Kriminální drama Advokát vzpomíná na smutnou minulost Hollywoodu a pravdivý příběh hvězdy dob minulých

Michaela Pašková
Foto: Columbia Pictures

Minulý týden vstoupila na Netflix druhá část druhé řady kriminálního drama Advokát (The Lincoln Lawyer), ve kterém velmi inteligentní Mickey Haller řeší případy na nevšedním místě, zadním sedadle svého vozu Lincoln. Seriál je založen na knižní sérii amerického spisovatele Michaela Connellyho a obsahuje důležitou zmínku o skutečné hollywoodské hvězdě a jejím pohnutém příběhu.

Druhá řada kriminálního drama Advokát se momentálně na Netflixu těší velké divácké pozornosti, díky čemuž se už pár dní umísťuje v TOP 10 nejsledovanějších pořadů. Seriálu se svým podmanivým šarmem vévodí mexický herec Manuel Garcia-Rulfo, jehož původ je pro kriminální drama důležitý. V knižní sérii je Mickey Haller polovičním Mexičanem, takže se tvůrci postarali o to, aby představitel této důležité postavy byl spojen s Mexikem. Obsazení herce Garcii-Rulfoa umožňuje seriálu zachytit latinskoamerickou kulturu a smutnou historii v Hollywoodu.

Jednou z významných scén, která se opírá o mexický původ hlavního herce, je osmý díl druhé řady, kde Haller přirovnává svou matku Elenu, jejíhož ztvárnění se ujala mexická hvězda telenovel Angélica María, k jedné z nejpůvabnějších filmových hvězd, Ritě Hayworth. Když se Haller své dcery ptá, jestli zná herečku, která se proslavila ve 40. letech 20. století, Hayley o ní mluví jako o latinskoamerické filmové hvězdě, která si změnila jméno.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Tvůrce kriminálního drama Advokát láká diváky na 3. řadu. Nevšední právník v ní bude čelit bohům viny

Než se Rita Hayworth stala jednou z největších hvězd Hollywoodu, jmenovala se Margarita Carmen Cansino. Narodila se v Brooklynu, její otec pocházel ze Španělska a byl romského původu, zatímco matka byla Američanka irsko-anglického původu. Oba rodiče se věnovali tanci a dědeček, Antonio Cansino, byl uznávaným tanečníkem, který stál u zrodu moderního španělského tance.

Foto: Columbia Pictures

Když se jako mladá dívka začala Rita profesionálně věnovat tanci, zdůrazňovala své latinskoamerické kořeny. Obarvila si své přirozeně tmavě hnědé vlasy na černo a vystupovala se svým otcem v souboru Dancing Cansinos. Pod jménem Rita Cansino podepsala šestiměsíční smlouvu se společností Fox a ve čtyřech filmech si zahrála postavy různých národností. Její první manžel se postaral o podepsání smlouvy se společností Columbia Pictures. Budoucí hvězda však musela převzít příjmení po matce a stát se Ritou Hayworth.

PSALI JSME TAKÉ: Hollywood je v krizi, ke stávkujícím scenáristům se přidali herci. Z premiéry vychvalovaného Oppenheimera odešla největší esa

Ve 40. letech, v době, kdy se ji podařilo proniknout do Hollywoodu, byli herci bez ohledu na jejich skutečnou národnost považováni buď za etnické a exotické cizince anebo zkrátka za Američany. Hayworth, která zvolila druhou možnost, si změnila příjmení, protože Cansino připadalo společnosti moc španělské, a obarvila si vlasy na blond. Hayworth bohužel nebyla zdaleka jedinou hollywoodskou hvězdou, která musela své španělské kořeny skrývat, aby dosáhla velkého úspěchu. Díky noir snímku Gilda z roku 1946 se tak prosadila jako blonďatá sexbomba. Dodnes se na tento film pohlíží jako na její nejslavnější projekt.

Rasismus měl dlouhodobý dopad na zastoupení Hispánců a Latinoameričanů ve filmovém průmyslu. Herci a herečky se museli měnit, aby se vůbec mohli stát hvězdami. Projekty jako je kriminální drama Advokát pomáhají nejen ke změně, ale i k osvětlení politováníhodné minulosti Hollywoodu.


Zdroje: Screen Rant

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.