Lékař mu při porodu způsobil postižení, které ho provází celý život. Nezabilo ho ale ani 25 káv denně. Sylvester Stallone slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: MGM

Uznávaný herec a scénárista, jeden z králů Zlatého věku akčních filmů, měl těžké dětství a život se s ním v mládí nemazlil. Jeho charakteristickému rysu se nejprve lidi vysmívali a poté díky němu vydělávali statisíce dolarů. Sylvester Stallone se vzepřel osudu a svými pěstmi se probojoval na vrchol.

Jeden z nejlépe placených herců Hollywoodu se narodil 6. července 1946 v New Yorku. Jeho otec býval kadeřníkem a excentrická matka Jacqueline astroložkou a pořadatelkou ženských zápasů. Sylvester Stallone byl problémové dítě, které trpělo komplexem méněcennosti. Než v šestnácti propadl boxu a byl schopen získat stipendium udělované sportovním talentům, vystřídal celkem třináct škol. Dokonce se krátce věnoval kariéře kapesního zloděje. Protože nesnášel a stále nemá rád své jméno, nechává si říkávat Sly.

Částečně ochrnutý obličej

V průběhu let mnoho komiků platilo své účty kopírováním skleslých rtů a chraplavého barytonu Stalloneho. Hercův charakteristický rys je způsoben částečným ochrnutím obličeje, které mu společně se špatnou výslovností v dospívání komplikovalo život. Přitom se jedná o smutný výsledek špatně provedeného zákroku při porodu, kdy lékař použil kleště.

Hračky pro děti

Po úspěchu filmů Rambo: První krev a Rambo II proběhla celá řada nejrůznějších kampaní, jejiž hvězdou byl psychicky zmučený válečný veterán. Herec v rozhovoru pro Chicago Tribune přiznal, že se mu absolutně vůbec nelíbilo využívání Ramba k prodeji hraček. Protože ovšem nevlastnil licenční práva, nemohl s tím nic udělat. „O Vánocích mi přivezli domů náklaďák plný těchto hraček a chtěli, abych je rozdal dětem v nemocnici nebo nějakému programu Hračky pro děti. Řekl jsem jim, ať to dají pryč z mé příjezdové cesty a spálí to. Nebylo to pro děti. Ten film neměl být pro malé děti. Ani svým dětem bych nedovolil si s těmi hračkami hrát.“

Richard Gere

V roce 1974 měl premiéru snímek Páni Flatbushe, který pojednával o drsňácích z ulice. V původním obsazení byl vedle Stalloneho tehdy ještě neznámý Richard Gere. Pánové si bohužel nesedli. Gereovi vadilo, že byl Stallone při zkouškách po fyzické stránce moc zarputilý, takže po roztržce během přestávky na oběd na něj vylil hořčici. Pro Stalloneho to byla poslední kapka, a tak dal režisérovi na výběr, buď on nebo Gere. Na místo Gera nastoupil Perry King.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Kapitánem Amerikou díky Iron Manovi a rozvod na oko se Sandrou Bullock: Dnes slaví narozeniny první Avenger Chris Evans

Nebezpečná Rockyho strava

Po Rockym se Sylvester Stallone stal jednou z největších hollywoodských hvězd a spolu s Arnoldem Schwarzeneggerem zůstal jedním z nejsvalnatějších akčních hrdinů v oboru. V prvních dvou Rockyho filmech se Stallone zaměřil na budování svalové hmoty. Usiloval o to, aby byl objemnější. U třetího dílu se soustředil na tvarování. Bláznivé tréninky šly ruku v ruce s ještě šílenějšími stravovacími návyky.

V roce 2017 herec zveřejnil vzácnou fotografii z natáčení třetího dílu. Přiznal se, že díky svému dietnímu plánu se ocitl ve stavu naprostého psychického a fyzického vyčerpání. „V tomto období jsem jedl jen malé porce ovesných sušenek z hnědé rýže a pil až 25 šálků kávy s medem denně. K tomu ještě pár lžiček tuňáka. Zní to neuvěřitelně, že? Můj tělesný tuk se tehdy dostal na hodnotu 2,9, což je opravdu nebezpečné.“

Přetahovaná o vítězství s Adamem Sandlerem

Sylvester Stallone je velmi uznávaný herec, který má na kontě mnoho ocenění. Věřte tomu nebo ne, ale kraluje žebříčku nejhorších herců. V těsném závěsu se za ním nachází Adam Sandler, kterého od vyrovnání Stalloneho rekordu dělí pouze jedna cena. Počínaje rokem 1985 dokázal Stallone získat cenu za Nejhoršího herce celkem desetkrát. Kritikům se jeho výkony například nelíbily v druhém a třetím díle Ramba a Stůj, nebo maminka vystřelí. Jako by to nestačilo, v roce 2000 získal cenu za Nejhoršího herce století.

Bezdomovec

V roce 1970 účinkoval ve filmu pro dospělé, který ovšem nebyl tak explicitní jako jiné filmy té doby. Přesto snímek vyžadoval, aby se v něm Stallone objevil nahý. I když herec zpočátku s přijetím role váhal, okolnostmi byl donucen. V té době spával téměř tři týdny na autobusovém nádraží Port Authority v New Yorku a byl na samém pokraji sil. Za dva dny natáčení si vydělal 200 dolarů. Po úspěchu Rockyho producenti filmu snímek vydali znovu pod názvem Italský hřebec.

PSALI JSME TAKÉ: Zachránil život dceři a byl prohlášen za mrtvého. Mistr bojových umění Jet Li slaví narozeniny

Foto: 1976 MGM

Prodej psa

Než natočil Rockyho, byl tak zoufalý, že musel prodat svého psa, a to za pouhých 50 dolarů. Bullmastifa Butkuse přivázal u obchodu s cedulí, na které stálo sto dolarů. Jeden chlápek cenu usmlouval na pouhých padesát dolarů. Nicméně během jediného týdne se Stallonemu podařilo získat psa zpět, a to díky penězům za scénář k Rockymu. Cena Butkuse se za pár dní vyšplhala na 3 000 dolarů.

Na Netflixu můžete Sylvestra Stalloneho vidět v těchto snímcích:

  • Plán útěku 2
  • Ultimate Beastmaster
  • The Expendables


Zdroje: Chicago Tribune, MENTAL FLOSS, MANOFMANY, SCREEN RANT, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.