Nový hit Netflixu One Piece pár dní po vydání stihl vytvořit rekord a překonal tak Stranger Things i Wednesday

Michaela Pašková
Foto: Casey Crafford/Netflix

Seriálová adaptace nejprodávanější mangy všech dob vtrhla koncem srpna na Netflix a už stihla vytvořit nový rekord. Pirátský One Piece aktuálně kraluje žebříčku sledovanosti hned v 84 zemích, což je více než čtvrtá řada Stranger Things a hit Wednesday.

Japonský mangaka Eiichira Oda uvedl, že existuje pouze jeden jediný spolehlivý způsob, jak zajistit, aby seriálová adaptace mangy a s ní spojeného anime byla úspěšná. Legendární manga One Piece, která byla Netflixem převedena do hraného seriálu, byla nejprve adaptována do anime série, jež je tu s námi téměř 25 let a čítá přes tisíc dílů.

Příběh se točí kolem Monkey D. Luffyho a jeho pirátské bandy Straw Hat neboli Slamáků. Luffy pevně věří, že jednoho dne najde pirátský poklad Gold Rogera a stane se Králem pirátů. Z tohoto důvodu se společně se svými přáteli vydává do Grand Line.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Fantasy novinka Netflixu je novým hitem. Vysoká hodnocení od diváků předčila očekávání

Foto: Netflix

Při tvorbě seriálové adaptace byl Oda odhodlán vyhnout se jakémukoliv selhání. V úzké spolupráci s Netflixem sloužil jako ochránce svého díla a bedlivě pracoval na vytvoření po všech stránkách kvalitního seriálu. V rozhovoru s The New York Times uvedl, co udělal pro to, aby se hraný One Piece odlišil od ostatních nepříliš úspěšných anime adaptací.

„Různé mangy byly převedeny do hrané podoby, ale v minulosti docházelo k selhání. Nikdo v Japonsku nedokázal vytvořit úspěšný příklad. Přijali by to fanoušci One Piece a diváci, kteří mangu neznají? Naštěstí Netflix souhlasil, že nepůjde se seriálem ven, dokud nebudu souhlasit, že je uspokojivý. Četl jsem scénáře, dával rady a fungoval jako hlídací pes, abych se ujistil, že mé dílo bude adaptováno správným způsobem.“

Seriálová adaptace mangy není pouhým převzetím zdrojového materiálu, ale je potřeba, aby tvůrci skutečně přemýšleli nad tím, co mají fanoušci na jednotlivých postavách a jejich dynamice rádi a těmito faktory se pevně řídili. „Dobrý hraný seriál nemusí příliš měnit příběh. Nejdůležitější je, zda herci dokáží ztvárnit postavy tak, aby uspokojili lidi, kteří čtou mangu. Myslím, že se nám to povedlo, takže doufám, že to diváci přijmou.“

PSALI JSME TAKÉ: Vývojové peklo živé adaptace legendární mangy Naruto pokračuje. Do hry vstoupila scenáristka Zaklínače

One Piece od Netflixu splňuje všechny Odovy požadavky. Hereckému obsazení se skutečně podařilo přivést postavy k životu. Luffy v podání Iñakiho Godoye je stejně nakažlivě energický jako postava v manze a anime.

Přestože v seriálu byly některé aspekty změněny, jako například brzké zapojení Nami, One Piece od Netflixu zůstává věrný své předloze. Jednotlivé části se vyvíjejí stejným tempem a piráti jsou přesně takoví, jací mají být. Luffy je sebevědomý a tvrdohlavý, Nami je poměrně zdrženlivá a Zoro se stále věnuje tomu, aby se stal nejlepším šermířem na světě.


Zdroje: Screen Rant, Netflix, The New York Times, FlixPatrol

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.