Recenze: Tchán s tchyní jsou psanci je stručná a úderná jízda napěchovaná absurdními situacemi pro milovníky béčkových komedií

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

V létě na Netflix dorazil netradiční trhák, který láká na roli představitele Jamese Bonda jako sexy mysteriózního tchána. Bláznivá komedie představuje příběh amerického snu zamilovaného páru, jenž se zvrtne, když hlavní postava zjistí, že jeho budoucí tchán a tchyně jsou nejobávanějšími kriminálníky v Americe. Jak se vypořádá s přípravami na dokonalou svatbu, když jeho budoucí rodina vyloupí banku, ve které je šéf?

Film Tchán s tchyní jsou psanci vypráví na začátku klasický příběh o americkém snu. Úspěšný manažer banky Owen požádá svoji nádhernou přítelkyni Parker o ruku. Owen se na svatbu neskutečně těší tolik, že sestavil malý model obřadní síně z hraček, které našel po bytě. Avšak některé figurky mu stále chybí. Nepoznal totiž nikdy rodiče svojí nastávající. Manželé totiž léta tráví život mimo civilizaci s kmenem domorodců v Amazonii.

Ideální situace jako z romantické komedie se zvrtne až v momentě, kdy tchán a tchyně ohlásí, že na svatbu přeci jen nakonec dorazí. Při jejich prvním setkání se znenadání sedmdesátníci představí jako sekáči v kožené bundě holdující vytříbeným druhům alkoholu, extrémním sportům, drahým autům a dalším dobrodružstvím netradičním pro jejich věk. Aby situace byla ještě horší, následující den po chaotickém představení vykrade dvojice lupičů, až nápadně podobná rodičům snoubenky, Owenovu banku.

Připitomělý kravaťák Owen je nyní v kritické situaci. Snaží se zapůsobit na svoji novou rodinu, držet vlastní konzervativní rodiče na uzdě, aby šla svatba podle plánu, a také nezavolat ihned na policii a neudat dva kriminálníky, kterých se bojí celé Spojené státy. Jsou to přeci jeho tchán s tchyní, kterým pod vlivem alkoholu prozradil všechny kódy k trezoru v bance. A aby toho nebylo málo, snoubenku zničehonic unese tajemná mafiánka!

Film láká na bitky v cukrárně, demolici hřbitova, i odkazy na Smrtonosnou past a bondovky. V anglickém originálu snímek The Out-laws, který vypadá na první pohled jako tuctová konina se starým Bondem jako lákadlem, celkem překvapil a vyklubala se z něj poměrně kvalitní „heistovka“ s mnoha vtipnými hláškami a trapnými situacemi.

ČTĚTE TAKÉ: Nina Dobrev si na premiéru filmu Tchán s tchýní jsou psanci oblékla neforemné šaty jako disco koule za 194 tisíc

Z produkce Adama Sandlera se nedá očekávat žádný psychologický thriller, na který budete myslet ještě měsíce, ani ultra promyšlené drama, ale zkrátka bláznivá komedie, jak se patří. Herecké obsazení mile překvapilo. Adam Devine v hlavní roli si ze sebe umí dělat legraci na sto deset procent a tím pádem postavu otravného bankéře zvládl perfektně.

Legendárního Pierce Brosnana ani nemusíme představovat. Akčňáky mu samozřejmě jdou, ale má v sobě překvapivě také talent pro vtipnější žánr, jak jsme mohli vidět například v muzikálu Mamma Mia.

Nina Dobrev se lidem uchytila v paměti jako krasavice z Upířích deníků (nyní jako instruktorka jógy, nebo dle slov jejího tchána a tchyně striptérka). Ellen Barkin nebo Lauren Lapkus svým výkonem kandiduje na nejlepší postavu celého snímku.

V hodnocení bych se názorem sešla s většinou publika na ČSFD. Film potěší fanoušky přestřelek, akčních scén i honiček s policií, ale i sexy záporaček a infantilního až vulgárního humoru. Nebude se ucházet o Oscara, ale pro depresivní podzimní či zimní večer, kterých je před námi nyní hodně, se rozhodně hodí.

Já jsem byla určitě spokojená a doporučuji nejen ostatním milovníkům béčkových komedií bez smrtelných nemocí nebo zbytečných melancholických dramat. Od začátku do konce je to stručná a úderná jízda napěchovaná absurdními situacemi, popkulturními referencemi, ale i napětím při plánování geniální loupeže.

A dávám hvězdu navíc za malou roli Blaka Andersona!

Zdroje: Netflix, Youtube

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.