Děsivý katastrofický thriller podle skutečné události, při které zemřelo přes 15 tisíc lidí, míří na Netflix a chce konkurovat Černobylu

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí indická minisérie Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie z roku 1984 (The Railway Men), která bude pojednávat o jedné z největších průmyslových havárii v historii lidstva. Strhující historický thriller inspirovaný skutečnými příběhy bude oslavou nezdolného lidského ducha.

Po úspěchu minisérie Černobyl není divu, že se Netflix rozhodl v rámci tvůrčího partnerství se společností Yash Raj Films natočit Bhópálskou katastrofu. Nadcházející historický thriller Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie z roku 1984 nabídne svým divákům jedinečný náhled do skutečných příběhů ‘neopěvovaných’ hrdinů plynové tragédie, která usmrtila přes 15 tisíc lidí.

Společnost Union Carbige nechala v Bhópálu vystavět novou továrnu, která měla být přesnou kopií jejího závodu na výrobu pesticidů v malém městečku v USA. Protože však společnost chtěla značně ušetřit, obcházela řadu bezpečnostních opatření. Nerezovou ocel nechala nahradit běžnou ocelí a pro skladování chemikálií vystavěla obrovské nádrže tak, aby jich potřebovala co nejméně. Chladící systém rovněž nepracoval tak jak měl, a to kvůli úspoře zhruba 70 dolarů na den. Zároveň společnost propustila polovinu zaměstnanců, což znamenalo, že o polovinu méně lidí v továrně dohlíženo na bezpečnost.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Drama podle skutečnosti, ve kterém exceluje strhaná a bezzubá Mila Kunis, pořádně zahýbalo sledovaností na Netflixu

Plakát minisérie Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie z roku 1984.
Foto: Netflix

Snižování nákladů se samozřejmě začalo velmi rychle projevovat. Mnozí zaměstnanci museli být hospitalizováni, přičemž docházelo i k úmrtím. V květnu 1982 nejvyšší představitelé společnosti vyslali do továrny tým inženýrů, který zjistil, že nejméně ve 30 oblastech hrozí závažná katastrofa. Šéfové s tím ovšem nic neudělali a jediné, co je zajímalo, bylo, aby se zpráva vypracovaná týmem inženýrů nedostala ven.

Osudnou noc roku 1984 několik zaměstnanců čistilo potrubí, které přivádělo prudce jedovatý MIC, a to pouze za pomocí proudu vody o vysokém tlaku. Vzhledem ke špatnému stavu systému došlo k průniku vody do nádrže, která se rychle přetlakovala. Pár minut po půlnoci ventil selhal a cca 40 tun uniklo ven. Vedoucí továrny, jejíchž úkolem bylo okamžitě spustit sirény, selhali. Tento krok neučinili a nehodu popírali. Oblak jedovatého plynu mírný vítr foukal na jih, kde žila většina obyvatelstva.

Historický thriller bude vyprávět o neobyčejném hrdinství, které prokázali zaměstnanci indických železnic v Bhópálu. Tito lidé se v noci 2. prosince 1984 postavili proti všem překážkám, aby zachránili své spoluobčany a bojovali s neviditelným nepřítelem ve vzduchu. Ve zveřejněném traileru jeden z nich říká: „Víte v takové situaci by šel pomáhat jenom blázen nebo někdo z rodiny.“

PSALI JSME TAKÉ: Drama natočené podle skutečnosti s Jodie Foster a Annette Bening příjemně překvapilo diváky Netflixu a zabodovalo i u kritiků

V hlavních rolích se mimo jiné představí R. Madhavan, Kay Kay Menon, Juhi Chawla, Raghubir Yadav, Divyendu a Babil. Minisérii Železničáři: Neznámý příběh Bhópálské tragédie z roku 1984 o čtyřech dílech Netflix uvede 18. listopadu.


Zdroje: What´s on Netflix, India Today, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.