Komunisté jí zatrhli kolegu, v 7 letech propadla závislosti a babička ji mučila jídlem. Dnes slaví narozeniny herečka Daniela Kolářová

Eva Lenská
Foto: Archiv TV Prima

Dnes slaví sedmasedmdesáté narozeniny jedna z nejoblíbenějších a svého času nejobsazovanějších hereček Daniela Kolářová. Největší slávu jí přinesly komedie Léto s kovbojem a Na samotě u lesa. Na kontě má jednoho Českého lva a letos obdržela na filmovém festivalu v Karlových Varech Cenu za mimořádný umělecký přínos české kinematografii. Její život i kariéra si rozhodně zaslouží pozornost.

Daniela Kolářová se narodila 21. září 1946 v Chebu, ale dětství prožila v Karlových Varech, kde její matka pracovala v divadle jako účetní. Svého pravého otce poznala až v pěti letech stejně jako nevlastní sestru Věru. Milovala sport i herectví, ale na gymplu hrála ve studentském divadle, což také nakonec zvítězilo.

Vystudovala pražskou DAMU a poté nastoupila do Divadla S. K. Neumanna. Diváci si ji nejprve zamilovali díky seriálu Taková normální rodinka a filmu Léto s kovbojem. Postupem času se ale stala nejoblíbenější českou herečkou sedmdesátých let. Koketovala i s politikou. V letech 1990 až 1992 byla poslankyní České národní rady. Jejím manželem byl herec a režisér Jiří Ornest. Porodila dva syny, Šimona a Matěje.

Na Netflixu ji lze vidět v těchto filmech:

  • Na samotě u lesa
  • Za vším hledej ženu
  • Prvok, Šampón, Tečka a Karel

ČTĚTE TAKÉ: 7 českých komedií na Netflixu, které polechtají vaše bránice: Od totálně ujeté párty až po chlapa v lodičkách

Foto: Biograf, Jan Svěrák

První cigareta od táty

Herečka ochutnala první cigaretu už jako malá. Bylo jí sedm let, když navštívila svého vlastního otce v Jeseníku a on jí coby kuřák řekl, ať zkusí jaké to je. Kupodivu jí nebylo špatně. V pubertě si občas zapálila s kamarádkou, ale na divadelní fakultě už to bez cigarety nešlo. Snadno tomuto zlozvyku propadla a nikdy se netajila tím, že je na cigaretách závislá.

Hlupáci v politice

Jelikož byla pár let poslankyní, dobře ví, jak to v parlamentu funguje a jací lidé tam jsou. Přiznala, že v životě neviděla pohromadě tolik hloupých chlapů jako v politice. Byli tam například zarputilí Moravané, kteří nesmyslně usilovali o oddělení Moravy od Čech. Členové jiných stran se zas chovali příliš arogantně. Dle slov herečky je však nynější politická scéna mnohem horší a plná sprostoty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herci 4 měsíce mrzli v horách a hladověli. Natáčení katastrofického thrilleru podle skutečnosti bylo opravdu kruté

Foto: Archiv TV Nova, Miroslav Kučera

Hanzlík, strana a komunisti

Daniela Kolářová byla vždycky spojována s Jaromírem Hanzlíkem, i přesto, že spolu mimo práci nikdy nic neměli. Přišla však doba, kdy spolu už hrát nesměli. Ani jeden z nich nechtěl vstoupit do strany, tak jim to komunisti spočítali a oddělili je od sebe. „Někde existoval zákaz, že nesmíme být společně obsazovaní. Nikde to nebylo napsané ani potvrzené, ale takhle to prostě bylo,“ řekla.

Dvě svatby a jedna aférka

Životní láskou Daniely Kolářové byl herec a režisér Jiří Ornest. Vzala si ho, když jí bylo 28 let, ale po čtrnácti společných rocích se rozvedli. Herečku totiž okouzlil další kolega Martin Stropnický. Ten se kvůli ní rozvedl se svou ženou Lucií, nicméně románek dlouho nevydržel. Daniela pochopila, koho má skutečně v srdci. Vrátila se k Ornestovi, kterého si později znovu vzala. Rozdělila je až jeho smrt.

NAPSALI JSME TAKÉ: Krev mé krve: Cizinka bude mít další seriál. V připravovaném prequelu se vrátíme do roku 1715

Foto: Bio Illusion

Výkrmna u babičky

Herečka byl vždycky krásně štíhlá a neuškodilo jí ani to, že se na place často jedly knedlíky. Rodiče se ji v dětství snažili vykrmit, ale nedařilo se. Tak nastoupila babička se svou výkrmnou. Doufala, že Daniela u ní přes prázdniny přibere alespoň dvě kila a bude vypadat jako buclatý andílek. K jídlu ji svolávala pomocí píšťalky a nutila ji jíst tlusté maso. Bylo to doslova mučení.

Zahrada jako kostel

Když zrovna nehraje a venku je hezky, pracuje na zahradě. Miluje přírodu a kdyby se znovu narodila, chtěla by být zahradní architektkou. „Venku v přírodě jsem šťastná při práci s hlínou a rostlinami. Je to můj kostel, kde se modlím a učím se respektovat její řád,“ prozradila.

Zdroje: Prima ženy, Seznam zprávy, Blesk, Wikipedia, Jímeto, Naše Praha

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.