Vývojové peklo živé adaptace legendární mangy Naruto pokračuje. Do hry vstoupila scenáristka Zaklínače

Michaela Pašková
Foto: Toho Company

O hraných adaptacích žánrů manga a anime obecně panuje špatný názor a formát chystaného snímku Naruto od produkční společnosti Lionsgate už teď předznamenává obrovský neúspěch. Produkce filmu, který byl ohlášen už v roce 2015, se nedokáže vyhrabat z vývojového pekla. Vše se má pokusit zachránit scenáristka, které byl v minulosti vyčítán odklon od původní předlohy.

Režisér Michael Gracey v rozhovoru pro Collider prozradil důvod pozastavení produkce hrané adaptace populární manga série Naruto:„Pracujeme pořád na scénáři. Protože dokud ten scénář nebude na úrovni, která mě nadchne, nemám zájem zničit úžasnou franšízu, jak už se stalo mnohokrát předtím. Je skvělé, že všichni zúčastnění, od Lionsgate až po producenty, jsou stejného názoru.“

Jelikož režisér důvod pozastavení produkce oznámil už v roce 2018, zdálo se, že se od původního plánu nakonec upustilo. Nicméně produkční společnost začala na hrané adaptaci opět pracovat. Do hry vstoupila Tasha Huo, která stojí za scénářem prequelové minisérie Zaklínač: Pokrevní pouto. Jelikož Pokrevní pouto nebylo diváky dobře přijato, je otázkou, jak si scenáristka poradí s psaním scénáře filmu Naruto, který má stejně jako Zaklínač rozsáhlý zdrojový materiál.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nejočekávanější seriálový projekt Netflixu pro rok 2024 Avatar: Legenda o Aangovi má první fotky i upoutávku

Pokud snímek opravdu vstoupí do kin, nemusí se mu dařit tak, jak produkční společnost doufá. Přestože má Naruto zavedenou fanouškovskou základnu, bude pro tvůrce obtížné přenést kouzlo mang a anime na velké plátno. Částečně je to způsobeno samotným příběhem, který obsahuje spoustu fantastických prvků a akčních scén, které se pro hraný film nenatáčí tak snadno. Je tu však ještě jeden důvod, proč bude obtížné Naruta natočit.

Manga japonského mangaky Masashiho Kishimota obsahuje celkem 72 svazků. Podobně je na tom anime, které má 720 dílů. V původní sérii jich je 220 a zbylých 500 pokrývá Naruto Shippuden. Vzhledem k rozsahu zdrojů je naprosto nemožné adaptovat celý příběh v rámci jednoho filmu.

Tvůrci by udělali lépe, kdyby se rozhodli pro seriál, jenž by umožnil jednotlivým postavám vyniknout a ději se pořádně rozvinout. I když by případný seriál stále nepokrýval všechny důležité události ze zdrojového materiálu, mohl by aspoň u diváků zabojovat. Této skutečnosti si byli vědomi i tvůrci hrané adaptace pirátského One Piece. První řada jejich seriálu aktuálně na Netflixu boduje a těší se vysokému hodnocení.

PSALI JSME TAKÉ: Fantasy novinka Netflixu je novým hitem. Vysoká hodnocení od diváků předčila očekávání

Jelikož se tvůrci hrané adaptace Naruta rozhodli pro film, nebudou mít jinou možnost než provést zásadní změny v ději. V současné době nemohou počítat s tím, že bude jejich snímek diváky a kritiky dobře přijat, takže budou muset příběh Naruta Uzumakiho upravit a zkrátit.

Foto: TV Tokyo

Jediným světlým bodem hrané adaptace Naruta je účast Masashiho Kishimota jako konzultanta. „Tolik hollywoodských adaptací opravdu populárních manga sérií se prostě nepovede,“ uvedl dále režisér a dodal, že chce scénář dostat do fáze, kdy se na něj geniální mangaka podívá a bude nadšený z jeho realizace. „Nikdo nezná svět lépe než člověk, který ho stvořil,“ uzavřel toto téma režisér.


Zdroje: Collider, Screen Rant, TheCinemaholic

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.