Třikrát porazila rakovinu, prožila smutné dětství a nemá problémy s nahotou: Oscarová herečka Jane Fonda slaví narozeniny

Eva Pospíchalová
Foto: Netflix

Koupala se nahá s Michaelem Jacksonem, kryla Hollywoodské gaye a místo soli do koupele jednou použila popel svého psa. Bizarních historek má ale slavná herečka Jane Fonda mnohem víc. Pojďme se u příležitosti jejich narozenin podívat na několik zajímavostí z jejího života.

Jane Seymour Fonda se narodila v roce 1937 slavnému herci Henrymu Fondovi a aristokratce Frances Ford Seymour. Herectví se věnuje od konce padesátých let a dodnes si vysloužila dva Oscary, sedm Zlatých glóbů a mnoha dalších cen. Její život byl velmi zajímavý a dá se říct i hořkosladký.

Matka spáchala sebevraždu

Matka herečky se potýkala s bulimií, byla znásilněna a měla psychické problémy. Když bylo Jane pouze dvanáct let, její matka si vzala život při pobytu v psychiatrické léčebně. Ani otec bohužel nebyl pro herečku nejlepším vzorem, jelikož ji tvrdě hnal k dokonalému vzhledu.

Svlékala se pro manžela, ale i celý svět

Jane se stala první americkou herečkou, která se kdy v zahraničním filmu ukázala úplně nahá. Režisérem snímku byl o více než dvacet let starší muž, jenž se později stal také jejím manželem. Při natáčení dalšího díla, kde pózovala s odhalenými zády, její fotky nahoře bez publikoval časopis Playboy, jehož redakce si pak vysloužila od herečky trestní oznámení.

Nejslavnější osmdesátková fitnessačka

Legendární cvičební videa herečky byla v jednu dobu nejprodávanějšími kazetami na světě. Tehdy padesátiletá Jane v ikonických osmdesátkových outfitech pobízela lidi ke zdravému životnímu stylu a pohybu.

Pro ránu nejde daleko

Jane jednou přistihla manžela jak měsíc po svatbě podvádí. Následovně ho v autě začala bít telefonem a na hlavu mu vylila láhev vody. Rebelkou byla i při jednom ze svých zatčení, kdy jí na letišti prohledávali policisté pro podezření z pašování drog. Nakonec se ukázalo, že si vezla vitamíny.

Herectví má v krvi

Jane se objevila ve filmu Na Zlatém jezeře (1981) s otcem Henrym Fondou a synem Troyem, což bylo poprvé a naposledy, kdy se ve stejném filmu ukázaly hned tři generace této rodiny. Ona a její otec jsou také jediným párem otce a dcery, který obdržel ve stejném roce Oscara za hlavní role.

ČTĚTE TAKÉ: Jane Fondu a Lily Tomlin opustili manželé, kteří se do sebe zamilovali. Sitkom Grace a Frankie jde do finále!

Vášnivá aktivistka

V sedmdesátých letech se ostře vyhraňovala proti válce ve Vietnamu, což jí následně znepříjemňovalo působení v hereckém průmyslu. Nyní vyjadřuje odpor vůči Izraeli. Stavěla se také proti násilí na ženách, rasismu, globálnímu oteplování a utlačování sexuálních menšin. V minulosti ji odposlouchávala americká vláda a byla také několikrát zatčena.

Sladké detaily

Jako mladé vycházející hvězdě jí bylo doporučeno, aby si nechala zlomit čelist a vyndat zadní zuby, aby měla ostřejší rysy. Tomuto návrhu ovšem odolala. Před pár lety otevřeně přiznala, že podstoupila plastickou operaci kolem očí a čelist. „Štvalo mě vypadat unaveně, když jsem unavená nebyla,“ vysvětlila.

Porazila rakovinu. Třikrát!

Smutnou zprávu o rakovině prsu vypustila herečka do světa v roce 2010. Byla ji odebrána část prsu a léčba byla úspěšná, později jí však byl nalezen a odstraněn další nádor na spodním rtu. Před rokem se svěřila, že podstoupila chemoterapii a léčbu rakoviny krve, kterou také úspěšně zvládla.

Na Netflixu herečka září v seriálu Grace a Frankie, ale můžete ji také vidět ve filmu Our Souls at Night a několika komediálních stand-upech.

Zdroje: Jane Fonda, Netflix, IMDb, Vogue, NY Post

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.