Zahrál si v českém filmu i v Hanebných parchantech. Hvězda Komisaře Rexe dnes slaví 55. narozeniny a nejspíš byste ho nepoznali

Foto: ORF / Ali Schafler

V seriálu Komisař Rex se vystřídala řada komisařů. Jedním z těch nejpopulárnějších byl Alexander Brandtner, kterého si zahrál herec Gedeon Burkhard. Charismatický německý herec dnes slaví 55. narozeniny. Poznali byste ho ještě?

Gedeon Burkhard se narodil 3. července 1969 v Mnichově a následně studoval na internátní škole v Anglii. V roce 1979 pak započal hereckou kariéru v televizním dramatu Tante Maria. V devadesátých letech se pak herec přestěhoval do spojených států a chtěl se zde zkusit prosadit. Velké úspěchy však nesklidil, a tak odjel do Vídně.

Zde získal svou osudovou roli, která ho nejvíce proslavila. Zahrál si hlavní postavu v seriálu Komisař Rex a setrval v něm dlouhých pět let. Další rolí, ze které si ho pak mohou čeští diváci pamatovat, byl komisař Chris Ritter v Kobře 11. Stal se tak 5. parťákem Semira Gerkhana pro 11. a 12. sérii.

ČTĚTE TAKÉ: PAMATUJETE NA DOYLA ZE SERIÁLU PROFESIONÁLOVÉ? KVŮLI BRUTÁLNÍMU NAPADENÍ RADIKÁLNĚ ZMĚNIL ŽIVOT A DNES BYSTE HO NEJSPÍŠ NEPOZNALI

Po letech se mu pak konečně trochu zadařilo v zámoří, když se v roce 2009 objevil ve filmu Quentina Tarantina Hanebný parchanti. V roce 2011 se pak přesunul do Říma a stal jednou z ústředních postav italského akčního seriálu Zásahová jednotka. V Itálii pak také soutěžil v Ballando con le Stelle, což je místní obdoba StarDance.

Gedeon Burkhard se dokonce objevil i v českém filmu. V roce 2016 si zahrál herce Gustava Froehlicha ve filmu Filipa Renče Lída Baarová. „Jsem rád, že jsem dostal hereckou příležitost právě v Praze. Je to krásné město s ještě s krásnějšími ženami. Musím přiznat, že české ženy jsou hezčí než ty německé,“ prozradil tehdy pro iDnes.

ZKUSTE SI KVÍZ: JAK DOBŘE ZNÁTE OBLÍBENÉ RETRO SERIÁLY? VŠECHNY OTÁZKY UHODNE MÁLOKDO

Nejnovějším filmem, na kterém Gedeon Burkhard pracoval, je německý válečný snímek Operation Thule, který by měl mít premiéru 19. července. Vojáci Konrad Hartmann a Walter Kemper jsou v něm převeleni do Finska, aby se zúčastnili masivní německé ofenzívy proti Sovětskému svazu. Ale oba přátelé si brzy uvědomí, že jejich skutečné poslání leží daleko za hranicemi běžného válčení. Jejich elitní jednotka vedená SS-Obersturmbannführerem Rudolfem Kriegerem, kterého hraje právě Burkhard, a záhadnou ženou s neobvyklými schopnostmi se vydává vlastní cestou. Sledují záhadné stopy vyryté v runách na prastaré kamenné desce.

TAKÉ JSME PSALI: PAMATUJETE NA KOMISAŘE MOSERA ZE SERIÁLU KOMISAŘ REX? DNES JE MU 67 LET A NEJSPÍŠ BYSTE HO UŽ NEPOZNALI

Zdroje: Wikipedia, IMDB, iDnes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.
  1. Zdeněk Abrahám

    Vážně ročník 1965 a 55 let? Jo, a co takhle Šípková Růženka z roku 1990? ;)