V novém kriminálním dramatu Netflix názorně předvede, kam až může člověka zavést alkohol. Knižní předloha čtenáře naprosto šokovala

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Na Netflix se řítí fascinující polské kriminální drama Vzpomínka v mlze (Feedback), které bude sledovat počínání otce, jenž se pokusí zachránit svého uneseného syna. Vzhledem k jeho závislosti na alkoholu to nebude mít vůbec lehké.

Kriminální drama Vzpomínka v mlze, jehož režie se ujal Leszek Dawid, bylo natočeno podle románu Jakub Żulczyka. Když autor v roce 2019 vydal knihu Black Sun, čtenáři předpovídali, že už nedokáže napsat nic silnějšího, špinavějšího a méně příjemnějšího na čtení. Dokonce i pro náruživé čtenáře bylo obtížné dílo dočíst. Populární polský zpěvák Krzysztof Zalewski přiznal, že než Black Sun dočetl, třikrát román skončil v koši.

A pak o dva roky později Żulczyk vydal další knihu, Informacja zwrotna, která byla propagována větou: „Jmenuji se Marcin Kania. Jsem alkoholik a chystám se zabít člověka.“ Do dneška je považována za autorovo nejvyzrálejší dílo, ze kterého je patrné, že se inspiroval buď vlastními zkušenostmi, nebo životem blízkého člověka.

PSALI JSME TAKÉ: Filmy, které v listopadu dorazí na Netflix: Napínavé krimi, korejská akční řežba i thriller, od kterého se nečeká, že mu někdo uvěří

V románu bere autor čtenáře na výpravu do mysli muže, který si sáhl až na samé dno. Přestože se pokouší zachránit svého syna, ve čtenářích vyvolává místo lítosti spíše zlost. Jeho myšlenky jsou tak šokující, že lehce nabudete dojmu, že takový účinek na mysl člověka může mít jedině alkohol. Přesto jeho popisy nutkání pít jsou pravděpodobně nejzajímavějším prvkem tohoto románu.

Seriál Vzpomínka v mlze bude stejně jako román sledovat počínání bývalého rockového hudebníka, kterého ztvárnil Arkadiusz Jakubik. Marcin Kania, jemuž závislost na alkoholu nejenom zničila rodinu, ale zároveň dost pošramotila paměť, se vydává hledat svého syna. Jeho cesta ho zavede do nejtemnějších zákoutí lidské psychiky a hlubin Varšavy.

Už z traileru je zřejmé, že se nebudeme moci spolehnout na vzpomínky otce, protože mu alkohol zakalil mysl a není schopen rozeznávat halucinace od reality. Jako by to nebylo málo, požívání drog mu rovněž není cizí.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti je tady. Emily Blunt a Chris Evans v něm spadli až na samé dno

Diváci, kteří knižní předlohu nečetli, si při sledování seriálu budou pokládat otázky, co to vlastně právě viděli a zda byl jeho syn vůbec unesen. Mnoho fanoušků Żulczykovy prózy zajímá, jak si tvůrci hrané adaptace dokázali poradit s něčím tak těžce stravitelným, jako je Informacja zwrotna.

Kriminální drama Vzpomínka v mlze Netflix uvede 15. listopadu.


Zdroje: What´s on Netflix, FirstShowing.net, 247 News Agency, lubimyczytać

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.