Filmoví fanoušci pláčou. Stávka hollywoodských herců se dotkne mnoha očekávaných filmových hitů včetně Gladiátora nebo Deadpoola

Deadpool / Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Hollywood je v pořádném svrabu. Nejen scenáristé, ale už také 160 000 herců, kteří jsou členy odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA), se rozhodli stávkovat. Jaké filmy nebo seriály jsou v ohrožení?

Hollywood je v největší krizi za posledních 60 let. K více než dva měsíce trvající stávce scenáristů se nově připojili i herci, aby si u filmových studií vyjednali lepší pracovní podmínky.

Filmové hity v ohrožení

Zdá se, že se stávka dotkne i velkých filmových hitů, na které jejich fanoušci netrpělivě čekají. Mezi prvními projekty, jejichž tvorba se kvůli stávce zastavila, jsou Deadpool nebo Mission: Impossible Odplata – Druhá část s Tomem Cruisem, která měla příští rok následovat první část, která aktuálně vládne kinosálům po celém světě.

Mission: Impossible Odplata – První část / Christian Black, Paramount Pictures

ohrožení je i pokračování Avatara a Gladiátora, kterého Ridley Scott natáčí dvacet let po jedničce. Jeho natáčení bylo zastaveno zhruba v polovině. Natáčet se začalo v červnu a probíhalo na místech jako Malta nebo Maroko. Ve filmu Gladiátor 2  si zahraje například jedna z největších hereckých hvězd současnosti Pedro Pascal nebo irský herec Paul Mescal známý rolí Connella Waldrona v minisérii Normální lidi, za níž obdržel cenu BAFTA a nominaci na cenu Emmy.

Výrobu pozastavil i Venom 3 nebo velice očekávané avšak zatím nepojmenované drama o formuli 1, v kterém se objeví Brad Pitt a Demson Idris. Film bude speciální zejména tím, že tvůrci umístí kamery do závodních vozů, stejně jako to udělali tvůrci hitu Top Gun: Maverick se stíhačkami. Mezi další produkce, které mohou být ovlivněny patří Beetlejuice Tima Burtona, ve kterém by se měla objevit například Jenna Ortega, a filmová adaptace muzikálu Wicked.

ČTĚTE TAKÉ: Jena Ortega si zahraje v pokračování legendární hororové komedie z roku 1988 od Tima Burtona

Rod draka / Foto: HBO

Seriály v ohrožení

V ohrožení jsou i seriály. Mezi ně patří třeba Rod draka, Andor a Sektor. Stávka by ale mohla ovlivnit i nové tituly, jako je drama Kate Winslet od HBO The Palace a remake thrilleru Den Šakala. Zasažen bude pravděpodobně i Pán času od Disney+. Více v klidu mohou být naopak fanoušci seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, který nedávno dokončil natáčení.

Premiéry a předávání cen

Ovlivněny budou také propagační akce, jako jsou premiéry na červeném koberci. Dotkne se to například filmu Strašidelný dům od Disney, který bude uveden koncem tohoto měsíce. Události včetně předávání cen Emmy, které nedávno zveřejnily své nominace, nebo Comic-Conu mohou být přeplánovány nebo zkráceny. Stávku nedávno podpořili i herci z očekávaného snímku Oppenheimer. Matt Damon, Florence Pugh, Cillian Murphy a Emily Blunt se na premiéře v Londýně prošli po červeném koberci, ale než začalo promítání, odešli.

Zdroje: BBC, Hollywood Reporter, Variety, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.