Politický thriller Diplomatické vztahy míří na Netflix. Ještě před vydáním vyvolal rozruch mezi americkými diplomaty

Foto: Netflix

Netflix stanovil datum premiéry politického thrilleru Diplomatické vztahy (The Diplomat) s Keri Russell v hlavní roli. Osmidílná série odstartuje na stremovací platformě už 20. dubna. Ještě před vydáním vyvolala rozruch mezi americkými diplomaty.

Keri Russell bude hrát v psychologickém thrilleru Diplomatické vztahy Kate Wyler, kariérní diplomatku, která získala vysoce postavenou pozici. Moc o ni ale nestojí a ani nevěří, že se na ni hodí. Právě když se chystala zamířit do Afghánistánu, vláda Spojených států ji pověřila, aby uprostřed mezinárodní krize sloužila jako velvyslankyně USA ve Spojeném království. Má to však negativní dopad na její manželství i politickou budoucnost. Kate bude muset zmírnit mezinárodní krize, navázat strategická spojenectví v Londýně a přizpůsobit se svému novému místu v centru pozornosti. Do toho se ještě pokusí přežít manželství s diplomatem a politickou hvězdou Halem Wylerem (Rufus Sewell).

„Je těžké udržet vztah, ať už je to manželství nebo vojenské spojenectví. Měníme se my, mění se svět, a přesto chceme, aby tyto vztahy trvaly navždy. Je to seriál o partě dobrých lidí, kteří dělají maximum pro to, aby udrželi svá globální a osobní partnerství nedotčená, aniž by se navzájem pozabíjeli. Ve světě diplomacie máte co do činění se spoustou pravidel chování řízenými protokoly. Nakonec jsou to ale stále lidé, kteří se potí, vylijí si kávu na oblečení anebo zapomenout něčí jméno. To vše se ukrývá za vznešeností a majestátností spolupráce s hlavami států,“ láká na seriál jeho tvůrkyně Debory Cahn.

Podle serveru Politico tvůrci seriálu během dvou let vyzpovídali kolem 60 odborníků. Byli mezi nimi současní a bývalí diplomaté, stejně jako vojenští a zpravodajští analytici a poradci protokolu. Také využili rady šesti konzultantů z oblasti národní bezpečnosti a zahraničních věcí.

Vysoký úředník ministerstva zahraničí uvedl, že ačkoli je pro ministerstvo rutinou pomáhat filmařům na projektech souvisejících se zahraniční politikou – například válkou na Ukrajině – je vzácné vidět seriál, který by se soustředil na samotné ministerstvo nebo velvyslanectví.

Ačkoliv je celý seriál pouze fikcí, dokázal ještě před vydáním vyvolat mezi některými americkými diplomaty rozruch. Postava, kterou hraje Keri Russell, je vržena do role, na kterou není připravena. Tato myšlenka vyvolala námitky. Podle diplomatů musí být člověk na takovou pozici připraven. A není možné, aby ji získal nějaký „outsider“.

Diplomatické vztahy můžete na Netflixu sledovat od 20. dubna.

Zdroje: Tudum, Politico, Deadline

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.