Tajemný symbol sadismu nebo vnímání ženských těl: Drobnosti, které vám mohly uniknout v 6. řadě Black Mirror

Barbora Kučerová
Foto: Netflix

Diváci a fanoušci Černého zrcadla by měli mít při sledování oblíbeného seriálu oči na stopkách, aby jim neunikl symbolický detail nebo narážka na starý díl. Těch je v každé epizodě plno a my pro vás dali dohromady ty nejzajímavější ze zatím poslední řady sci-fi seriálu Black Mirror.

Filmy na Streamberry

Streamberry je fiktivní streamovací služba, v níž jistě diváci na první pohled poznají Netflix, od rozhraní po logo a ikonickou znělku „tudum“. V první epizodě šesté řady s názvem Joan je hrozná (Joan is Awful) se kolem Streamberry točí celá zápletka, ale jejich nabídku filmů a seriálů vidíme jen na pár vteřin, když si Joan vybírá, co si s přítelem pustí.

Ve filmotéce Streamberry se dá zhlédnout The Callow Years, dokument o premiérovi z pilotního dílu Národní hymna (The National Anthem). Ano, ten díl s prasetem. Kromě toho si Joan může pustit Loch Henry, o kterém se diváci Black Mirror dozvídají v následujícím díle téže řady. Space Fleet je show, kterou miluje šovinistický záporák z USS Callister (4. řada) a HotShot je reality show z Patnácti milionů meritů (1. řada). Na malý okamžik se na obrazovce mihne i dokument o vražedkyni z Lovné zveře (White Bear, 2. řada).

PSALI JSME: Nejoblíbenější sci-fi Netflixu boduje i s novou řadou a soutěží s bezútěšnou realitou, které čelí naše společnost

Symbol sadismu

Symbol, který připomíná dvouzubou vidličku, se poprvé objevil právě v epizodě Lovná zvěř a později v interaktivním filmu Bandersnatch. V obou případech je tento symbol spjatý s postavami, které nemají osud ve svých rukou a ovládají je vnější okolnosti, tedy diváci. Dá se říct, že White Bear znak, jak se mu také říká, znázorňuje sadistickou podívanou, od které nemůžete odvrátit zrak. Symbol se objeví i v závěru šesté řady (Demon 79) na talismanu, kterým hlavní hrdinka Nida vyvolá démona a dostane za úkol během tří dní zabít tři lidi, aby tak odvrátila hrozbu nukleární války.

ČTĚTE TAKÉ: Scénář plný šokujících momentů: Mohla jsem dělat ty nejnechutnější a nejgrotesknější věci, říká Salma Hayek o své roli v Black Mirror

Knihy v Beyond the Sea

Když poprvé potkáváme Lanu v Beyond the Sea, hltá Letiště od britsko-kanadského spisovatele Arthura Haileyho. Kniha se odehrává během jedné noci na letišti a vypráví mimo jiné o napjatém vztahu pracovně vytíženého manžela a jeho osamělé ženy.

Údolí panenek americké spisovatelky a herečky Jacqueline Susann je o ženě, která se stává závislou na amfetaminech a barbiturátech, aby se vyrovnala s vlastním životem. „Panenky“ v názvu odkazují nejen na drogy, ale také na postavení žen ve společnosti a způsob, jakým jsou často vnímány jen jako těla a hezké tvářičky. Jedna z postav spáchá sebevraždu, když zjistí, že jejímu partnerovi je cennější její vnadná hruď než její život.

David Laně doporučí Měsíc je drsná milenka (Robert A. Heinlein), sci-fi o kolonii na Měsíci, která vede revoluci proti svým utlačovatelům na Zemi ve snaze získat nezávislost. Zajímavé je, že v této lunární skupině jsou dva muži na jednu ženu.

Zdroje: Mashable, Databáze knih, National World, Hello Magazine

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.