Zápasník ssireum místo ručníku málem hodil do ringu svůj talent. Na Netflix míří seriál pro milovníky sportu i korejské tvorby

Eva Lenská
Foto: ENA

Kdo má rád sport a k tomu jihokorejské seriály, určitě neprohloupí, když dá šanci novince Květiny v písku (Like Flowers In Sand). Ačkoli samotný název seriálu zní poněkud romanticky, nepůjde jen o lásku, ale hlavně o boj. Netflix nám totiž představí mladého zápasníka, který málem zahodil do ringu místo ručníku svůj talent.

Kim Baek Doo (Jang Dong Yoon) se narodil do rodiny zápasníků, tudíž i on se věnuje jihokorejskému zápasu ssireum a bojuje za okresní tým. Už ale ke sportu necítí to samé, co dříve. Navzdory svému mimořádnému talentu i faktu, že svého času býval hvězdou a geniálním zápasníkem, má v plánu všechno vzdát a odejít do sportovního důchodu.

Jednoho dne však potká kamarádkou z dětství Oh Yoo Kyung (Lee Joo Myoung) a v jeho životě nastane zlom. Rázná dívka se totiž rozhodne vést zápasnický tým, který je na pokraji rozpuštění. Baek Doo tedy neváhá, zvedne pomyslný ručník z ringu, a přidá se k ní. Mezitím oba poznávají zajímavé lidi jako tajemnou majitelkou kavárny Joo Mi Ran (Kim Bo Ra), trenéra Kwak Jin Sooa (Lee Jae Joon) a policistu Jo Seok Heeho (Lee Joo Seung). Společnými silami se všichni snaží postavit zkrachovalý tým znovu na nohy.

ČTĚTE TAKÉ: EMOCIONÁLNÍ HORSKÁ DRÁHA PLNÁ ZVRATŮ. DALŠÍ KRIMI THRILLER HARLANA COBENA MÍŘÍ NA NETFLIX A NEDÁ VÁM SPÁT DO POSLEDNÍHO DÍLU

Foto: ENA

Dvanáctidílný seriál režíroval režisér Kim Jin Woo podle scénáře scenáristky Won Yoo Jung. Obsazení vévodí především velmi nadaný herec Jang Dong Yoon, kterého můžete na Netflixu vidět i v seriálu Trochu slunce každý den.

Ssireum je druh tradičního korejského zápasu, o němž padly první zmínky již ve 4. století. Je známý jak v Jižní, tak i Severní Koreji, kde mu říkají ssirum. Místo ringu obvykle stačí plac plný písku. Zápasníci, kteří spolu bojují, mají uvázané dlouhé látkové pásy kolem pasu a jednoho stehna. Vyhrává ten, jenž pošle různými povolenými technikami protivníka k zemi. Hlavní cenou bývá býk, který symbolizuje hojnost.

Tento sport nepatří mezi nebezpečné a podporuje duševní i fyzické zdraví. Korejci se s ním setkávají v rodinách i místních komunitách. Děti se učí zápasnickým dovednostem od členů rodiny nebo ve škole. Místní komunity každoročně pořádají turnaje během různých svátků a festivalů. Obě verze, ssireum i ssirum, byly v roce 2018 zapsány na seznam světového nehmotného dědictví UNESCO.

Sportovní a zároveň i romantický seriál Květiny v písku nám bude Netflix dávkovat po dílech od 20. prosince.

Zdroj: Asianwiki, What’s on Netflix, UNESCO

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.