Otřesný případ rodičů, kteří se zbavili dcery: Nový thriller podle skutečnosti je plný zvratů a nedá se od něj odtrhnout

Michaela Pašková
Foto: Manuel Fernandez-Valdes / Netflix

Netflix se vyžívá v tvorbě seriálů a filmů založených na skutečných zločinech. Minulý týden uvedl limitovanou minisérii Případ Asunta (The Asunta Case), která zachycuje jeden z nejhorších zločinů, jenž šokoval slunné Španělsko v roce 2013. Adoptivní rodiče byli výchovou své dcery znaveni natolik, že se ji rozhodli sprovodit ze světa.

Projekty vycházející ze skutečných zločinů často obsahují části, které jsou smyšlené. Občas to bývají například nové postavy. Vměstnat složité případy a události s velkým množstvím důležitých informací a souvislostí do několika hodinových dílů je totiž těžké, a tvůrcům tak nezbývá nic jiného, než provést změny. Někdy ovšem filmaři kladou důraz na dramatičnost tak moc, že tím příliš zkracují nuance otřesných případů.

To je dle Joela Kellera z Decider problémem nové minisérie Případ Asunta, jejíž předlohou je vražda dvanáctileté Asunty Basterra. V září 2013 ohlásili Rosario Porto a Alfonso Basterra zmizení své dcery, která vynikala ve škole, hrála na hudební nástroje, milovala balet a mluvila šesti jazyky. Zanedlouho se tělo dívky nalezlo v blízkosti poutního místa a vyšetřování prokázalo, že v sobě měla několik rozdrcených tabletek Lorazepamu. Netrvalo dlouho a vyšetřovatelé začali podezřívat adoptivní rodiče. Přesto, že tvůrci složitý případ příliš zjednodušili, Kellerův konečný verdikt je pozitivní. „Streamujte,“ píše a dodává, že minisérie dle něj rozhodně stojí za zhlédnutí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: NAPROSTO FANTASTICKÝ SERIÁL, CHVÁLÍ DIVÁCI DUCHAŘSKOU DETEKTIVKU, KTERÁ DORAZILA NA NETFLIX. ZHLÉDNOUT NĚKOLIK DÍLŮ NARÁZ NENÍ PROBLÉM

Případ Asunta.
Foto: Manuel Fernandez-Valdes / Netflix

Výběr hereckého obsazení, které se podobá skutečným postavám, oceňuje Karina „ScreamQueen“ Adelgaard z webu Heaven of horror. „S respektem k oběti získáte díky šesti dílům této série velmi dobrý přehled o případu. Je to ten typ příběhu, který vás chytne za srdce a zároveň pořádně rozčílí,“ uvádí ve své recenzi.

Na ČSFD minisérie, která se na Netflixu krátce po uvedení probojovala ve sledovanosti do TOP 10, dosahovala v době psaní článku 73 %. „Tak tohle je psycho. Skvělé herecké výkony. Hrůza, co se stalo. Úžasná hudba,“ komentuje jeden z uživatelů.

Jiný hodnotící se rozčiluje nad postavou matky. „Jako člověk byla ta skutečná matka odporná, a otec taky – nenechám dítě oblečené jako d**ku někde ve školním představení (což je taky nesmysl) a nebudu ji takhle fotit. A hlavně – nebudu ji trávit lorazepamem. A spát s ženatým chlapem. Úplně neschopná pipina, která byla celý život jenom závislá na ostatních. Sama nebyla schopná nic udělat. Taková mrcha, lidi!“

PSALI JSME TAKÉ: STRHUJÍCÍ, DRSNÉ, SMUTNÉ A ZÁROVEŇ EXCELENTNÍ, NEŠETŘÍ DIVÁCI CHVÁLOU NA AKTUÁLNĚ NEJSLEDOVANĚJŠÍ SERIÁL NETFLIXU

Na IMDb minisérii diváci udělili 7,1 bodů z možných 10. „Od začátku do konce mě tento seriál zaujal a musela jsem ho zhlédnout celý. Bylo v něm tolik zvratů, že jsem potřebovala vědět, co se stane dál,“ uvádí jedna z divaček. Dodává, že jde o tragický případ, který je ale citlivě interpretován.

„Zbožňoval jsem každou sekundu, jelikož postavy působí velmi věrohodně. Jedná se o nepřetržitý thriller, kde pravda vyjde najevo až na samém závěru. Prostě mě to od začátku do konce fascinovalo a musel jsem to zhlédnout celé, abych věděl, co se stane, protože to bylo plné zvratů. Zkrátka má to postavy, které vyvolávají zájem a herecké obsazení je výborné! Příběh a jeho vývoj se mi líbil. I když je to závěrem smutné, nutí vás to chtít vědět, proč se to stalo a jak to bylo ve skutečnosti. Rozhodně stojí za to se na to podívat,“ píše další.

Zdroje: Netflix, Netflixer, Decider, Heaven of horror, ČSFD, IMDb

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.