Český propadák loňského roku míří na Netflix: Bernášková v něm hraje svobodnou matku s hereckými ambicemi a vulgárním slovníkem

Eva Lenská
Foto: Falcon

Český snímek Jak přežít svého muže je sice natočený podle stejnojmenného bestselleru herečky Jany Bernáškové, přesto se z něj loni vyklubal propadák. Nyní tato bláznivá komedie režiséra Rudolfa Merknera míří i na Netflix. Máte-li dost odvahy a zajímá-li vás, jak se žije svobodným matkám v tuzemsku, mrkněte na ni.

Mladá a pohledná herečka Lucie (Jana Bernášková) by se ráda po mateřské dovolené vrátila do práce a dostala konečně nějakou zajímavou roli. Bohužel se však setkává s běžnými starostmi svobodných matek a zaplétá se do bláznivých situací při hledání nového muže. Ten bývalý totiž za moc nestojí, nicméně ona to zvládá s humorem a s chutí komentuje témata, která by ostatní byla tabu.

Hlavní hrdinku na nelehké životní cestě doprovázejí nejen extrovertní a řádně potrhlé kámošky (Iva Pazderková, Mahulena Bočanová, Pavla Dostálová), ale také její zhmotnělý vnitřní hlas zvaný Šedivka (Ivana Chýlková). Najít muže pro život je docela dřina, tak se nabízí otázka: Kolik mužů a žen musíme přežít, než potkáme toho pravého?

ČTĚTE TAKÉ: FILM O NEMILOSRDNÝCH SÉRIOVÝCH VRAZÍCH SENIORŮ VÁLCUJE ČESKÁ KINA. MANŽELÉ STODOLOVI JSOU ČESKÁ ODPOVĚĎ NA DAHMERA

Foto: Falcon

Romantická komedie měla premiéru minulý rok 9. listopadu a velký úspěch v kinech nesklidila. Na ČSFD si vysloužila vskutku mizerné hodnocení 32 % a nezabodovala ani u filmových kritiků. Vzhledem k tomu, že se Bernášková nechala kvůli filmu odbarvit na blond a nebála se ani žhavých scén, je úryvek z recenze na MovieZone opravdu trefný.

„Snímek je díky mnoha peprným dialogům i pár explicitním scénám s hlavní hrdinkou na první pohled otevřenější a pokrokovější než usedlejší romcomová konkurence. Nakonec jde ale jen o iluzi. Přisprostlé řeči, občasné nadávky či promiskuitní momenty se snaží zakrýt, že v jádru je Lucie i její okolí vcelku konzervativní,“ uvedl o něm tamější recenzent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GUMP SE PO 3 LETECH VRACÍ NA PLÁTNA KIN A NEBUDE SÁM. POKRAČOVÁNÍ MÁ NOVÝ TRAILER A PŘEKVAPÍ SKVĚLÝM OBSAZENÍM

„Koukatelnost kabátku však nezakryje fakt, že se pod ním ukrývá další z mnoha bezradných pseudo-romantik, v nichž ženám nezbývá nic jiného než si zoufat nad záletností a nevyzrálostí jejich penisem obdařeným protějšků,“ dodal.

Pravdou je, že ani kniha není zrovna vzorem všech ctností. Je plná trapných hlášek, vulgárních výrazů, sexuálních scén a muže doopravdy hází do jednoho záletného pytle. Přesto se dobře prodávala a Bernášková napsala ještě další dvě pokračování s názvem Coura a Koloušek. Doufejme tedy, že ty už její manžel nezfilmuje.

Česká komedie Jak přežít svého muže bude na Netflixu dostupná 13. března.

Zdroje: ČSFD, Falcon, MovieZone, Databáze knih

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.