Zatoužil po ní pštros a za její nejhorší rande mohly legíny. Dnes slaví narozeniny spisovatelka a herečka Halina Pawlowská

Eva Lenská
Foto: TV Nova / Tomáš Martínek

Dnes slaví 69. narozeniny scenáristka, publicistka, spisovatelka a příležitostná herečka Halina Pawlowská. Hrdě nosí svá kila, nikdy nešetří vtipem a do srdcí diváků se zapsala například díky talk show Banánové rybičky. Zahrála si také v seriálech Doktoři z Počátků a Ohnivý kuře. Rozhodně se nedá zapomenout ani na její film Díky za každé nové ráno. Řekněme si tedy několik vtipných zajímavostí z jejího života.

Halina Pawlowská se narodila 21. března 1955 v Praze. Jejím otcem byl právník a básník Vasil Kločurak, který pocházel ze Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Její matkou byla učitelka Zdeňka Herrová. Doma mluvili česky i ukrajinsky a často malou Halinu strašili vyhnanstvím na Sibiř. Není divu, že své své vzpomínky na dětství a dospívání zpracovala do scénáře filmu Díky za každé nové ráno, který si na Kinoboxu vysloužil krásné hodnocení 73 %.

Poté, co Halina dokončila gymnázium, nastoupila na FAMU, kde studovala dramaturgii a scenáristiku. V 90. letech moderovala pořad Zanzibar. Dále byla šéfredaktorkou týdeníku Story a pak založila vlastní časopisy Šťastný Jim a Glanc. Napsala nespočet knih a scénářů. Má Českého lva za zmíněný snímek Díky za každé nové ráno a všichni si jistě pamatují na její show Banánové rybičky. Objevila se také v seriálu Dobré ráno, Brno!, který má na Kinoboxu hodnocení 76 %. Je vdova a má dceru Natálii a syna Petra.

ČTĚTE TAKÉ: ČESKÝ PROPADÁK ZASE VÁLCUJE NETFLIX. PODLE DIVÁKŮ JE TO VELKÁ ZOUFALOST A JE JEŠTĚ HORŠÍ NEŽ NEJHORŠÍ, PŘESTO SI HO POUŠTÍ

Foto: TV Prima

Nejhorší rande

Randila zhruba od třinácti, nehorší rande však zažila až po smrti svého muže. Domluvila si ho s bývalým spolužákem z FAMU, který na ni čekal v kavárně Slavie. Dala si záležet, dokonce využila služeb vizážisty a jela taxíkem, aby byla svěží jako vánek. Jenže i tak došlo k maléru. Zatímco spolužák pil kávu a sledoval ji z okna, ona šla přes ulici. Měla na sobě kratší šaty nad kolena a černé legíny, které měly asi zpuchřelou gumu a během chůze jí spadly na zem. „Chtěla jsem jít dál, jako by se vůbec nic nestalo, ale za mnou šla nějaká baba a ta na mě ještě volala: „Paní, něco vám upadlo!“ Měla hůl a nabrala na ni ty legíny,“ zavzpomínala. K rande nakonec nedošlo, Pawlowská ho vzdala.

Kašle na diety

Patří k ženám, které umí hrdě nosit svá kila, ale musela k tomu dospět. Už jako náctiletá věděla, že nikdy nebude hubená. Minisukně si zkrátka nemohla dovolit a tak si za pomocí maminky navrhovala a vytvářela vlastní modely. Držela spoustu diet a dokonce byla tváří kampaně na hubnutí. Také 14 dní hladověla pod lékařským dohledem. Kila se jí však vesele držela dál. Tak to přestala řešit a kašle i na povánoční detox. „Když mám chuť na deset žloutkových věnečků, tak si je dopřeju,“ přiznala a dodala, že už má věk na to, aby přemýšlela o radostech a život si užívala.

Nadržený pštros

Láska je láska a zamilovat se může i pštros. Halina o tom ví své. „Já mám teda příšernou pštrosí historku. Byla jsem v Africe a zlomila jsem si tam nohu. Filmaři mě odložili jako nepoužitelnou do výběhu pštrosů. Jeden ten pštros mě viděl pod stromem, zamiloval se do mě a chtěl se mnou mít sex,“ líčila peprný zážitek. „Pět chlapů ho muselo odhánět obrovským pádlem, aby dal pokoj,“ dodala ještě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: HEREC, KTERÝ STRACHY ZEMŘEL BĚHEM NATÁČENÍ, HANZLÍKOVO TRAUMA I POZORUHODNÉ TRIKY ANEB 7 ZAJÍMAVOSTÍ O KOMEDII JAK UTOPIT DR. MRÁČKA

Foto: TV Nova / Tomáš Martínek

Chtěla pracovat v porodnici

Ačkoli se věnuje psaní a herectví, její maminka si přála, aby byla lékařkou. Tatínek nesouhlasil, protože by se musela dotýkat cizích lidí. Přesto ten sen měla. „Určitou krátkou chvílí jsem chtěla být doktorkou v porodnici a chtěla jsem se starat o miminka, moc mě přitahovala péče o děti. Nikdy jsem ani na moment nepochybovala o tom, že chci mít co nejvíc dětí. Mám dvě, o třetí dítě jsem přišla v šestém měsíci těhotenství,“ prozradila během rozhovoru pro Novinky.

Největší trapas

V jejím životě není o trapasy nouze. Na jeden ale určitě nezapomene. „Největší trapas byl, když jsem uvízla v Severním moři na pohyblivém písku padesát metrů od břehu a musela pro mě přiletět helikoptéra a vléct mě na laně. Nejdřív si ovšem přihlížející na břehu, kteří mi přivolali pomoc, mysleli, že jsem tuleň,“ řekla v Show Jana Krause.

Vtipné hlášky

Vtipem nešetří a tak má v zásobě celou sadu vtipných hlášek, které se dají použít na každou oblast života. Na téma láska říká například: „Nemiluj nikdy debila, který kouká na kila.“ Když přijde řeč na sex, vytasí se s hláškou: „Chceš být šťastná jako blecha? Tak hupsni s někým do pelecha.“ Co když vás nahání nevychovaný otrapa? Tak na toho platí výrok: „Každého hulváta sraz pěstí do bláta.“ Zlobivým dětem navíc vzkazuje: „Nekritizuj otce, matku, za život jim děkuj, spratku!“

Zdroj: Jednota, Lifee, Super, Aha!, Novinky, Blesk, Pro ženy, ČSFD, Wikipedie

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.