Strávil tři dny v nevěstinci a vyměnil si manželku s kolegou. Dnes slaví narozeniny herec Karel Roden

Eva Lenská
Foto: Bioscop

Dnes slaví 62. narozeniny charismatický herec Karel Roden. Patří k nejobsazovanějším českým hercům a díky své píli a všetrannosti se dostal až do Hollywoodu. Loni zazářil ve filmu Tancuj Matyldo, za který dostal Cenu české filmové kritiky. Má rád víno a koně, příležitostně maluje a zahradničí. Pojďte si s námi o jeho životě a kariéře povědět víc.

Karel Roden přišel na svět 18. května 1962 v Českých Budějovicích. Pochází z herecké rodiny, jeho otec i dědeček byli herci. Když studoval Střední odbornou školu keramickou v Bechyni, napadlo ho, že si podá přihlášku na DAMU. Po dokončení školy se věnoval divadlu, ale potom odjel do Velké Británie, aby se zdokonalil v angličtině a herectví, což se mu později vyplatilo.

K filmu se dostal až v roce 1983 díky snímku Zámek nekonečno. Diváky i kritiky nadchl především ve filmech Kuře melancholik, Hlídač č. 47, Lidice, Fotograf, Masaryk a Tancuj Matyldo. Má dva České lvy a tři Ceny české filmové kritiky. Hercem je i jeho mladší bratr Marian. Mnoho let žil s herečkou Janou Krausovou. Nyní je jeho manželkou lékařka Laura Čekanová, se kterou má dceru Sofii a syna Karla. Své soukromí si střeží a skoro o něm nemluví.

ČTĚTE TAKÉ: ROMANTICKÝ THRILLER OD TVŮRCŮ PEPRNÉHO HITU 365 DNÍ MÍŘÍ DO KIN. VRÁTÍ SE SIMONE SUSINNA A S NÍM I PLNO VÁŠNĚ A NAPĚTÍ

Foto: Bontonfilm

Zámecký pán

V roce 1762 postavil Norbert Kfelíř ze Zakšova ve Skrýšově barokní zámek. Ten pak v roce 2006 koupil Karel Roden. Byla to téměř ruina, ale herec budovu zvelebil a stal se zámeckým pánem. Díky rekonstrukci vrátil zámku zašlou slávu i krásu a nyní tam pořádá jazzové večery, na které zve samé hudební hvězdy. Nechybí ani stáje, protože charismatický herec rád jezdí na koni.

Borůvkový baron

Na poli mezi Skrýšovem a Svatým Janem pěstuje borůvky. Ovšem nejde o obyčejné borůvky z lesa. Hercovy borůvky mají tu nejlepší péči a je jich hned několik druhů. Každá rostlina dostává vodu a živiny přímo ke kořenům a všechny chrání fóliovníky. Proč je tak miluje? Mně se hrozně líbí, je to dobré ovoce, je hypoalergenní, může ho jíst kdokoli. Je zdravé. Líbí se mi, že se dají vypěstovat v Čechách, necestují dlouho a trhají se zralé,“ řekl o sladkých tmavomodrých bobulích.

Tři dny v bordelu

Věřte tomu nebo ne, ale roce 2016 byl spatřen v jednom pražském nevěstinci. Kdo by to do herce, jenž působí tak plaše a málomluvně, řekl? Fanynky byly bez sebe zděšením. Naštěstí se ony a ani jeho manželka o hercovu počestnost bát nemusí. Roden vyrazil do bordelu jen kvůli natáčení filmu Nikdy nejsme sami a podle jeho slov se mu tam vůbec nelíbilo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: NÁDHERNĚ VYBROUŠENÝ DIAMANT: NETFLIX PŘINÁŠÍ DALŠÍ OSCAROVOU PERLU PLNOU HVĚZD, Z KTERÉ BĚHÁ MRÁZ PO ZÁDECH

Tancuj Matyldo
Foto: Bontonfilm

Pečlivě střežené soukromí

Jak už bylo řečeno, Roden si své soukromí velmi chrání. Během natáčení thrilleru Promlčeno prohlásil, že si nepřeje, aby ze štábu unikaly drby a informace o jeho osobě. Na plac se nesměli dostat ani fanoušci, o což se perfektně postarala ostraha. Rodenův karavan byl důkladně prověřen, zda není odposlouchávaný a bezpečnostní služba dohlížela na hladký průběh natáčení. O herci je navíc známo, že nesnáší, když si ho lidé fotí nebo ho okukují v supermarketech.

Výměna partnerek

Roden svého času chodil s kolegyní Ivanou Chýlkovou, která je dnes ženou moderátora Jana Krause. Ten měl až do roku 2006 za manželku Janu Krausovou, jenže Ivana ho šíleně oknouzlila, a Jana tak zůstala na ocet. Ovšem ne na dlouho. Ujal se jí osiřelý Roden a žili spolu dlouhých dvacet let. Můžeme tedy říci, že proběhla jakási výměna manželek“. Nyní je všechno jinak, alespoň v případě Rodena. Herec má už jinou partnerku, nicméně všichni zde jmenovaní spolu i nadále dobře vycházejí.

Plešatý kvůli Masarykovi

Když natáčel životopisný film Masaryk, v němž ztvárnil československého ministra zahraničí Jana Masaryka, musel změnit vizáž. Přibrat sice nemusel, ale obětovat vlasy ano. Udělali mu totiž pořádnou pleš. „Když jsem se podíval do zrcadla, neviděl jsem Masaryka, ale plešatého Rodena. Protože mi vlasy rostou hodně rychle, musel jsem si je nechávat denně, maximálně obden, holit. A pak mi ještě lepili obočí,“ přiznal. Naštěstí byl za toto utrpení odměněn Českým lvem.

PSALI JSME TAKÉ: NEOHRABANÁ ŠPRTKA SKOČÍ PO HLAVĚ DO SVĚTA MODELINGU: NETFLIX PŘIPRAVUJE NOVÝ SERIÁL PRO MLADÉ NATOČENÝ PODLE ÚSPĚŠNÉ KNIŽNÍ SÉRIE

Foto: Bioscop

Zmrzlý hlídač

Herectví občas není žádnou procházkou růžovým sadem a své o tom ví i Roden. Když točil drama Hlídač č. 47, musel snášet nemilé rozmary počasí. Celý podzim filmařům pršelo a během zimy napadl sníh. Nechyběly ani třeskuté mrazy. „Na polích za Berounem, kde jsme těsně před Vánoci točili výjevy z haličské fronty, udeřily doslova holomrazy, což bylo vůbec ze všeho nejhorší. Díky péči produkce jsem ale ani nenastydl. I když to dodnes nechápu,“ řekl.

Rodenovo vinařství

Vinařství ho baví a vlastně za to může i jeho bratr Marian a komedie Bobule. Tak není divu, že má i svoji vlastní značku vín. Dbá na kvalitu a tvrdí, že nemá v úmyslu vyrábět nic průměrného. V jeho edici vyšlo zatím zhruba osm tisíc lahví odrůd Frankovka rosé, Veltlínské zelené, Rulandské bílé a Rulandské modré. Sám herec víno pije rád, ale nečeká na oslavy. Dá si sklenku, když má chuť.

Zdroje: Karel Roden, Super, Čti doma, Aha!, wikipedia, Super, Prima Ženy

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.