15 nejlepších mini sérií na Netflixu: Od strhujícího šachového dramatu po krimi seriály, které budete s napětím sledovat až do konce

Foto: Andrew Cooper/Netflix © 2023

Mini série jsou skvělou volbou, pokud hledáte seriál, u kterého máte jistý konec a víte, že nemusíte čekat rok na další sérii. Navíc je většinou klidně stihnete zhlédnout během jedno víkendu. Tady je 15 těch nejlepších kousků, které najdete na Netflixu s českým dabingem nebo titulky.

Dámský gambit (The Queen’s Gambit)

Když malá Beth Harmon přijde o mámu, se kterou žila, je poslána do sirotčince, což není zrovna vlídné místo. Naštěstí tam ale objeví hru, které okamžitě propadne. Do šachové strategie ji ve sklepě sirotčince zasvětí údržbář Shaibel, kterému rychle dojde, že ta dívka má obrovský talent. A Beth se skutečně brzy stane tou nejlepší, tedy alespoň v Americe. Poráží své soupeře a stejně tak je udivuje. Mohla by to dotáhnout daleko. Sama sní o tom, že se stane největší šachistkou na světě. Cestu ke slávě a celosvětovému úspěchu jí však komplikuje závislost na lécích a alkoholu.

Hodnocení na ČSFD: 90 %

Služka (Maid)

Mladé matce Alex už dochází trpělivost. Nehodlá dál snášet násilnické výpady svého věčně ožralého partnera Seana, tak jedné noci popadne dcerku Maddy a uteče. Má to ale háček: Má u sebe jen pár dolarů a mohla by snadno skončit jako bezdomovec. Nemůže se spoléhat ani na pomoc své výstřední matky a ještě se musí potýkat s byrokracií. Tak vezme mizerně placenou práci uklízečky a poznává svět americké vyšší střední třídy. Její život je plný překážek a živoření. Neustále bojuje s chudobou, přesto dělá všechno proto, aby své milované dcerce vytvořila bezpečný domov.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Pád domu Usherů (The Fall of the House of Usher)

Pád domu Usherů je inspirováno povídkou Edgara Allana Poea, ve kterém sourozenci Roderick a Madeline Usherovi přetvoří podnik Fortunato Pharmaceuticals v bohaté, vlivné a mocné impérium. Roderickovy potomci však začnou jednoho dne postupně umírat rukou tajemné ženy a na povrch začnou vyplouvat děsivá tajemství. Touto tajemnou postavou je Verna.

Hodnocení na ČSFD: 75 %

Čmuchalové (Bloodhounds)

Gun Woo jednoho dne vstoupí do světa lichvářů, aby splatil své dluhy. Kdysi býval nadějným boxerem, který vyhrál cenu nováčka roku, ale po setkání s panem Choiem se z něj stane osobní strážce. Posléze však potká bývalého rivala v boxu Woo Jina, což s jeho životem opět zamává. Ačkoli byli dříve nepřáteli, nyní se rychle sblíží. Napomůže tomu společná vášeň pro box a zážitky z vojenské služby u námořnictva. Kvůli nešťastné události, do níž je zapletena Gun Wooova matka, se z těchto odhodlaných mladíků stanou lovečtí psi, kteří pronásledují zákeřného lichváře Myeong Gila, jenž sdírá z kůže chudé lidi. 

Hodnocení na ČSFD: 82 %

Kaštánek (The Chestnut Man)

Napětí začne houstnout ve chvíli, kdy je na dětském hřišti objeveno tělo mladé ženy. Ta byla očividně brutálně zavražděna a chybí jí jedna ruka. Vedle mrtvoly leží malá figurka vyrobená z kaštanů a větviček. Případu se ujmou vyšetřovatelka Naia Thulinová a její nový parťák Mark Hess, kteří se snaží najít stopu k odhalení vraha. Brzy narazí na důkaz, který souvisí s případem zmizelé dcery političky Rosy Hartungové. Na kaštanovém panáčkovi se totiž nalezne otisk jejího prstu. Jenže dívka je již rok nezvěstná a všichni ji považují za mrtvou. Krátce na to ale dojde k další vraždě a oba detektivové mají co dělat, aby nelítostného sériového vraha zastavili.

