Recenze na ASUS Zenbook S 13 OLED: Otestovali jsme na cestách nejen výdrž baterie nejtenčího notebooku na světě

Marta Kratochvílová  | PR článek
ASUS Zenbook S 13 OLED, Foto: Asus

Hledáte malého přenosného parťáka nejen na cesty? Nový Zenbook S 13 OLED od Asusu je nejtenčí na světě a taky krásně lehounký. Má 13 palců, takže je ideálně velký, ale zároveň nezabere moc místa. V jeho malém stylovém těle se navíc ukrývá skvělý výkon a baterie s dlouhou výdrží.

Notebooky používáme na práci, na zábavu i na sledování filmů a seriálů třeba na Netflixu. Obzvláště v létě, kdy nejvíce cestujeme a bereme své elektronické společníky s sebou na cesty, oceníme, když jsou lehké a nezaberou moc místa. To skvěle splňuje Asus se svým Zenbookem S 13 OLED. Tento fešák je nejtenčím notebookme na světě. Jeho tloušťka je pouze 1 cm. Kromě toho je také velice lehký. Jeho váha 1 kg není skoro znát. Když si ho tedy přibalíte do kufru nebo do cestovní tašky, téměř o něm nebudete vědět.

Zenbook S 13 OLED má uhlíkově neutrální konstrukci z recyklovaných kovů a plastů a velice nás okouzlil jeho stylový design s geometrickým vzorem na víku. Svým vzhledem tenhle fešák jistě okouzlí dámy i pány a bude vám dělat jen parádu.

Obraz

Notebook využívá efektivní procesor Intel® Core™ 13. generace a 13,3palcový 2,8K OLED HDR NanoEdge displej s poměrem stran 16:104. Ten nabízí brilantní obraz. Ačkoliv by vůbec nevadil ještě o něco vyšší jas, i když se 550 nitů může zdát dost. Ovšem při použití venku byla čitelnost obrazu poněkud horší. A třeba seriál se vám na něm na terase zkrátka bude v létě sledovat o trochu hůře. K tomu moc nepřispějí ani odrazy, kterým se na lesklém displeji asi jen těžko vyhneme. Oproti některým jiným notebookům je na tom však stále o dost lépe.

Kromě toho však nabízí naprosto perfektní živé barvy s vysokým kontrastem a například sledování seriálů na Netflixu v domácích podmínkách jsme si na něm užili naprosto perfektně. U kompatibilního obsahu neschází ani podpora HDR či Dolby Vision.

ASUS Zenbook S 13 OLED, Foto: Asus

Zvuk

Když už jsme zmínili sledování filmů, notebook je osazen stereo reproduktory s dostatečně hlasitým i poměrně kvalitním zvukem, a to i při vyšších hlasitostech. Jsou umístěny na stranách, takže se zvuk netlumí, když notebook položíte. Díky 3,5mm jacku můžete k notebooku připojit i sluchátka, což jistě stále mnoho uživatelů ocení, jelikož na cestách alespoň ušetříte baterii oproti použití bezdrátových sluchátek, které musíte připojit přes Bluetooth. Nechybí ani zvuková technologie poskytující prostorový zvuk Dolby Atmos.

Výkon

Zenbook S 13 OLED dále disponuje 16 GB operační pamětí typu LPDDR5 a 1TB úložištěm (PCIe 4.0 x4), takže místo vám na něm hned tak nedojde. Je také velice svižný. Nezaznamenali jsme žádné sekání, zpomalení ani jiné problémy. Nejde samozřejmě o přístroj určený k úkonům vyžadujícím opravdu velké výkony ani o herní počítač, ale na běžné používání, kancelářskou práci, do školy nebo pro sledování filmů je naprosto dostačující a uspokojivě výkonný.

Vybavení

Z obou stran je notebook vybaven pěti konektory – nechybí 2x Thunderbolt™ 4, USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1 ani již zmíněný audio konektor.

ASUS Zenbook S 13 OLED, Foto: Asus

Baterie

Ačkoliv je Zenbook S 13 OLED malý, nabízí velkou 63Wh baterii a slibuje více než 14 hodin provozu na plné nabití. To je další skvělá věc, kterou oceníme zejména při cestování nebo práci v kavárnách, kde nemusí být vždy dostupná zásuvka. A navíc, kdo by s sebou chtěl pořád tahat kabel. My jsme Zenbook vytáhli na výlet vlakem a krásně vydržel pět hodin sledování seriálů, které se na Netflixu dají stáhnout a můžete si je tak užít i bez připojení k internetu. Večer byl podroben další tříhodinové zkoušce s připojením na Wi-Fi a ráno stále zbývalo 39 % baterie. Jeho výdrž nás tedy celkem příjemně překvapila. Při rychlém nabíjení ho lze navíc nabít za půl hodiny na 50 %, což je také bod navíc.

Klávesnice a touchpad

Na Notebooku se také dobře pracuje díky velkým a vystouplejším klávesám a velkému touchpadu. Jeho velikost nás opravdu mile překvapila a hodně usnadňuje práci. Myš je tedy další zátěž, kterou můžete nechat doma. Speciální povrchová úprava touchpadu navíc eliminuje otisky prstů.

Při vyklopení notebooku se klávesnice na zadní straně trochu nadzvedne, což opět práci o trochu usnadní. Zároveň se díky této vychytávce i notebook příliš nezahřívá.

Shrnutí

Zenbook S 13 OLED je tedy skvělý notebook pro ty, kteří nepotřebují větší displej, hledají parťáka na každodenní běžnou práci nebo sledování filmů a ocení jeho skvělou skladnost a přenositelnost. Ať už jdete na schůzku, do kanceláře, hodláte pracovat z kavárny, z vlaku nebo si chcete po cestě na dovolenou pustit film či seriál, je tento notebook skvělou volbou a můžeme ho jedině doporučit.

Více informací o notebooku ASUS Zenbook S 13 OLED najdete ZDE.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.