Terapie homosexuality, vražda nebo zděšené matky: Skandály, které provázejí legendární Strážce vesmíru

Michaela Pašková
Foto: Geoffrey H. Short/Netflix

Psal se rok 1993 a na Fox Kids byla odvysílána první epizoda Strážců vesmírů (Mighty Morphin Power Rangers). Tehdy ještě nikdo netušil, že se tento seriál o dospívajících superhrdinech stane popkulturním fenoménem, který se dočká několika pokračování. A jak už to tak bývá, ani Strážci se neobešli bez skandálů.

Původní seriál se točil okolo skupiny pěti dospívajících, kteří se stali prvním týmem Strážců vesmíru na Zemi. Jako strážce si je vybral čaroděj Zordon. Ten je společně se svým robotickým asistentem Alpha 5 vedl. Úkolem týmu superhrdinů bylo bojovat proti zlé čarodějnici Ritě Repulse. Bohužel se jí a jejím přisluhovačům podařilo uniknout z Měsíce, kde je před desetitisící lety Zordon uvěznil. V průběhu seriálu přispěchal Ritě na pomoc Lord Zedd, samozvaný císař zla.

Protože to bude v srpnu přesně třicet let od odvysílání první epizody, Netflix si pro fanoušky seriálu připravil překvapení v podobě 30. speciální řady nazvané Mighty Morphin Power Rangers: Jednou provždy (Mighty Morphin Power Rangers: Once & Always). To ale není všechno. Z původního hereckého obsazení se vrací David Yost (první Modrý strážce Billy), Walter E. Jones (první Černý strážce Zack) a Barbara Goodson, která svůj hlas propůjčila čarodějnici Ritě Repulse.

S nabídkou natáčení pokračování dále souhlasili Catherine Sutherland (druhá Růžová strážkyně Kat), Steve Cardenas (druhý Červený strážce Rocky), Karan Ashley (druhá Žlutá strážkyně Aisha) a Johnny Yong Bosch (druhý Černý strážce Adam). Ve speciální řadě se Strážci vesmíru znovu setkávají, aby bojovali proti Ritě Repulse, která, jak se později ukáže, zabila Trini, první Žlutou strážkyni.

Speciální řada bude na Netflixu uvedena už 19. dubna v původním znění s českými titulky.

Skandály

Dětský seriál je nevhodný pro děti

Kritici si na první řadě seriálu opravdu smlsli. Tvrdili, že Strážci používají ke zničení monster přílišnou sílu a často se pouštějí do zbytečných bojů. Dle jejich názoru se měli pokoušet s monstry se domluvit a vše vyřešit co nejmírumilovnější cestou. Dokonce zaznívaly hlasy, že je seriál nevhodný pro děti. Dospělo to do bodu, kdy některé televize seriál stáhly z vysílání.

Navíc krutost Lorda Zedda děsila matky do té míry, že tvůrci seriálu buď mohli jeho charakteristický rys zmírnit anebo ho ze seriálu úplně vyškrtnout. Zvolili druhou možnost, čímž naštvali mnoho fanoušků, kteří měli dojem, že seriál ztratil to nejlepší. Lord Zedd prostě přestal nahánět strach.

Chlapci ubili dívku

V říjnu 1993 Norskem otřásl skandál, kdy skupina tři chlapců surově zabila pětiletou holčičku. Ukázalo se, že si holčička hrála se třemi chlapci, kteří ji přesvědčili, aby si svlékla svrchní část oblečení. Následně ji v rámci hry, ve které měli sehrát zlé padouchy, strkali, kamenovali a kopali. Poté ji na dětském hřišti nechali ležet v bezvědomí na sněhu. Bohužel následkem poranění a nízkých teplot zemřela. Všechny čtyři děti byly fanoušky Strážců vesmíru, takže Norsko, Švédsko a Dánsko seriál okamžitě stáhly. Nakonec se ukázalo, že vražda se seriálem nesouvisela.

