Temná hororová satira inspirovaná historií Chile míří na Netflix. Děj ovládne fašistický upír Augusto Pinochet

Eva Lenská
Foto: Pablo Larrain / Netflix

Netflix si pro nás chystá další lahůdku. Tentokrát se podíváme do Chile a v satirické hororové komedii se spolu s tvůrci zaměříme na nechvalně proslulého diktátora a chilského prezidenta Augusta Pinocheta, jenž se pro mnohé stal synonymem zla. Ve filmu Hrabě (El Conde) se promění v upíra, který neumírá stejně jako jeho zločiny, krádeže a zvěrstva.

Hororová politická satira oceňovaného režiséra Pabla Larraína představí Augusta Pinocheta, symbol světového fašismu, jako upíra, který žije ukrytý v rozpadlém sídle v chladném jižním cípu kontinentu. Aby si udržel svou existenci, živí se chutí ke zlu.

ČTĚTE TAKÉ: Na Netflix míří nový thriller říznutý černou komedií. Dívka s maskou ukáže krvavé scény a odhalí mnoho tajemství

Po dvou stech padesáti letech života se rozhodne přestat pít krev a vzdá se výsady věčného života. Už nemůže snést, že si ho svět pamatuje jako zloděje. Navzdory zklamání a oportunistické nátuře své rodiny nachází díky nečekanému vztahu novou inspiraci k dalšímu životu plnému vitální a kontrarevoluční vášně.

Chilský režisér a scenárista Pablo Larraín, který natočil například snímek Spencer o princezně Dianě, a také historický film No rovněž zaměřený na diktátora Pinocheta, je opět ve svém živlu. Jeho novinka má svým způsobem zobrazovat nedávnou historii Chile. Autenticitu jí dodává i to, že je natočená černobíle. Přirovnání Pinocheta k upírovi je vskutku trefné. Ostatně podle historie má na rukou krev mnoha lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netflix vydal žhavou upoutávku k novému erotickému thrilleru. Hlavní role si v něm zahrály hvězdy Oppenheimera a Bridgertonových

Co za touto děsivou fraškou stojí? Kde se vzala myšlenka natočit právě takový film? „Strávil jsem roky tím, že jsem si Pinocheta představoval jako upíra, jako bytost, která nepřestává kolovat dějinami, a to jak v naší představivosti, tak v nočních můrách. Upíři neumírají, nemizí, stejně jako zločiny a krádeže diktátora, který nikdy nečelil skutečné spravedlnosti. Společně se svými spolupracovníky jsem chtěl ukázat brutální beztrestnost, kterou Pinochet představuje. Poprvé ho ukázat přímo, aby svět mohl pocítit jeho skutečnou povahu: vidět jeho tvář, cítit jeho vůni. K tomu jsme použili jazyk satiry a politické frašky, v níž generál prožívá existenciální krizi a musí se rozhodnout, zda mu stojí za to pokračovat v životě upíra, pít krev svých obětí a trestat svět svým věčným zlem. Je to alegorická ukázka toho, proč se historie musí připomínat, aby nám znovu dala znát, jak nebezpečné věci se mohou stát, vysvětlil Larraín.

Ve filmu o délce 110 minut si zahrají Jaime Vadell, Gloria Münchmeyer, Alfredo Castro, Paula Luchsinger, Catalina Guerra, Marcial Tagle, Amparo Noguera a Diego Muñoz.

Hororová satira Hrabě bude mít na Netflixu premiéru 15. září i s českým dabingem.

Zdroj: CDK, Netflix, The Global TV Place

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.