Drama natočené podle skutečnosti s Jodie Foster a Annette Bening příjemně překvapilo diváky Netflixu a zabodovalo i u kritiků

Foto: Kimberley French/Netflix ©2023

V pátek 2. listopadu na VOD platformu Netflix dorazilo životopisné sportovní drama podle skutečného příběhu s názvem Nyad. To zaujalo diváky i filmové kritiky a vysloužilo si skvělé hodnocení.

Sportovní životopisné drama o houževnatosti, přátelství a vítězství lidského ducha líčí strhující životní příběh atletky světové úrovně Diany Nyad, kterou si zde zahrála Annette Bening. Tři desetiletí poté, co se vzdala maratonského plavání výměnou za prominentní kariéru sportovní novinářky, se tato obdivuhodná žena ve svých 60 letech rozhodla, že dokončí to, co začala, když jí bylo 28 let – splní si svůj celoživotní sen a uplave 110 mil z Kuby na Floridu.

Na cestu se vydává s týmem jachtařů a se svou nejlepší přítelkyní a trenérkou Bonnie Stoll. Tu v dramatu ztvárnila držitelka dvou Oscarů za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli ve filmech Znásilnění a Mlčení jehňátek Jodie Foster. Diana Nyad na své cestě neřeší věk, ani nebezpečí. I přesto, že se bojí žraloků a medúz, je odhodlaná zvítězit.

TAKÉ JSME PSALI: SILNÉ A VYDAŘENÉ ČESKO-SLOVENSKÉ DRAMA NADCHLO DIVÁKY A TEĎ MÍŘÍ NA NETFLIX. PŘEDVÁLEČNÁ SODOMA GOMORA JE PLNÁ FOLKLÓRU A MAGICKÉHO REALISMU

Režie dramatu Nyad se ujal americký horolezec a dokumentarista Jimmy Chin společně se svou manželkou Elizabeth Chai Vasarhelyi. Dvojice v roce 2019 získala Oscara za nejlepší celovečerní dokument Free Solo, možná i proto v případě filmu Nyad vsadili z části na dokumentaristický styl, což se určitě vyplatilo, jelikož zaujal filmové kritiky i diváky.

Od kritiků si na Rotten Tomatoes film získal pěkné 85% hodnocení. „Nyad je klasickým případem obsazení skutečných profesionálů, kteří pozdvihují jinak standardní snímek,“ uvádí ve své recenzi například John Serba z Decideru. Většina recenzí chválí především výkony obou hereček. „Když jsou Bening a Foster na plátně spolu, je to filmové kouzlo. Nemají jen chemii mezi sebou, jsou to profesorky chemie,“ píše Richard Roeper z Chicago Sun-Times.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: ZÁHADNÝ KRIMI SERIÁL TĚLA OVLÁDL SLEDOVANOST NA NETFLIXU. MNOHO DIVÁKŮ VŠAK POHORŠUJÍ NĚKTERÉ JEHO SCÉNY

Diana Nyad trénuje se svou trenérkou ve filmu Nyad
Foto: Kimberley French/Netflix

Nadšení jsou celkem i Čeští diváci, kteří filmu na ČSFD zatím dali 76 %. „Líbilo se mi prolínání reality a skutečných záběrů s filmem. Za mě velké překvapení,“ píše jedna divačka a další uvádí: „Silný inspirativní příběh o nezdolné umanuté vůli svéhlavé, na vyjití a soužití echt složité důchodkyni (svého času rekordmance, toho času legendě komentátorského éteru), která se odmítá smířit s tím, že patří do starého železa. Jakkoli by šla vytknout zbytečně natahovaná délka a navzdory tématu nevyužitá „nestrhujícnost“, tak to stojí na ústředním duu hereckých legend. A ty si své nosné postavy užívají a v podstatě každou jejich společnou scénu (což je 90% procent stopáže) lze vystřihnout jako „oscarový showreel“, aniž by to byť jen na moment sklouzlo k přehrávání.“

Film se u nás i v zahraničí během dne od svého vydání dostal do TOP 10 nejsledovanějších filmů, kde se drží ve zlatém středu a brzy jistě potěší i další diváky.

Více o filmu jsme psali už dříve zde.

Diana Nyad ve vodě ve filmu Nyad
Foto: Liz Parkinson/Netflix

Zdroje: Netflix, ČSFD, Rotten Tomatoes, Decider, Chicago Sun-Times, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.