Název drogy

Z malajské televize seriál zmizel kvůli svému názvu a oblíbené větě Je čas se morfovat! / It’s Morphin Time!. Dle kritiků slovo morphin znělo příliš jako droga morfin. Velmi rychle byl pak název z Mighty Morphin Power Rangers zkrácen pouze na Power Rangers. Následně byl seriál v Malajsii zase povolen.

Sexuální obtěžování

Davida Yosta jako Modrého strážce Billyho milovaly děti po celém světě. On však prožíval peklo. Na place si od mnohých vysloužil přezdívku gay nebo buzerant a neustále čelil otázkám proč nemá přítelkyni. V 90. letech byla v Hollywoodu homosexualita naprosté tabu a přiznat se bylo jako střelit se do nohy. Kromě nejrůznějších nadávek ho navíc někteří členové natáčecího štábu sexuálně obtěžovali. V roce 1996 už to nevydržel a ze seriálu odešel.

Následně podstupoval konverzní terapii homosexuality, jejímž cílem bylo změnit jeho sexualitu. Přečetl pět různých verzí Bible, modlil se a setkával s duchovními léčiteli. Jednoduše dělal všechno pro to, aby nebyl gay. Následkem nervového zhroucení byl hospitalizován, bral léky a postupně se snažil se mít zase rád. Po svém veřejném coming outu v rozhovoru prozradil, že se mu ozývají fanoušci z celého světa a děkují mu.

„Protože jsem hrál hloupého šprta, fanoušci mi říkávali, že šli studovat vědu, jsou informatiky a doktory. Mám jednoho fanouška, který je paleontologem, což mě fascinuje, a to všechno kvůli Billymu. A teď, když jsem se přiznal, že jsem gay, dostávám každý den zprávy od gayů z celého světa. Píšou mi: ‘Děkuji ti, že ses přiznal a podělil ses o svůj příběh, protože mi to pomohlo přiznat se také. Jsem schopen sdílet tvůj příběh se svou rodinou a pomoci jim pochopit, že to, čím jsi prošel ty, je to, čím procházím já. A tak ti děkuji.’ Je to úžasné,“ vypráví.

Burleska

Po skončení Power Rangers S.P.D. v roce 2005 našla herečka, která ztvárnila Žlutou strážkyni Z, úspěch i mimo kameru. Pod jménem Miss May začala Monika May vystupovat jako burleskní tanečnice. Někteří lidé se s tím však nedokázali sžít a kritizovali ji, že jim svými vystoupeními kazí dětství. Jelikož je však stále zvána na oficiální akce pro fanoušky Strážců, je jasné, že mnoho lidí na tom nevidí nic špatného.

Vražda

Herec Ricardo Medina Jr. na obrazovce vynikal svým šarmem a zdatností v akčních scénách jako Rudý strážce v Power Rangers Wild Force. Byl tak oblíbený, že mu později producenti nabídli zahrát si konfliktní postavu Dekera v Power Rangers Samurai. Stal se tak jedním z mála herců, kteří v jedné sérii ztvárnili více postav. Pověst mu však značně pošramotila jedna událost. V roce 2015 byl odsouzen k šesti letům vězení za vraždu spolubydlícího během prudké výměny názorů. Vzhledem k tomu, že k jeho zabití použil meč visící na zdi, může být pro mnohé opětovné sledování jeho samurajských scén nepříjemné.

Sebevražda

Herec Pua Magasiva, který hrál Červeného strážce v Power Rangers Ninja Storm, byl odsouzen za domácí násilí. Po této šokující zprávě byl v květnu 2019 nalezen mrtev. Objeven byl deník, ve kterém psal o svém boji se sebou samým, závislostí na alkoholu a pocity méněcennosti. Jeho problémy se sebedůvěrou jsou až děsivě podobné těm, které měla jeho postava Červený strážce.


Zdroje: Netflix, Ranger Wiki, VARIETY, The Washington Post, The Hollywood Reporter, Entertainment Weekly, watchmojo

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.