5 nejlepších momentů z Oscarů 2024: Cena bez trenek, jedinečný Gosling nebo Nolanovo poprvé

Tereza Pulgretová
Phil McCarten / ©A.M.P.A.S.

Fanoušci filmu se pomalu vzpamatovávají z víkendu nabitého největšími událostmi roku. V tuzemsku diváci nejdřív sledovali České lvy, den poté se pozornost přesunula do hollywoodského Dolby Theatre na předávání Cen Akademie. Pojďte si s námi připomenout několik letošních oscarových momentů, na které bude filmový průmysl ještě dlouho vzpomínat.

Na předávání Oscarů se toho vždycky stane hodně. Od půvabných a okázalých rób přes módní výstřelky, politická vyjádření, slzy dojetí či vtipná vystoupení až k přešlapům a skandálům, milovníci Hollywoodu se zkrátka nemůžou nabažit pozlátka, které největší akci roku zdobí. A protože je filmový den D za námi, je na čase se podívat, co vše se na 96. ročníku událo. A že toho tentokrát bylo opravdu hodně.

Ryan Gosling ukradl show

Snad největší úspěch večera sklidil všemi milovaný Ryan Gosling. Přesto, že svoji nominaci v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli neproměnil, postavil se na pódium, kde kromě hereckého umění předvedl také svůj hlas. S ikonickou písní I‘m Just Ken a v růžovém lesklém obleku naprosto zastínil ostatní hvězdy, které se pak na obrazovce objevily.

@7plus

It’s giving Kenergy 💖 Stream the #Oscars live and exclusive on 7plus now ⭐️ #barbie #ryangosling #imjustken #margotrobbie #oscars2024

♬ original sound – 7plus

Kromě toho, že všem dokázal, jak dobrý zpěvák i komik je, fanoušci ho pochválili i za to, jak se o chvilku slávy podělil s hereckými kolegyněmi Margot Robbie, Americou Ferrerou a režisérkou Gretou Gerwig. Do čísla zapojil i letošní vítěznou herečku Emmu Stone, s níž natočil oblíbený snímek La La Land či svojí sestru, které na začátku předal kovbojský klobouk. Po duši pak nejvíc pohladil finální moment, kdy do kamery políbil a ukázal řetízek s přívěškem písmene „E“ jako vzkaz pro svojí ženu Evu Mendes.

Kaskadérské číslo: Barbenheimer

Aby toho nebylo málo, Gosling se po boku herečky Emily Blunt vydal na pódium v průběhu večera ještě jednou. Společně pak předvedli opravdu komediálně povedený kousek odkazující na uplynulé léto a fenomén Barbenheimer. Ze spojenectví dvou největších snímků loňského roku, ve kterých Gosling a Blunt ztvárnili vedlejší role, za něž byli také nominováni, oba snímky profitovaly.

ČTĚTE TAKÉ: LETOŠNÍ OSCARY OVLÁDL OPPENHEIMER. BODOVALI I CHUDÁČCI A SVÉHO HISTORICKY PRVNÍHO OSCARA ZÍSKALA UKRAJINA

Dvojice tuto nevinou a prospěšnou rivalitu dokázala popichováním a vtípky, po kterých vzdali hold všem kaskadérům. Není totiž žádným tajemstvím, že duo diváci brzy uvidí v chystané akční komedii s názvem Kaskadér (The Fall Guy). Dílem roku se ale nakonec oprávněně a podle očekávání stal Oppenheimer, který proměnil sedm ze třinácti nominací například za nejlepší hudbu, nejlepší střih či nejlepší kameru.

Neviditelný kostým Johna Ceny

S podobně žertovným kouskem se vytasil John Cena. Po boku Jimmyho Kimmela tak odkázal na incident z roku 1974, kdy se po jevišti za moderátorem Davidem Nivenem proběhl nahý stávkař. Tentokrát byl ale bez oblečení už jmenovaný slavný wrestler. „Dovedete si představit, kdyby se tady teď proběhl nahý muž? Nebylo by to šílené?“ začal Kimmel. Vzápětí se ze zákulisí vynořil Cena, jenž na sobě neměl nic kromě pantoflí a velké obálky v rozkroku. Komický kousek dotáhl až do konce, když v této podobě vyhlásil vítěze kategorie Nejlepší kostýmy. I když se později na fotkách z přípravy ukázalo, že provizorní spodní prádlo na sobě stejně měl, velkou odvahu mu za toto číslo upřít rozhodně nelze.

Hodný kluk Messi

Na sociálních sítích se ozvaly rozněžnělé hlasy, když se v publiku ukázala border kolie se jménem Messi. Sedmiletý pejsek je ikonou francouzského dramatu Anatomie pádu, který proměnil nominaci za Nejlepší původní scénář. A zvířecí hvězda je to tak velká, že dokonce dostala svoje vlastní místo v hledišti. Kolie na sobě měla také společenské oblečení v podobě motýlka. Ačkoliv se nejdřív šuškalo, že se chlupáč na Oscarech možná neobjeví kvůli velké pozornosti, kterou na sebe strhl na dřívějších akcích, nakonec dokonce poslušně zatleskal Robertu Downeymu Jr. za jeho proslov. Mezi největší obdivovatele podle jeho paničky Laury Martin patří Billie Eilish a Bradley Cooper.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČEŠTÍ LVI JSOU ROZDÁNI. NEJVÍC JICH ZÍSKAL BOD OBNOVY. SLAVNOSTNÍ VEČER SE NEOBEŠEL ANI BEZ TRAPASU, KTERÝ REZONUJE SOCIÁLNÍMI SÍTĚMI

Velká poprvé

Důležitou noc zažil nejen jeden z největších režisérů současnosti Christopher Nolan, ale také někteří „jeho“ herci. Tři ze sedmi sošek, které si na konto připsal biografický snímek Oppenheimer, totiž znamenaly velké poprvé hned pro trojici tvůrců.

I když je to k nevíře, Nolan si teprve nyní odnesl Oscara za Nejlepší režii, kterého převzal z rukou Stevena Spielberga. Poté co poděkoval celému týmu, věnoval také pár slov svojí rodině. „Děkuji neuvěřitelné Emmě Thomas, producentce všech našich filmů a také našich dětí. Miluji tě,“ dodal s úsměvem.

Premiéru si odbyl také opěvovaný Cillian Murphy, jenž ve snímku ztvárnil roli otce atomovky J. Roberta Oppenheimera. „Natočili jsme film o muži, který stvořil atomovou bombu. Ať chceme, nebo ne, žijeme v takovém světě, takže bych tuto cenu rád věnoval mírotvůrcům po celém světě,“ předal na konec děkovné řeči důležitý vzkaz.

Foto: Trae Patton / ©A.M.P.A.S.

Díky své roli v Oppenheimerovi také zvítězil v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli Robert Downey Jr. „V tomto pořadí bych chtěl poděkovat svému hroznému dětství a Akademii. Rád bych také poděkoval svému veterináři, myslím mé manželce Susan Downey,” sdělil s tím, jak mu žena v životě pomohla a že bez ní by nebyl tam, kde je nyní. „Tady je moje malé tajemství. Potřeboval jsem tuto práci víc, než ona potřebovala mě. Chris to věděl. Emma se postarala o to, aby mě obklopila nejlepšími herci a štábem všech dob. Bylo to fantastické. A kvůli tomu tu před vámi stojím jako lepší muž,“ řekl na závěr.

Zdroje: USC Annenberg Media, YouTube, Onmanorama, Academy Awards, Business Insider, Entertainment Weekly

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.