Velikán nesmrtelného humoru Louis de Funès byl v soukromí vzteklý a nepříjemný. Kolegové ho nemuseli a jednou zastřelil papouška

Tereza Pulgretová
Foto: StudioCanal

Geniální francouzský herec Louis de Funès má na kontě takové množství rolí, jakým se může chlubit jen málokterý umělec. Slávu ale této legendě komedie přinesl až vzteklý četník s podivnými grimasami, pro které si ho diváci tolik oblíbili. Neposednost v sobě měl od malička a přesto, že ho lidé milovali, nelze mu upřít určitou rozpolcenost a kontroverzi.

Louis de Funès patří bezesporu k jen pár velikánům komedie 20. století. Jako komediant podle všeho působil už ve svých chlapeckých letech, herecká stránka osobnosti se poté prolínala nejen jeho kariérou ale jistým způsobem i v jeho soukromí. Narodil se 31. července 1914 poblíž Paříže a za svůj osmašedesátiletý život stihl natočit okolo neuvěřitelných 140 snímků. Popularitu mu ale vynesla až ikonická série o cholerickém četníkovi, kterého do uší tuzemských diváků skvostně nadaboval František Filipovský.

Neposedné dítě

Dětství Louis strávil tropením lumpáren a průšvihů. Rodiče neměli moc peněz, a to ani matka, která pocházela ze šlechtické rodiny. Nespoutanou duši malého komika poslali na gymnázium, na kterém se věnoval kreslení i hře na klavír, což se mu později vyplatilo.

Po studiích si vyzkoušel několik velmi různorodých prací, v žádné z nich však příliš dlouho nevydržel. Živil se jako řemeslník, svému mistrovi ale prakem zastřelil papouška, poté se učil dílu u fotografa, kterého vyděsil petardou. Následovala dráha účetního a dekoratéra, nakonec se chvíli usadil jako jazzový pianista, který ale spíš než přednesem posluchače bavil svými výrazy v obličeji.

Milovník a otec

Ani milostný život slavného umělce nešel jako po másle. Na krátkou dobu se oženil s Germaine Carroyer, se kterou zplodil syna Daniela. Zanedlouho si pak vzal za manželku Jeanne Augusitne Barhélemy de Maupassant, která byla příbuzná se světově proslulým literátem Guyem de Maupassantem. Páru se narodili dva synové, Patrick a Olivier.

Do života mu v roce 1967 vstoupila další významná dáma. Půvabná Claude Gensac se po jeho boku poprvé objevila ve třetím filmu o četníkovi, kde si zahrála jeho partnerku a manželku. Podle hereckého kolegy Michele Galabrua byl de Funés do krásné herečky tajně zamilovaný. Společně se do filmové historie navždy zapsali filmy jako Četník se žení, Senzační prázdniny či Křidýlko nebo stehýnko.

Foto: Medusa Produzione

Komplikovaná osobnost

Blízcí přátelé herce nazývali přezdívkou Fufu. Nutno ovšem podotknout, že kamarádů, zvlášť mezi kolegy, neměl mnoho. Podle některých mimo kamery rozhodně nebyl ani zdaleka tak zábavný, vtipný a příjemný, jako se zdál být v komediích. Na rozdíl od diváků, kteří ho přímo milovali, ho další velká jména tamního průmyslu nesnášela. Vystát se nemohli hlavně s Jeanem Maraisem, se kterým si zahráli v sérii o Fantomasovi.

Foto: Société Nouvelle des Établissements Gaumont

Poslední růže

Výbušná povaha a zběsilý způsob pracovního života se na de Funèsovi podepsal. Už v 70. letech prodělal dva infarkty za sebou, ten poslední se mu pak stal osudným a vášnivý pěstitel růží na začátku roku 1983 zemřel.

Zdroje: Extra, Česká televize, Médium, TV Guru, Francouzský film, Dotyk, TV5MONDE États-Unis

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.