Čtvrtá řada Zaklínače je v ohrožení. Původně přitom tvůrci tvrdili, že se začne natáčet co nevidět

Michaela Pašková
Foto: Kevin Baker/Netflix

Natáčení čtvrté řady temného fantasy Zaklínač (The Witcher) dostalo od Netflixu zelenou na podzim 2022. Od té doby začali tvůrci na pokračování příběhu Geralta z Rivie, tentokrát už v podání Liama Hemswortha, pracovat. Ještě nedávno do světa hlasitě vykřikovali, že brzká čtyřka potěší zejména fanoušky knižní série. Vypadá to však, že zas tak brzká nebude.

Čtvrtá řada Zaklínače se měla původně začít natáčet už v září, což je příští měsíc, a samotný natáčecí proces měl trvat do května příštího roku. Tento plán potvrdila i castingová režisérka Sophie Holland, která v rozhovoru pro Deadline uvedla: „Právě se chystáme začít natáčet čtvrtou řadu s Liamem Hemsworthem. Následovat bude krátká přestávka, po které přejdeme rovnou k páté řadě.“

Nyní však již víme, že se původní plány změnily. Přestože přesné důvody zpoždění natáčení nejsou známy, je více než pravděpodobné, že vše souvisí s probíhajícími stávkami WGA a SAG-AFTRA. Čtvrtá řada se měla původně natáčet během probíhající stávky scenáristů (WGA). Do hry ale vstoupil Odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA), který tvůrce scénářů nejenom podpořil, ale rovněž začal bojovat za svá práva.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Tvůrci Zaklínače slibují velkolepý nástup nového Geralta. Anya Chalotra alias Yennefer nedá dopustit na Cavilla

Foto: Netflix

Původně se předpokládalo, že tyto dvě stávky natáčení Zaklínače nikterak neohrozí. Na rozdíl od hollywoodských herců, kteří spadají pod SAG-AFTRA, herecké obsazení Zaklínače pochází převážně z Velké Británie. Tyto herce zastupuje Odborový svaz Equity. Navíc v době, kdy stávka scenáristů začala, byl již scénář pro čtvrtou řadu napsán. Ačkoli byl scénář už odevzdán, určitě bude potřebovat úpravy a to bez scenáristů nelze. Nicméně budoucí hlavní hvězda Zaklínače, herec Liam Hemsworth, je Australan.

Dne 13. července zveřejnil Odborový svaz Equity solidární prohlášení a nezapomněl v něm ani na obsáhlé pokyny, které se liší podle toho, jestli jsou herci členy pouze Equity, SAG-AFTRA nebo obou organizací. Mimo to prohlášení obsahuje důležité rady lišící se podle toho, kde se produkce natáčí a na základě jakých smluv. Zkrátka pomocí tohoto prohlášení se herci dozví, jestli se na ně stávka vztahuje a zda mohou pracovat bez obav z případných sankcí.

PSALI JSME TAKÉ: Fanoušci i herci smutní po odchodu Henryho Cavilla. Novému představiteli Zaklínače ale kolegové fandí

Foto: Susie Allnutt/Netflix

V současné době se neví, kdy přesně se začne čtvrtá řada natáčet. Vzhledem k tomu, že natáčecí proces bude zahájen až v příštím roce, čtyřky se nedočkáme dříve než v roce 2025. Pro srovnání, třetí řada se začala natáčet 31. března 2022 a natáčení proces byl dokončen až 12. září. První část trojky vstoupila na Netflix až koncem letošního června, což máme zhruba 15 měsíců natáčení a následných úprav.


Zdroje: Deadline, Odborový svaz Equity, Digital Spy, Redanian Intelligence

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.