Známý herec byl za znásilnění odsouzen k 30 letům. Vždycky byl laskavý, zastávají se ho Mila Kunis nebo Ashton Kutcher

Barbora Kučerová
Foto: Eric Charbonneau/Netflix

Soud v Los Angeles odsoudil herce Dannyho Mastersona známého ze seriálu Zlatá sedmdesátá a filmu Yes Man na minimálně 30 let ve vězení za znásilnění dvou žen, kterého se dopustil před 20 lety.

Masterson byl ze sexuálního násilí obviněn už v březnu 2017. Tehdy čtyři ženy tvrdily, že je herec na začátku milénia sexuálně napadl. V prosinci se přihlásila pátá oběť, kterou měl herec zneužívat opakovaně. K soudu v Los Angeles se nakonec dostala tři obvinění.

Všechny tři ženy jsou bývalými členkami scientologické církve. Podle poroty měl Masterson využít svého postavení v církvi a znásilnit dvě ženy. Porota se nedokázala shodnout na tom, zda znásilnil i třetí ženu, a prohlásila její výpověď za zmatečnou. Ženy tvrdí, že je církevní vůdce David Miscavige pronásledoval, narušoval jejich soukromí a zrazoval je od vyhledání pomoci.

ČTĚTE TAKÉ: Nervy drásající kriminální drama natočené podle skutečnosti míří na Netflix. Emily Blunt a Chris Evans budou vydělávat na utrpení druhých

Rozsudek soudkyně Olmedové zní 30 let až doživotí. Herec, kterému je 47 let, si nejprve musí odpykat plných 30 let, než si může zažádat o podmínečné propuštění. Masterson označuje obvinění za pomluvy a kampaň proti scientologii. Soudkyně to odmítá: „Svými činy jste před dvaceti lety vzal jinému člověku hlas a možnost volby. Je to trestné a proto jste tady.“

Novinář Tony Ortega, který se zabývá především scientologií, zveřejnil dopisy hercových kolegů, přátel a rodiny adresované soudkyni Olmedové. Podle Ortegy nemají tyto dopisy soudkyni přesvědčit o Mastersonově nevině, ale pomoci jí při výběru trestu.

Mila Kunis píše: „V každé situaci, ať už v práci, nebo v osobním životě, Danny projevuje empatii a laskavost.” Své řekl i Ashton Kutcher: „Vždy se k lidem choval uctivě, rovně a velkoryse.“ Kutcher ve svém dopise poukazuje především na obžalovaného devítiletou dceru, která bude vyrůstat bez otce.

Zdroj: US Magazine, LA Times, iRozhlas

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.