Místa, na kterých se lidé dožívají nejdelšího života na světě. Nový dokument Netflixu ukazuje tajemství modrých zón

Eva Lenská
Foto: Netflix

Toužíte po dlouhověkosti? Stovky se u nás zase tolik lidí nedožívá, a když už ano, tak často nejsou vitální a musí se spoléhat na pomoc druhých. Věděli jste, že jsou na světě ale místa, kde lidé žijí neobvykle dlouho, a k tomu jsou plní energie? Tato místa, kterým se říká modré zóny, vám již brzy představí Netflix díky dokumentární minisérii Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón (Live to 100: Secrets of the Blue Zones).

Většina lidí doufá, že se dožije vysokého věku ve zdraví a bez problémů, ale jen málokdo je schopen procestovat celý svět a pokusit se najít recept na dlouhověkost. A právě to udělal Dan Buettner, jenž spolupracoval s National Geographic a celých 20 let hledal na světě místa, kde lidé žijí mnohem déle, než je průměr — a tak vznikl koncept modrých zón.

ČTĚTE TAKÉ: Smrt jedné z nejoblíbenějších postav Bridgertonových závisí na tom, zda se tvůrci budou držet historických faktů

Poté, co Buettner napsal bestseller s názvem The Blue Zone: 9 Lessons of Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest, zamířil se svými modrými zónami i na Netflix, a tak vznikla pětidílná minisérie, která popírá všechny rady a návody na dlouhý život od samozvaných odborníků a nabízí pravý recept na dlouhověkost. Odpovědi totiž nenajdete ve zkumavkách, ale přímo u letitých osob a na těch správných místech na světě.

„Seriál je vyvrcholením dvacetiletého hledání a zkoumání nejdéle žijících lidí na světě,“ uvedl Buettner pro Netflix. „Nedokážu si představit lepší zdroj zkušeností, jak docílit delšího života, než samotné lidi, kteří toho skutečně dosáhli. A zásadní rady, které nám nabízejí, vůbec nejsou takové, jak si představujete.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Temná hororová satira inspirovaná historií Chile míří na Netflix. Děj ovládne fašistický upír Augusto Pinochet

Dosavadní Buettnerovy cesty a výzkumy vedly k tomu, že mezi modré zóny s nejvyšším počtem obyvatel dožívajících se sta let, patří Okinawa v Japonsku, Sardinie v Itálii, Ikarie v Řecku, Nicoya v Kostarice a Loma Linda v Kalifornii.

Chcete se dožít stovky? Tak si pusťte dokumentární seriál Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón už 30. srpna na Netflixu. I s českým dabingem.

Zdroj: Tudum, Netflix, Blue zones

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.