Hodnocení na ČSFD: 80 %

Osudná jiskra (The Bonfire of Destiny)

Seriál začíná zobrazením skutečné události, požáru v Paříži na Bazar de la Charité, který vypukl 4. května 1897 a zahynulo při něm 126 lidí. V plánu navštívit bazar má i Adrienne de Lenverpré, žena z vyšší třídy, která se snaží vymanit ze spárů svého manžela tyrana Marca-Antoine de Lenverpré. Bazar, kde vypukne požár, navštíví i její neteř, Alice de Jeansin, spolu se svou blízkou důvěrnicí a služebnou Rose Rivière. Adrienne z budovy naštěstí odešla včas, aby se setkala se svým milencem. To ale nikdo neví, a tak vymyslí plán, aby si její krutý muž myslel, že je mrtvá. Z jeho spárů se pak snaží tajně dostat svou dceru. Nejhorší osud bohužel postihne Rose Rivière. Znetvořena ohněm a bezmocná se dostává do domu šlechtičny madam Huchon, kde má předstírat, že je její dcerou a matkou jejího vnuka. Ta totiž při požáru bohužel zahynula.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

The Haunting – Dům na kopci (The Haunting of Hill House)

V létě roku 1992 se Hugh a Olivia Crainovi a jejich pět dětí – Steven, Shirley, Theodora, Luke a Eleanor – nastěhují do Hill House. Sídlo chtějí zrenovovat, aby ho následně prodali a postavili si vlastní dům. Kvůli nečekaným opravám však musí zůstat déle a začnou pociťovat paranormální jevy, které vyústí v tragickou ztrátu a útěk rodiny z domu. O 26 let později se sourozenci Crainovi a jejich odcizený otec znovu setkávají poté, co je postihne další tragédie, a jsou nuceni čelit tomu, jak jejich čas v Hill House ovlivnil každého z nich.

Hodnocení na ČSFD: 84 %.

Cizinec (The Stranger)

Celý příběh začíná tím, že cizí žena upozorní Adama Pierce na falešné těhotenství jeho ženy. Otec od rodiny, dosud žijící poklidným životem, ale není jediným, komu tato neznámá prozradila nějaké tajemství, které možná mělo zůstat utajeno. Živí se tím, že vydírá lidi kvůli jejich nerozvážnosti nebo kvůli nerozvážnosti jejich blízkých. Adam nejdřív nechce slyšet o tom, že by mu kdy jeho žena lhala. Ale nakonec zjistí, že to byla pravda. Na manželku Corinne s tím tedy vyrukuje. Když se rozhodne, že celou situaci manželovi vysvětlí, zmizí, než to stihne udělat. Adam je odhodlaný svou ženu najít. Mezitím se ale začnou dít další události a jsou odhalována další tajemství. Seriál vás vtáhne do děje a nakonec budete možná překvapeni, co vše se během osmi epizod stihne stát a kdo za tím vším vězí.

Hodnocení na ČSFD: 77 %

Ve Při (Beef)

Černá komedie s příhodným názvem zaujala diváky i kritiky po celém světě a nás jakby smet. Se svými 34,08 miliony zhlédnutých hodin zaznamenal opravdu silný start, a dokonce na nějaký čas sesadil z piedestalu Nočního agenta. Ve Při sleduje konflikt dvou naprostých cizinců, které svedl dohromady incident na silnici. Danny Cho, rádoby podnikatel s nějakým tím mindrákem, a Amy Lau, úspěšná žena, na sebe prostě jen tak nezapomenou.

