Předčasné smrti, pokusy na půlelfkách a nefritová figurka: 11 největších rozdílů třetí řady Zaklínače oproti knize

Michaela Pašková
Foto: Netflix

Třetí řada fantasy seriálu Zaklínač (The Witcher) vychází z knihy Čas opovržení polského autora Andrzeje Sapkowského. Přestože trojka zůstává oproti předchozím dvěma řadám docela věrná své předloze, tvůrci v ní provedli řadu změn. O důležité momenty jako jsou převrat na Thaneddu a boj mezi Geraltem a Vilgefortzem nás naštěstí neochudili.

Pozor, článek může obsahovat spoilery.

Smrt Codringhera a Fenn

Codringher a Fenn byli zakladatelé právnické a detektivní agentury. Duo bylo známé tím, že za spravedlivou cenu odvedlo dobrou práci a bylo schopno poskytnout snad všechny informace. V seriálu byli upáleni Riencem, který se dozvěděl, že je mu Geralt na stopě. V knize je v době převratu na Thaneddu navštívili tři zabijáci, kteří Codringhera probodli a agenturu zapálili, čímž zabili i Fenn.

Geraltova cesta do Vuilpanne a Therynina záchrana

Stejně jako v knize i v seriálu Geralt hledá informace o Riencem a za tím účelem navštívil detektivní duo. V knize ovšem nikdy necestoval do Vuilpanne, kde podle seriálu nalezl unesené dívky a příšeru vytvořenou z jejich těl. Nezachránil Theryn, studentku Aretury, na které byly prováděny pokusy, aby uvěřila, že je Ciri. Místo toho získal nějaké podrobnosti o původu Rienceho a vydal se do Hirundumu.

Yennefer následující Ciri

V trojce se Ciri velmi rychle nabažila toho, jak s ní čarodějky z Aretuzy zacházely. Utekla, přičemž použila kouzlo, díky kterému ji Geralt našel. V knize se Ciri rovněž nelíbilo, že se k ní čarodějky chovají jako ke služce. Utekla za Geraltem do Hirundumu, ale Yennefer nebyla daleko a následovala ji. Rodina se tak před cestou na ostrov Thanedd znovu shledala, což umožnilo Yennefer a Geraltovi se usmířit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recenze: Poslední díly třetí řady Zaklínače obsahují jednu z nejlepších scén celého seriálu a drží se předlohy

Geralt, Yennefer a Ciri cestující na ostrov Thanedd

V seriálu Geralt našel Ciri právě ve chvíli, kdy ji pronásledoval Divoký hon. Následně se setkali s Marigoldem a společně odcestovali lodí na Thanedd. Yennefer mezitím zůstala s čarodějkami a čekala, až Geralt s Ciri dorazí do Aretuzy. V knize se trojice vydala na ostrov Thanedd společně, přičemž Geralt s Ciri nemuseli cestou bojovat s aeschnou.

Radovid, Hedvika a Vizimir

V knihách je Radovid synem Vizimira a královny Hedviky z Redanie. Králem se stal až několik let po otcové smrti, protože byl ještě příliš mladý na to, aby vládl. Než dosáhl plnoletosti, vládla za něj jako regentka Hedvika. Skutečná moc byla ve skutečnosti v rukou Regentské rady a království vládli Filippa a Dijkstra. V seriálu je Radovid bratrem Vizimira a jeho pravou rukou. Nicméně protože se Dijkstra a Filippa postarali koncem trojky o zavraždění Vizimira, Radovid se přeci jen stal králem. V knize se ovšem Vizimirova smrt odehrála trochu jinak. V noci pokusu o převrat na Thaneddu byl král zabit elfím vrahem, kterého ovládala Philippa. V seriálu nikdy nebyla Hedvika regentkou, ale byla povedeným duem zabita.

