Šílenství, upíří nemoc, maniodeprese i děsivý doktor Monro. Příběh skutečného krále Jiřího, manžela královny Šarloty

Eva Lenská
Foto: Liam Daniel/Netflix

V seriálu Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových (Queen Charlotte: A Bridgerton Story) ztvárnil krále Jiřího britský herec Corey Mylchreest. Záchvaty šílenství vykreslil velmi přesvědčivě a scény zachycující mučení opravdu děsivě. Seriál je spíš romantický než historický, avšak my dnes do historie trochu zabruslíme a podíváme se na zoubek králově nemoci. Stejně tak si proklepneme i jeho masochistického doktora.

Jiří III., se kterým jsme se blíže seznámili v seriálu Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových, trpěl vážnou duševní chorobou, kterou královští dvorní lékaři nedokázali vyléčit. Ačkoli vládl vcelku dlouhou dobu, tedy od roku 1760 do roku 1820, nebyl vždy zcela při smyslech. Přesto s Šarlotou dokázal zplodit patnáct dětí, devět synů a šest dcer. Na plnění manželských povinností tedy očividně šílenství nemělo vliv.

Jakou nemocí ale král skutečně trpěl a jak se projevovala? První záchvat měl v roce 1765. Trval krátce, což nebylo vždy pravidlem. V roce 1778 ho například museli spoustat svěrací kazajkou, neboť začal být příliš agresivní. Také o něm kolovaly zvěsti, že se pokoušel potřást stromu rukou poté, co si ho spletl s pruským králem. Tím si vysloužil přezdívku „šílený král“. Jindy mu zase šla pěna od úst a nebyl schopen několik hodin řádně komunikovat.

ČTĚTE TAKÉ: Dramatická upoutávka k 7. řadě seriálu Cizinka poukazuje na Americkou revoluci a spoustu nebezpečných situací

Během některých záchvatů míval velmi silné křeče a navíc trpěl halucinacemi a dezorientací. Obvykle dokázal tyto záchvaty překonat, leč poslední záchvat trval až do jeho smrti. Údajně ho způsobilo úmrtí jeho dcery, princezny Amelie. V posledních dnech života krále sužoval revmatismus a také slepota a hluchota. Prožil je v soukromí na hradě Windsor a nakonec zemřel v roce 1920 ve věku 81 let. Příčinou smrti byl zápal plic.

Příznaky tedy zhruba známe, tak jakou chorobu mu nakonec přisoudili historici? Někteří usoudili, že trpěl bipolární poruchou. Když psal totiž dopisy během nemoci, vyjadřoval se barvitěji a používal sáhodlouhá souvětí. V období klidu byly jeho listy jiné, spíše strohé. Když se v psaní vyžíval, mohl procházet stavem mánie, což je u maniodeprese běžné.

Panuje však ještě i jiný názor. Mnozí odborníci mají za to, že Jiřího sužovala genetická porucha metabolismu známá jako porfyrie neboli upíří nemoc. Někteří pacienti mají u této nemoci rudou až hnědou moč a trápí je poškození nervů, halucinace, agresivita a fotosenzitivita, tedy že nesnesou světlo. Proto upíří nemoc. A král Jiří měl prý občas modrou moč. Nicméně bylo také dokázáno, že mu v lécích podávali arsen, což mu určitě neprospělo, naopak to vedlo ke zhoršení jeho stavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobové drama je aktuálně nejsledovanější na Netflixu. Tvůrkyně Královny Šarloty promluvila o 2. řadě

Foto: Liam Daniel/Netflix

Existoval skutečně doktor Monro?

A co masochistický doktor Monro, který Jiřího mučil poutáním k židli a ledovými koupelemi? V seriálu byl pro něj král jen pouhým zvířetem v kleci. Jeho utrpení mu viditelně působilo rozkoš. Skutečně tento děsivý muž existoval? Ano, žil v letech 1759 až 1833 a jmenoval se Thomas Monro.

Byl synem lékaře a navštěvoval Oriel College v Oxfordu. Zaměstnali ho v Bedlamu, londýnské psychiatrické nemocnici, která inspirovala několik hororových knih, filmů a televizních seriálů. V roce 1816 podal výpověď, neboť byl obviněn z nedostatku lidskosti vůči pacientům. S králem Jiřím skutečně přišel jako lékař do styku, ovšem královna Šarlota zajistila, aby jeho účast nepřesáhla roli pasivního pozorovatele.

Zdroj: Radiotimes, best of netflix, stefajir, wikipedie, dotyk, bps

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.