TOP 5 seriálů z lékařského prostředí, které si můžete pustit na Netflixu. Vysoko je hodnotí i uživatelé ČSFD

Eva Lenská
Foto: National Broadcasting Company (NBC

Dnes je 1. října, což je den, kdy svět slaví Mezinárodní den lékařů. Takový svátek se neobejde bez oblíbených seriálů z nemocničního prostředí, proto jsme si pro vás připravili výběr těch nejlepších pěti, které najdete na Netflixu. Žánry budou různé, na své si tak přijde úplně každý.

Dobrý doktor (Good Doctor)

Doktor Shaun Murphy je mladý lékař, který trpí autismem a takzvaným Savant syndromem. Díky jeho nadání ho vezmou na chirurgické oddělení prestižní nemocnice. Ačkoli je ve světě „normálních lidí“ tak trochu ztracený a čelí lavině předsudků od svých kolegů, když přijde na choroby, stává se z něj génius. I přes počáteční obtíže dál využívá svoje výjimečné schopnosti k tomu, aby pomáhal pacientům. Ačkolive se může zdát, že v oblasti mezilidských vztahů klopýtá, nakonec si najde i přítelkyni. Na Netflixu je ke zhlédnutí pět řad.

Hodnocení na ČSFD: 82 %

ČTĚTE TAKÉ: Mia se vrací z léčebny a dohání večírky, lásku i první sex. Nový seriál Netflixu si zamilují fanoušci Euforie a Sexuální výchovy

Ratchedová (Ratched)

V roce 1947 přijíždí zdravotní sestra Mildred Ratched do malého města v Kalifornii, kde hledá práci ve špičkovém psychiatrickém ústavu Dr. Hannovera, v němž se začaly provádět znepokojivé experimenty s lidskou myslí. Ačkoli navenek vypadá jako dokonalá a vždy pečlivě upravená ošetřovatelka, uvnitř skrývá čiré zlo. Když začne pronikat do systému péče o duševně nemocné, temnota v ní se ještě prohlubuje. Od samého začátku ji zajímá především masový vrah Edmund. Je naprosto nepředvídatelná a postupem času stále více ukazuje, že skutečná monstra se rodí, a nikoliv utvářejí.

Hodnocení na ČSFD: 73 %

New Amsterdam

Sympatický doktor Max Goodwin se stane novým ředitelem nemocnice, která nutně potřebuje reformu. Jeho kolegy a pomocníky jsou onkoložka Helen Sharpe, kardiochirurg Floyd Reynolds, psychiatr Iggy Frome, doktorka Lauren Bloom a neurochirurg Vijay Kapoor.

Všichni jsou to lidé z masa a kostí, kteří odhodlaně svádí boj se smrtí i byrokracií v nemocnici, přičemž musí řešit řadu svých vlastních problémů, někdy až osobních tragédií. Seriál se od podobných seriálů liší tím, že se mnohem víc soustředí na příběhy pacientů, než na milostný život lékařů. Kromě toho ukazuje, že vážné choroby se nevyhýbají ani samotným doktorům. Na Netflixu jsou dostupné tři řady.

Hodnocení na ČSFD: 76 %

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První ukázka z reálné Hry na oliheň je venku. Soutěžící trpěli jako psi. Některé odnášeli na nosítkách

Já jsem naděje (I Am Hope)

Mladá ukrajinská záchranářka Naděžda se navzdory reálnému nebezpečí a neustálému přemlouvání od svého přítele, aby odešla do bezpečí, rozhodne zůstat v okupovaném Charkově. Neuvědomuje si ale, že ji v následujících týdnech čekají bezesné noci ve službě i velmi bolestné ztráty. S nasazením vlastního života i nadále zachraňuje druhé, vzdává se pohodlí a riskuje střetnutí s nepřítelem tváří v tvář.

Hodnocení na ČSFD: 70 %

Doktorka Čcha (Doctor Cha)

Jung Sook kdysi vystudovala medicínu, ale pak se vdala za primáře chirurgie Seo In Hoa a celých dvacet let byla žena v domácnosti. Její manžel je přísný a v práci svědomitý, nicméně vede dvojí život. Po překonání nečekané krize se Jung Sook rozhodne, že opráší své medicínské znalosti a začne jako úplný nováček znovu pracovat v nemocnici. Jejími kolegy se stanou In Hova první láska Choi Seung Hee a mladý sympatický lékař Roy Kim, kterému nová kolegyně okamžitě padne do oka. Jak to nakonec dopadne? Stane se hrdinka seriálu dobrou lékařkou a vyřeší nějakým způsobem i problémy v manželství?

Hodnocení na ČSFD: 71 %

NAPSALI JSME TAKÉ: Z luxusní vily ke kadibudce v lese: Soutěžící nové napínavé reality show kvůli tučné výhře okusí Kdo přežije v ráji

Zdroje: Netflix, autorka článku, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.