Hodnocení na ČSFD: 75 %

Neortodoxní (Unorthodox)

Čtyřdílný seriál Unorthodox vás nechá nahlédnout do komunity chasidských Židů ve Williamsburgu v Brooklynu. Hlavní hrdinkou je Esther Shapiro, která se ve velmi mladém věku provdá za muže, kterého jí její rodina vybrala. Snaží se být spořádanou židovskou manželkou, ale po roce manželství pochopí, že to není nic pro ni. Rozhodne se tedy opustit jediný život, který kdy poznala, a utéct z Brooklynu po vzoru své matky. Cestuje až ke kořenům utrpení své rodiny a komunity: do Berlína. Tam se jí ujme skupinka muzikantů. Esthy se díky nim rozhodne zkusit štěstí v tom, co ji baví. A tím je hudba. Přihlásí se do programu pro lidi v nelehké životní situaci. Minulosti ale jen tak neuteče. Manžel se ji s pomocí dalšího člena komunity, jehož určí rabín, vydá hledat.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

On nuly (From Scratch)

Když Amy potká ve Florencii charismatického kuchaře Lina, je to láska na první pohled. Jeho sicilská rodina však se vztahem nesouhlasí. Nelíbí se jim, že by si Lino měl vzít černošku a milencům v lásce brání. Ti se ale nenechají zlomit a postupně si budují krásný a šťastný život v Los Angeles spolu s dcerkou, kterou nade vše milují. Jenže osud bývá krutý a zákeřné nemoci si nevybírají. Mladí manželé tak čelí hrozivé rakovině, která pohltí všechny jejich sny.¨Amy se stane Linovou pečovatelkou a když jednoho dne o všechno přijde, nachází útěchu a doslovnou i duchovní potravu u stolu své tchyně. Na sicilském venkově objevuje léčivé dary prostého čerstvého jídla, náruč semknuté komunity a nadčasové tradice a moudrost, které jí svítí na cestu vpřed.

Hodnocení na ČSFD: 77 %.

Neuvěřitelná (Unbelievable)

Seriál ukazuje skutečnou sérii sexuálních útoků spáchaných ve Washingtonu a Coloradu v letech 2008 až 2011. Zaměřuje se na Marii, mladou ženu obviněnou ze lži o znásilnění. Když dva detektivové vytuší, že však za jejím příběhem něco víc, začnou záhadu odhalovat, což vede k šokující pravdě. Výkon Katlyn Dever v roli Marie byl několika kritiky označen za jeden z nejlepších v sezóně 2019-2020. Seriál získal několik nominací, přičemž všechny tři herečky získaly Zlatý glóbus.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

V bezpečí (Safe)

Seriál se zaměřuje na Brita Toma Delaneyho, dětského chirurga a ovdovělého otce dvou dospívajících dcer. Snaží se sblížit se se svými dcerami, které stále truchlí nad ztrátou jeho manželky, která před rokem zemřela na rakovinu. Jedna z dcer, 16letá Jenny, se jednoho de ztratí a Tom během jejího pátrání začne odhalovat síť tajemství.

Hodnocení na ČSFD: 78 %

Zabiják bolesti (Painkiller)

Minisérie se soustředí na bratry Sacklerovy a farmaceutickou firmu Purdue Pharma, která dostala na trh OxyContin. Tento na první pohled neškodný lék na silnou chronickou bolest byl vyráběn ze složek opia a v USA se brzy stal doslova drogou. Drogou, na které se dalo velmi dobře vydělat. Pilulka se dala rozdrtit a šňupat. Rychle si na ni zvykli zejména mladí lidé, neboť po podání pociťovali pocity štěstí a otupělosti. Opioidům a závislosti na nich však v 90. letech podlehli Američané všech věkových skupin. Ještě před smrtí však lék oslavovali. Během propagace se o něm mluvilo jako jedničce mezi opiáty v zemi.

Hodnocení na ČSFD: 78 %

Binec, který po tobě zůstává (The Mess You Leave Behind)

Mladá učitelka Raquel přijala místo na vesnické střední škole, kde nahradila právě zemřelou Virucu. Ta svět opustila za velmi záhadných okolností a Raquel se snaží zjistit, co se stalo. Hned od začátku ji v tom podporuje i Mauro, bývalý manžel Virucy, který si je jistý, že jeho láska nespáchala sebevraždu, jak tvrdila policie. Raquel po nástupu do školy začínají chodit výhružné zprávy od někoho, kdo se jí naboural do mobilu. Brzy zjistí, že podobné dostávala i Viruca. První podezření padne na dva z jejích studentů. Ačkoliv je za každou cenu odhodlaná dozvědět se pravdu, sama se nakonec bude bát o svůj život.

Zdroje: Netflix, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.