První setkání Ciri s Mistle

Mistle je členkou zločinecké bandy, která si říká Potkani. Tato banda okrádá bohaté, někdy zabíjí pro zábavu, ale protože se o peníze dělí s chudými, není snadné ji vystupovat. V knize se Ciri s Potkany poprvé setkala až poté, co byla zajata lovci odměn z Nilfgaardu. A právě členové zločinecké bandy jí pomohli uprchnout. Pod falešným jménem Falca se princezna k bandě následně přidala a mezi ní a Mistle vznikl romantický, ale toxický vztah. V seriálu se Ciri s Mistle poprvé setkala, když se procházela po městě s Fabiem Sachsem, a narazila na chlápka, který tvrdil, že má v bedně zavřené mládě baziliška. Dívka, která poté Ciri okradla, byla Mistle.

PSALI JSME TAKÉ: Producent Zaklínače se snaží uklidnit naštvané fanoušky: Představení nového Geralta má spojitost s pátou knihou

Falešná Ciri

Jedním z nejvíce šokujících odhalení trojky bylo, že Vilgefortz unášel novicky z Aretuzy, aby na nich prováděl experimenty s cílem zdokonalit se v ovládání mysli, díky čemuž by mohl následně manipulovat s Ciri. V knize Vilgefortz půlelfky neunášel, Geralt nezachránil Theryn, ale falešná Ciri tam existovala. Byla to osiřelá dívka cintranské šlechty, kterou Codringher a Fenn chtěli pro její podobu s Ciri využít jako návnadu.

Odhalení Vilgefortzových plánů a Tissaiina smrt

V seriálu Geraltovi a Yennefer po večírku došlo, kdo celou dobu tahal za nitky a stál za Riencem. V knize jeho plány neodhalili, ale Geralt s ním během převratu na Thaneddu bojoval. Zrada mága byla však i tak nakonec odhalena, což Tissaia těžce nesla a stejně jako v seriálu si podřezala zápěstí. Nicméně v seriálu ještě nějakou dobu po pokusu o převrat žila, zatímco v knize se zabila krátce poté, co zaútočila na redanské vojáky a teleportovala Triss a těžce zraněného Geralta do bezpečí.

Yennefer proměněna v nefritovou figurku

Přestože se v knize Francesca během boje o věž Tor Lara postavila na stranu Nilfgaardu, úplně nesouhlasila s názory císaře. Věděla, že se chce Rience pomstít Yennefer, takže když na ni v průběhu boje narazila, proměnila ji v nefritovou figurku, kterou bezpečně propašovala z ostrova. Yennefer takto strávila 40 dní. Protože byla v knize po nějakou dobu Yennefer nefritovou figurkou, nikdy se za Geraltem nevydala do Brokilonu.

ČTĚTE TAKÉ: Geraltem se nemusel stát Henry Cavill. O jeho roli se ucházel jiný herec, který hraje v Zaklínačovi

Rienceova smrt

V seriálu ohnivému mágovi Geralt usekl hlavu, ale v knize se tak rychlé smrti nedočkal. Poté, co byli Potkani zabiti nájemným zabijákem Leo Bonhartem, kterého tajně najal císařský koroner Stefen Skellen, se mu Ciri postavila. Byla ale poražena a unesena. Při pokusu o útěk ji Skellen zranil v obličeji, díky čemuž jí způsobil pěknou jizvu. Poté Ciri nalákala Bonharta, Skellena a Rience k zamrzlému jezeru, kde byl ohnivý mág nucen použít magii. Led se pod ním prolomil a on se propadl do mrazivé vody. Přestože se pokoušel s Ciri vyjednávat, nepomohlo to. Ještě předtím, než se utopil, se Ciri postarala o to, aby prolila jeho krev.

Stregobor

Tato postava se objevuje pouze v knize Poslední přání. Jeho příběh končí tím, že se pokusí uloupit tělo Renfri a provést na něm pitvu. Geralt mu však vyhrožuje, že ho zabije, pokud se jí dotkne. Stregobor se poté vrací do Koviru a už o něm neslyšíme. V seriálu je z něj mocný, nebezpečný mág, který v boji o věž Tor Lara brání své kolegy a používá k boji ohnivou magii.


Zdroje: třetí řada seriálu Zaklínač, Screen Rant, knih Čas opovržení

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.