Zpívající Arnold nebo český vesmírný kůň: Nejlepší snímky vytvořené umělou inteligencí jsou neskutečný bizár, který vás dostane do kolen

Foto: AI Klapka

Jako nejlepší český snímek vytvořený umělou inteligencí vybrala porota na předávání filmových cen AI Klapka 2023 krátký černobílý film Letopis Innsmouthu: Den, kdy se rozlomil obzor. Cenu veřejnosti, do které se zapojili i diváci, obdržel film Jak vznikl vesmír.

Před nedávnem se v Kině pilotů v Praze konal první ročník předávání filmových cen AI Klapka 2023. K vidění bylo spousta snímků ze zahraničí i Česka. Z těch tuzemských pak porota i diváci vybírali ty nejlepší.

Vítězný film autora Adama Pizurného Letopis Innsmouthu: Den, kdy se rozlomil obzor ukazuje jistou vesnici v 19. století, ve které vznikla trhlina, kterou se na Zemi dostaly strašlivě vypadající bytosti z jiného světa. Tamní komunitu tato událost rozdělila v otázce, zda jde o prokletí nebo požehnání z nebes. Tento krátký černobílý film vytvořily různé nástroje umělé inteligence a působí jako skutečné historické záběry, které by před lety jistě způsobily pořádné pozdvižení, kdyby se dostaly na veřejnost.

Obrázky vznikly pomocí Midjourney Animace od Runway gen2 a Pika Labs, scénář hlasového komentáře vytvořil ChatGPT4 po zadání dat od autora, hlas byl klonován a hlasový komentář vytvořila play.ht.

Hudba vznikla pomocí Stable Audio Grafika a s pomocí Ideogram.ai. Vše dokončil nástroj After Effects. Výsledkem je fascinující mix historicismu a modernismu stvořeného umělou inteligencí.

Cenu veřejnosti pak získal bizarní snímek Jak vznikl vesmír, který pobavil mnohé přítomné v sále. Kůň, který měl podle AI generované pohádky pro děti přinést krásu a vzrušení do vesmíru, vzrušení rozhodně přinesl. Vesmír tak našel nejen krásu, ale i zábavu. A věříme, že po zhlédnutí pobaví i vás.

Autorem snímku je Daniel Krajánek, který jej generoval prostřednictvím fulljourney.ai a editace scénáře proběhla skrze ChatGPT.

K vidění byla i řada nesoutěžních snímků, mezi kterými exceloval například zpívající Arnold Schwarzenegger v dívčím těle. Ten podobně jako kůň stvořený Bohem bavil všechny v sále. Jeho autorem je Brian Monarch. Hlas, který můžete slyšet ve videu, pak patří Joeovi Gaudetovi.

Líbil se ale i Harry Potter ve stylu módní značky Balenciaga, kde byly oblíbené postavy z kouzelnického světa od J. K. Rowling upraveny umělou inteligencí do vzhledu modelů této extravagantní značky. Video se stalo tak populárním, že má na YouTube dnes už 11 milionů zhlédnutí.

Premiéra udílení cen AI filmů v Česku

Filmy vytvořené AI se v Česku hodnotily letos poprvé, promítání a předávání proběhlo v rámci Dnů AI 2023 v pražském Kině pilotů ve spolupráci s agenturou YDEAL. Předávání filmových cen AI Klapka 2023 pořádala Česká asociace umělé inteligence. Na všechny filmy se můžete podívat zde.

„Promítání a vyhlášení AI filmů mělo v Česku premiéru, diváci a porota mohli vidět jedinečný mix toho nejlepšího, co AI ve světě filmové tvorby zatím vytvořila. Šlo o filmy od nejlepších světových, ale i českých tvůrců,“ řekl Lukáš Benzl, ředitel České asociace umělé inteligence.

V zahraničí již hodnocení a vyhlašování AI filmů probíhá, například nedávno v Dubaji.

Zdroje: Účast na AI Klapce, tiskové materiály AI Klapky

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.