K pobavení stačí, ale americký vliv mu škodí: Nový postapokalyptický thriller válcuje Netflix, názory diváků jsou však rozporuplné

Eva Lenská
Foto: Cha Min-jung/Netflix

Před několika dny měl premiéru jihokorejský akční sci-fi thriller Lovci z konce světa (Badland Hunters), který se okamžitě dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů na Netflixu. Je opravdu tak povedený, nebo diváci chtěli jen vidět pokračování katastrofického thrilleru Betonová utopie (Concrete Utopia)? Podívejme se na jejich ohlasy.

Děj akčního thrilleru se odehrává v Soulu, tedy v hlavním městě Jižní Koreje, které se po silném zemětřesení proměnilo v apokalyptickou pustinu. Hlavním hrdinou je neohrožený lovec Nam-san (Ma Dong-seok), jenž společně se svým důvěryhodným parťákem Choi Ji-wanem (Lee Jun-young) bojuje proti nejrůznějším zrůdám a snaží se v tvrdých podmínkách zůstat naživu.

Jeho hlavním cílem je zachránit unesenou dívku Su-nu ze spárů šíleného doktora Yang Gi-sua (Lee Hee-joon), který provádí pokusy na lidech. Touží totiž po nesmrtelnosti a tak dělá ze svých zajatců mutanty. Zatímco lovci čelí zmutovaným vojákům a smrtícím výzvám, odhalují temná tajemství opuštěné laboratoře. Uprostřed chaosu jsou zkoušena přátelství a naši hrdinové se musí spolehnout na své bojové schopnosti, aby přežili.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÉ FUTURISTICKÉ SCI-FI OKAMŽITĚ DOBYLO NETFLIX A MÍŘÍ PRO ČESKÉHO LVA. JEDNOZNAČNĚ PATŘÍ K FILMŮM, JAKÉ TU JEŠTĚ NEBYLY

Na ČSFD si snímek Lovci z konce světa, který režíroval režisér Heo Myeong-haeng, zatím vysloužil spíše průměrné hodnocení 55 %. Je tedy na tom o něco hůř než Betonová utopie s 65 %. Na Netflixu však rozhodně zabodoval. Co na něj ale řekli diváci?

„Ma Dong-seok v komediálním Bud Spencer stylu zmlátí všechny padouchy. Jenže tentokrát se ocitá v postapokalyptickém světě, čehož využívá šílený doktor, který unáší děti pro své zvrácené experimenty. Klasický korejský žánrový mash-up se tentokrát dvakrát nepovedl. Americký vliv Netflixu je prostě příliš citelný, což korejským filmům není ku prospěchu. Celkově ok postapo jednorázovka, ale potenciál tu byl mnohem větší,“ zhodnotil jeden z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PRŮŠVIHÁŘKA LINDSAY LOHAN TOČÍ PRO NETFLIX DALŠÍ FILM. PŮJDE O VÁNOČNÍ ROMANCI, NEBO SPÍŠ VÁNOČNÍ NOČNÍ MŮRU?

Lovci z konce světa. Muž s krokodýlem.
Foto: Netflix

„Akční postapo zombie jízda z Koreje, která až překvapivě funguje. Jednoduchý příběh kombinující žánry i postupy z jiných filmů, charismatický hrdina a hlavně parádní, přehledná akce. Jeden z nejlepších akčňáků, co Netflix za dlouhou dobu přinesl, a to si s jejich asijským importem, úplně nerozumím,“ pěl naopak chválu jiný.

Spokojená byla i jedna z divaček. „Čekala jsem blbinu s plochýma postavama, ale alespoň luxusní akcí. Naštěstí jsem ale dostala něco úplně jiného. Tenhle film je prostě čistokrevná zábava. A na to je během sledování třeba myslet. Možná to ani nemělo mít větší ambice, než prostě na necelé dvě hodiny zabavit. A to se povedlo,“ napsala.

NAPSALI JSME TAKÉ: ARISTOKRATKA VE VARU HLÁSÍ STO TISÍC DIVÁKŮ. TI CHVÁLÍ LEWANDOWSKOU I LIŠKU. VE FILMU HRAJE TAKÉ HELENA VONDRÁČKOVÁ

A abychom se příliš neradovali, přišla i pořádná kritika. „Velmi odfláknutý scénář, televizní vizuál a nablblé dialogy poslaly tento postapokalyptický snímek téměř ke dnu. Přitom námět není zas až tak špatný. Herci toho moc nepředvedli, ale nejspíše to nebyla jenom jejich chyba. Téměř vše ve snímku bylo nedotažené, a tím pádem celek dopadl tak, jak dopadl,“ uvedl další recenzent na ČSFD.

Budete si tedy muset vybrat. Záleží, zda se chcete jen pobavit, nebo čekáte něco víc. Fanouškům jihokorejské tvorby bude asi vadit americký vliv, ale pokud je člověk v tomto ohledu nováčkem, může to být i výhodou.

Zdroj: ČSFD, Wikipedie, What’s on Netflix

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.