Skandál století i smrt velké lásky. Život Alaina Delona nebyl vždy procházkou růžovým sadem. Svět se loučí s hereckou legendou

Tereza Pulgretová
Foto: Méditerranée Cinéma

Nejen Francie ale i celý filmový svět oplakává jednu z největší legend kinematografie Alaina Delona. Francouzský herec, kterého milovaly tisíce žen i mužů, si za svoji kariéru vyzkoušel role fešáků, drsňáků i padouchů ve zhruba stovce snímků. Zemřel obklopen rodinou, hold mu vzdal i prezident Emmanuel Macron. Pojďte si s námi připomenout život tohoto velikána nabitý vášní, dobrodružstvím a určitou nebojácností.

Jen necelé tři roky poté, co do hereckého nebe odešel všemi milovaný Jean-Paul Belmondo, svět opustila další francouzská filmová legenda. Alainovi Delonovi bylo 88 let a zemřel po dlouhé a těžké nemoci ve svém domě kousek od Paříže.

Mnozí si Delona pamatují jako Černého Tulipána podle předlohy Alexandra Dumase, jiní jako detektiva z četných krimi snímků, mladší diváci ho nejspíš poznají z role Juliuse Caesara z komedie Asterix a Olympijské hry. Ať už tak či onak, tento herecký velikán patří k největším jménům filmového průmyslu a často je spojován s režisérskými esy jako Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville nebo Michelangelo Antonioni. Do uší tuzemských diváků jeho role namluvil Pavel Trávníček.

PSALI JSME: ŽIVOT DOBROVOLNĚ UKONČIL VE ŠVÝCARSKU. GODARD MILOVAL IMPROVIZACI, BELMONDA A POLITIKU

Ačkoliv měl Delon fanoušky napříč generacemi po celém světě, oplakávají ho nyní zejména Francouzi. Mezi těmi, kdo se k úmrtí vyjádřili, je i prezident Emmanuel Macron. „Pan Klein, Rocco, Gepard či Samuraj, Alain Delon ztvárnil legendární postavy a donutil svět snít. Jeho nezapomenutelná tvář změnila životy mnohých. Melancholický, oblíbený, tajuplný, byl víc, než hvězda: byl francouzským pokladem,“ napsal na sociální síti X.

Rozporuplný sympaťák

Alain Delon se narodil 8. listopadu 1935 v jižní části Paříže a jeho poněkud turbulentní dětství poznamenal rozvod rodičů a časté vyloučení ze školní lavice. Poté se vydal do služeb armády, se kterou se dostal do Indočíny, a než se prosadil před kamerami, živil se například jako číšník nebo vrátný.

Ke slávě mu už ve 23 letech dopomohl jeho vzhled a charisma, kvůli kterým ho lidé přirovnávali k jinému tehdejšímu sex symbolu, americkému herci Jamesi Deanovi. Poprvé zazářil v thrilleru z roku 1957 s názvem Když se do toho zaplete žena. Díky svým schopnostem, ale i modrým očím s nepřehlédnutelnou jiskrou, tajemným výrazem a chlapeckému účesu, ho dívky milovaly tak, jako muži Brigitte Bardot.

Foto: arp via Depositphotos

I přesto jejich přízeň s dobou uvadla. Když v roce 2019 převzal čestnou Zlatou palmu v Cannes, snesla se na účet festivalu i samotného herce velká vlna kritiky. Proti ocenění přišla americká organizace Women and Hollywood s peticí, kterou podepsalo přes 25 tisíc lidí. Iniciátorům se nelíbilo, jak se Delon v minulosti vyjadřoval na účet homosexuálních párů v souvislosti s adopcí dětí, mluvil také o fackování žen a sympatizoval s jednou z francouzských krajně pravicových stran.

Skandál století

První výrazná kontroverze, jejíž byl Delon součástí, ale přišla už na konci šedesátých let, když byl zavražděn umělcův bodyguard. Takzvaná Aféra Marković patří dokonce k největším skandálům francouzské historie a odstartovala spekulace o hercově napojení na podsvětí a mafii. Kromě toho byla do celého drogového a sexuálního skandálu zapletena také manželka tehdejšího francouzského prezidente Georgese Pompidoua.

ČTĚTE TAKÉ: LEGENDA FRANCOUZSKÉHO FILMU JEAN-PAUL BELMONDO: PŘI TRAGÉDII PŘIŠEL O DCERU A KŘIVÝ NOS NEMĚL Z BOXU

Delon v té době přišel o svoji pověst bezproblémového, leč rozverného, idola. Lidem začalo vadit jeho velké přátelství s Francoisem Maracatonim, skutečným gangsterem, a z vraždy byl dokonce podezírán i on sám.

Osudové setkání s Romy

Ačkoliv v Delonově osudu figurovalo více žen, snad nejvýraznější jméno, propletené skrz na skrz jeho životem i kariérou, je Romy Schneiderová. S tou se setkal v roce 1958 na natáčení snímku Kristýna, umělkyně už v tu dobu ale byla velmi slavná a pohledný mladík ji zpočátku příliš nezaujal. Navíc Romy mluvila německy, Alain francouzsky.

Z Delona se ale velmi rychle stal sex symbol a mezi dvojicí se rozvinula láska jako z filmu. Oblíbená umělkyně se časem i přes svůj odpor přestěhovala do Francie, na svatbu ovšem nikdy nedošlo. Kvůli románku s německou zpěvačkou Nico ze skupiny The Velvet Underground totiž vztah po pěti letech skončil. Rozchod Alain údajně Romy oznámil v patnáctistránkovém dopise, na který nikdy neodpověděla.

Foto: Cinédis

Na place se pak i přes nevoli režiséra a producentů se Schneiderovou potkal ještě jednou, a to ve snímku Bazén (1969), kam si ji sám vyžádal. „Nemůžu se na své filmy koukat. Zvlášť na Bazén, protože pak myslím na Romy, kterou jsem velmi miloval,“ odpověděl jednou na otázku, zdali své kousky někdy sám sleduje.

Schneiderové v roce 1981 tragicky zemřel jediný syn. Nešťastnou herečku našli necelý rok poté mrtvou v jejím pařížském bytě. Pro Delona to byla jedna z osudových a velmi bolestivých životních ran, jež navždy poznamenala jeho pracovní dráhu. Postavy, které potom ztvárňuje, pomalu ztrácí hravost a jsou smutné. Hvězda Alaina Delona tak pomalu padá do hereckého důchodu.

Na Netflixu si Alaina Delona můžete připomenout ve snímcích:

  • Tony Arzenta
  • Sbohem příteli
  • Ďábelsky Váš
  • Pan Armaguedon

Zdroje: ČSFD, Twitter, Instagram, ČTK, TDMB, CNN, CNBC, Variety, The Sunday Times

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.