Vyhodili ho od Disney a objevil Miley Cyrus. Dnes slaví narozeniny ikonický režisér Tim Burton

Tereza Pulgretová
Foto: Česká Televize

Návštěvníci pražského Obecního domu se až do konce září můžou kochat díly oblíbeného režiséra Tima Burtona. Americký umělec známý pro svůj jedinečný filmařský styl i vyprávění se nejvíc proslavil kousky, jako jsou Střihoruký Edward, Mrtvá nevěsta nebo Karlík a továrna na čokoládu. Dnes slaví své 66. narozeniny.

Kdo by nemiloval bláznivé snímky, které jsou doslova vizuální nebe, od filmového tvůrce Tima Burtona? Výtvarník, scenárista, spisovatel, básník a především režisér se narodil 25. srpna 1958 v kalifornském městě Burbank a dnes má 66. narozeniny. Fanoušci můžou toto životní jubileum oslavit v Praze na výstavě Návraty, o které jsme více psali zde nebo s námi zabrouzdat do tajů jeho fascinujícího života a tvorby.

Foto: Warner Bros. Pictures

Frankeweenie na druhou

Jakkoliv neuvěřitelně a nesmyslně to v současnosti může znít, Burtonův talent v jeho začátcích rozhodně neuměli docenit všichni. Na pochybách byla dokonce i společnost Disney, když pro ni tvořil krátkometrážní sci-fi Frankeweenie. Snímek sice v roce 1984 dokončil, studio se ale po jeho zhlédnutí zděsilo a řeklo, že se děti takového kousku budou bát. Spolupráci s Burtonem proto hned ukončili, tvůrce se ale záhy poté stal hollywoodskou senzací a Frankeweenieho natočil znovu.

Jedním z důvodů, proč nad strašením nejmenších diváků možná vůbec nepřemýšlel, je fakt, že jeho samotné dětství nebylo úplně normální. Rodiče sice neměl jako z hororu, ale ukázkoví rozhodně také nebyli. Otec byl profesionální baseballista, matka si v Burbanku otevřela obchod se suvenýry. Podivné na jejím podnikání ovšem bylo to, že se všechno zboží točilo okolo koček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: VÝKONNÝ ŘEDITEL NETFLIXU PROZRADIL, KDY SE DOČKÁME 2. ŘADY SERIÁLU WEDNESDAY. S DĚJEM POŘÁDNĚ ZAHÝBAJÍ NOVÉ POSTAVY 

Foto: Walt Disney Pictures

„Přišlo mi to spíš hrůzostrašné než nějak rozkošně podivné,“ zavzpomínal na staré časy umělec a dodal, že rodiče občas dělali věci, kterým nerozuměl. Jednoho dne mu například zazdili dvě velká okna s výhledem, která měl v pokoji. Místo nich pak udělali pouze jedno menší, ze kterého viděl jenom, když vylezl na stůl.

Obamova party

Svůj propracovaný a napůl temný svět dokáže Burton přenést opravdu kamkoliv. V roce 2009 se mu například podařilo uspořádat halloweenskou party v Bílem domě pro tehdejšího prezidenta USA Baracka Obamu. Místnost, ve které se večírek odehrával, stylizoval jako čajový dýchánek z ikonické Alenky v říši divů. Dokonce přemluvil Johnnyho Deppa a Miu Wasikowskou, aby se na oslavě ukázali ve svých legendárních kostýmech Kloboučníka a Alenky.

Kmotr Depp

Stejně jako Martin Scorsese nebo Quentin Tarantino, i Tim Burton má své dvorní herce. A přesto, že i u něj lze mluvit o pár ženských múzách, tím hlavním není nikdo jiný než Johnny Depp. Dvojici seznámila před natáčením Střihorukého Edwarda (1990) legendární Winona Ryder, se kterou také opakovaně spolupracoval. Mezi jejich poslední kousky patří pokračování duchařiny Beetlejuice (1988), které kina uvedou letos v září.

S Deppem si po prvním setkání údajně rychle sedli a oba cítili, že jejich duše mají mnoho společného. Když v roce 2022 média zaplavila kauza o sporu mezi známým hercem a jeho bývalou manželkou Amber Heard, Burton se k tématu a cancel culture také vyjádřil.

ČTĚTE TAKÉ: NETFLIX VRHÁ NOVÝ POHLED NA KAUZU DEPP VS. HEARD. DŮKLADNĚ ROZPITVÁ SLAVNÝ SOUDNÍ PROCES A UKÁŽE, CO POROTA NEVIDĚLA

Foto: 20th Century Fox

„Je to takhle. Když jsem byl malý, pořád jsem měl před očima obraz zuřících vesničanů z Frankensteina. A přesně takto uvažuji o dnešní společnosti, jako o naštvané vesnici. Tuhle divnou lidskou povahu a dynamiku vídáme častěji a častěji. Vůbec se mi to nelíbí a moc tomu nerozumím,“ nechal se slyšet.

Pouto mezi těmito filmovými velikány je tak silné, že se Depp dokonce ujal role té vůbec nejvznešenější. Když se Burtonovi a slavné herečce Helen Bonham Carter v roce 2003 narodil syn Billy a o čtyři roky později dcera Nelly, požádal pár svého přítele, aby se stal jejich kmotrem. Stejně jako režisér se hereckého kolegy zastala před pár let i Bonham Carter.

„Johnny je stará škola a občas má zvláštní manýry, které nedávají moc smysl. Zároveň ale není hloupý a kdyby věděl, že něco skutečně provedl, netahal by to takto daleko,“ uvedla pro deník The Guardian.

Čich na hvězdy

Pokud si myslíte, že Miley Cyrus objevili až tvůrci seriálu Hannah Montana, jste na omylu. Ještě jako osmiletou Destiny Hope Cyrus ji do role Ruthie ve filmu Velká ryba obsadil právě Burton, a začínající dětská hvězda se tak poprvé objevila na filmových plátnech už v roce 2003. V té době o ní ještě téměř nikdo nevěděl.

PSALI JSME: SERIÁL KORUNA UŽ BY MĚL RADĚJI SKONČIT, MYSLÍ SI HEREČKA HELENA BONHAM CARTER, KTERÁ SI V NĚM SAMA ZAHRÁLA

Zdroje: ČSFD, Netflixer, Belfast Telegraph, Ranker, Vocal Media, The Independent, Britannica

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.