Dny evropského filmu se blíží. Lákají na zpověď démonického rockera, příběh vykradače hrobek i životopis výstředního surrealisty

Tereza Pulgretová
Foto: Dny evropského filmu

Na filmy věhlasných režisérů, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace lákají pořadatelů festivalu Dny evropského filmu. Návštěvníkům slibují oceňované snímky z festivalů v Cannes, Benátkách i Karlových Varů. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program a masterclass s uznávanou režisérkou Jessicou Hausner.

 

Pořadatelé prestižní přehlídky hraných, dokumentárních i animovaných snímků z celé Evropy zveřejnili kompletní program s více než třemi desítkami aktuálních snímků širokého žánrového spektra, z nichž většina bude uvedena v české premiéře. I letos se navíc diváci setkají s hvězdnými festivalovými hosty.

Hlavní soutěž je letos vyhrazena silným debutovým snímkům mladých tvůrců, v sekci Poprvé nabídne šestici filmů. Režisérka Mika Gustafson ze Švédska představí Ráj v plamenech (Paradise is Burning), v němž se dospívající Laura pečující o dvě mladší sestry střetne s autoritou ústavu sociální péče.

Debutující maďarská režisérka Katalin Moldovai zase ve filmu Bez dechu (Without Air) sleduje příběh učitelky literatury, jež doporučí studentům příběh o vztahu básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina a vzápětí je rodiči obviněna z homosexuální propagandy. O festivalovou cenu se dále uchází romantická gangsterka Omar Jahoda (The King of Algiers) režiséra Eliase Belkeddara s oceňovaným francouzským hercem alžírského původu Redou Katebem v hlavní roli.

Foto: Dny evropského filmu

Muzikál i excentrický Dalí

Dokumentární, hrané i animované filmy o hudbě uvede sekce Film & hudba, jejímž hlavním tahákem je očekávaný film režisérky Katii de Vidas Peter Doherty: Cizinec ve vlastní kůži (Peter Doherty: Stranger in My Own Skin). Další snímek sekce je portugalsko-švýcarský muzikál Manga d´Terra, či animovaný snímek Zastřelili pianistu (They Shot the Piano Player) od španělského režiséra Fernando Trueba.

Sekce Film & hudba nabídne i výstřední filmový portrét Daaaaaalí !, v němž elektronický hudebník a režisér Quentin Dupieux servíruje příběh stejně fantaskní, jako jsou obrazy surrealistického malíře Salvadora Dalího.

Festivalová sekce Panoráma přinese snímky, pod nimiž jsou naopak podepsáni zkušení a festivalovými cenami ověnčení režiséři. Ukáže se dokument Anselm, dobrodružná komedii Chiméra (La Chimera), ale také vítězný film loňského MFF Karlovy Vary Blažiny lekce (Blaga’s Lessons).

Hvězdný host

Sekci Pocta se tentokrát zaměří na tvorbu vídeňské rodačky Jessicy Hausner. Scenáristku a režisérku proslavil film Lurdy s hvězdnými francouzskými herečkami Sylvií Testud a Léou Seydoux, který v roce 2009 zvítězil na festivalu v Benátkách. Její novinka Club Zero s Miou Wasikowskou v hlavní roli je syrovým a velmi aktuálním thrillerem o zničující síle autority.

Festival přiblíží ještě další dva snímky Jessicy Hausner, a to trpký příběh dospívající dívky Lovely Rita (2001) a mysteriózní hororové drama Hotel (2004) odehrávající se v odlehlém alpském hotelu a okolních hlubokých lesích. Ta do Prahy zamíří se svojí masterclass připravovanou ve spolupráci s edukativní platformou Cinergy.

Foto: Foto: Dny evropského filmu

Poslední sekce je věnovaná snímkům zasvěceným ekologii a vztahu člověka k přírodě. Živá planeta přinese animované dobrodružství ze severoamerických stepí Čtyři duše kojota (Four Souls of Coyote) či britský dokument Fashion Reimagined.

Hlavní část Dnů evropského filmu se koná od 4. do 9. dubna v Praze, Brně a Ostravě, poté se akce přesune do desítky dalších kin v Česku.

Zdroj: eurofilmfest

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.