Dr. House lidé milují i po letech. Na Netflixu válí mezi žhavými novinkami

Tereza Pulgretová
Foto: NBC Universal Television Distribution

Dvanáct let po uvedení poslední epizody se seriál Dr. House těší velké divácké oblibě. Hned po prvním týdnu se na Netflixu drží v celosvětové TOP 10 nejočekávanějších nových kousků. Mluvit o velkém comebacku by ale byla chyba. Na příběh misantropa, který svojí genialitou zázračně uzdravuje lidi, totiž fanoušci vlastně nikdy nezapomněli.

Postavu protivného doktora Gregory House a jeho tým diagnostiků lidé na obrazovkách pravidelně vídali od roku 2004 do roku 2012. Za tu dobu shlédli nejen nespočet na první pohled nevyléčitelných pacientů, ale také s protagonisty prožívali velké útrapy v jejich soukromých životech. Netflix na začátku února překvapil své uživatele dobrou zprávou, když se všechny série tohoto hitu na streamovací platformě objevily.

Už po pár prvních dnech bylo jasné, že i po více než dekádě od doby, kdy se s Housem diváci rozloučili, může stále směle konkurovat i nejnovějším seriálům. V globální TOP 10 se umístil na sedmém místě obklopen tituly, jako je Griselda, Podruhé mě neoklameš nebo Jeden den. Čím to ale je, že zrovna tento seriál z nemocničního prostředí se mezi mnoha podobnými kousky tak moc uchytil?

ČTĚTE TAKÉ: NEJLEPŠÍ SERIÁLY Z LÉKAŘSKÉHO PROSTŘEDÍ, KTERÉ SI MŮŽETE PUSTIT TŘEBA DNES NA SVĚTOVÝ DEN NEMOCNÝCH

Tým Dr. House.
Foto: NBC Universal Television Distribution

Obrovský zájem lze připsat na účet unikátnímu pojetí tohoto žánru, o které se zasloužil režisér David Shore. V čele s hercem Hugh Lauriem, Robertem Seanem Leonardem, Lisou Edelstein, Omarem Eppsem, Jesse Spencerem či Jennifer Morrison se mu povedlo vyniknout mezi dalšími díly, jako je úspěšný seriál Chrirugové, Nemocnice New Amsterdam nebo dokonce M*A*S*H.

Novou perspektivu na nelehký život doktorů, již každý den v nemocnici bojují o zdraví jiných lidí, přinesla hlavně inspirace v jiné legendární a nadmíru oblíbené postavě z klasické literatury. Otravný a přesto všemi obdivovaný House, stejně jako Sherlock Holmes, představuje nekonvenčního a brilantního génia, který díky svým nadprůměrným schopnostem dedukce rozkrývá zdravotnické hádanky. K tomu všemu disponuje zvláštními sociálními návyky, vyjadřováním emocí, způsobem komunikace a po vzoru detektiva je závislý na lécích proti bolesti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: FENOMENÁLNÍ DR. HOUSE SI OTEVŘEL ORDINACI NA NETFLIXU. FANOUŠCI I PO LETECH VÍTAJÍ JEHO AROGANCI, SARKASMUS I GENIALITU

Dr. House a Lisa Cuddyová.
Foto: NBC Universal Television Distribution

K oblibě ale jistě přispívá i fakt, že diváci často vidí hlavní postavy, jak dělají chyby, za které poté musí čelit určitým následkům. Často jsou nepříjemné, podrážděné a na první pohled nemusí působit jako dobří lidé. Ani vzhledově to nejsou úplně typičtí hezouni či krásky. I přesto, nebo možná právě proto, většině fanouškům přirůstají k srdci a z padoucha, kterého by v normálním životě jistě odsoudili, se tak náhle stává sex symbol.

„Hugh je samozřejmě pohledný muž, ale je to taky renesanční člověk, což se do celé show velmi promítlo. Je to skvělý hudebník, spisovatel i režisér. Je chytrý a šarmantní. Opravdu je to ten nejvíc sexy muž,“ okomentovala práci hereckého kolegy Jennifer Morrison, která si v seriálu střihla roli doktorky Cameronové.

Do pořadu se ale spíš než oblíbené téma romantické lásky propisuje téma obrovského přátelství a schopnosti odpouštět. Stejně jako v Sherlocku Holmesovi. Dějové linky následující vztah Chase a Cameronové nebo Třináctky a Foremana tak jasně zastiňuje „bromance“ mezi Housem a Wilsonem, o kterou se z velké části zasloužil herec Robert Sean Leonard.

 „Jsem rád, že jsme seriál začali s Housem a Wilsonem, a tak jsme ho i zakončili. Myslím, že jsme vytvořili něco do té doby nevídaného. Zažít celou cestu přátelství mezi dvěma muži plnou úskalí bylo něco, na co lidé do té doby v televizi tak často nenarazili,“ doplnil režisér, jenž na úspěch v roce 2017 navázal dalším seriálovým počinem s názvem Dobrý doktor.

Novota to ale nebyla jediná. Téma, které se do té doby v televizní reprezentaci takřka přehlíželo, je například i bisexualita. Třináctka, jejíž role se s grácií zhostila Olivia Wilde, se díky svojí komplexitě navždy zapsala jako ikona pro tuto skupinu lidí.

PSALI JSME: 10 ZAJÍMAVOSTÍ O SERIÁLU DOBRÝ DOKTOR, KTERÝ SE VRACÍ S 5. ŘADOU

Znovuzrození, které nyní seriál na Netflixu zažívá, je potvrzením, že House měl na fanouškovskou základnu větší dopad, než si možná mnozí mysleli. Nezapomenutelné charaktery, napětí a zdravotnické puzzle smíchané s novým pojetím vyprávění v divácích dodnes rezonuje a dokazuje, že některé příběhy skutečně nestárnou.

Zdroje: GQ, Movieweb, Screen Rant, Netflix, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.