Unesli ho v Africe, svázali a zavřeli do kufru, také trpí vzácnými genetickými mutacemi. Dnes slaví narozeniny herec Benedict Cumberbatch

Doctor Strange, Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures

Sherlock Holmes nebo Doctor Stranger… to jsou jedny z nejznámějších rolí britského herce Benedicta Cumberbatche. Diváci milují jeho hlas, herecké výkony, charisma i osobitý smysl pro humor. Dnes slaví 47. narozeniny.

Splněné sny

Od prvních dnů své kariéry se herec nominovaný na Oscara nijak netajil tím, že na vrcholu seznamu jeho vysněných postav byly dvě role: Hamlet a Patrick Melrose, hlavní hrdina v kritikou uznávané sérii románů Edwarda St Aubyna. V roce 2015 se postavil na scénu v Londýně, aby z jeho úst mohlo zaznít „být či nebýt“. V roce 2018 si pak zahrál ve filmu Patricka Melrose. Za roli získal nominaci na Zlatý glóbus i na Emmy.

Málem se stal právníkem

Cumberbatch sice vyrůstal v herecké rodině, ale ne vždy plánoval prožít svůj život před kamerou. Rodiče ho povzbuzovali k tomu, aby si vybral stabilnější povolání a tak se chtěl stát právníkem se zaměřením na trestní právo.

„Chvíli jsem chtěl být advokátem, protože je tu určité křížení s trestním právem – se snahou přesvědčit publikum, porotu a soudce o případu a příběhu vašeho klienta, takže jsem se na chvíli vydal touto cestou,“ vyprávěl herec v roce 2015 pro Mirror.

TAKÉ JSME PSALI: Netflix chystá adaptaci povídky od Roalda Dahla s Benedictem Cumberbatchem. Režie se ujme tvůrce Grandhotelu Budapešť

Síla psa, Foto: Foto: Kirsty Griffin/Netflix

Rok v Indii

Během jednoho roku se Cumberbatch rozhodl věnovat svůj čas dobrovolničení. Učil angličtinu v tibetském klášteře v indickém Darjeelingu. V rozhovoru s Lion’s Roar dokonce prozradil, že zkoušeli meditaci. „Bylo to neuvěřitelné a po dvou týdnech jsem odtamtud tak trochu vyplaval,“ vypráví.

Únos v Africe

Když v roce 2004 natáčel v Jižní Africe minisérii s názvem Na konci země, zažil únos jako ve filmu. Akorát že opravdový. Se dvěma kolegy se v den volna vydali potápět nedaleko Mosambiku. Na cestě zpátky jim však praskla pneumatika. Když ji měnili, přepadli je lupiči s pistolemi, svázali je, naložili do kufru auta a odjeli. „Sháněli se po drogách, penězích a zbraních,“ vyprávěl pro Huff Post.

Dále DailyStar vyprávěl, že lupičům řekl: „Pokud mě tu necháte, není tu dostatek vzduchu a je tu malý prostor. Mám problém se srdcem a mozkem.“ A pokračuje: „Jen jsem se jim snažil vysvětlit, že umřu, možná dostanu záchvat a pro ně to bude problém. Budu mrtvý Angličan v jejich autě. Což je špatný. Zavřeli kufr, pohádali se a pak mě vytáhli ven. Takže tak trochu děkuji Bohu, že jsem byl duchem přítomen, abych jim dokázal vnuknout myšlenku, že by bylo lepší nechat mě naživu. A dalším dvěma se nic nestalo.“ Kromě toho je lupiči okradli o peníze a platební karty.

ČTĚTE TAKÉ: Benedict Cumberbatch si v novém thrilleru Netflixu zahraje zoufalého otce, který hledá ztraceného syna

Vzdálený příbuzný sira Arthura Conana Doyla

Ukazuje se, že Sherlock Holmes mohl být rolí, pro kterou se Cumberbatch narodil. V roce 2017 totiž výzkumníci z Ancestry učinili poměrně fascinující objev. Cumberbatch a tvůrce Sherlocka Holmese Sir Arthur Conan Doyle jsou bratranci ze šestnáctého kolene. Rodovým pojítkem mezi těmito dvěma je bývalý vévoda z Lancasteru John z Gauntu, který byl Doylovým 15. pradědem a Cumberbatchovým 17. pradědečkem.

Má vzácné genetické mutace

Pokud se vám zdá, že Cumberbatchovy oči pravidelně mění barvu, nezdá se vám to. Herec se narodil s centrální heterochromií i sektorovou heterochromií – dvěma vzácnými, ale neškodnými genetickými mutacemi, které ovlivňují jeho oči. Každé z jeho očí má více barev (směs modré, zelené a zlaté) kvůli centrální heterochromii a sektorová heterochromie je důvodem, proč má na pravém oku hnědou „pihu“.

Zastává stejná práva pro ženy a muže

Rovné odměňování v Hollywoodu je stále velmi žhavým tématem a Cumberbatch dal svůj postoj k této otázce velmi jasně najevo prohlášením, že nebude pracovat na projektech, pokud jeho ženské kolegyně nebudou odměňovány stejně.

TAKÉ JSME PSALI: Benedict Cumberbatch si zahraje v adaptaci thrilleru Alfreda Hitchcocka. Jeho postava bude kombinací Holmese a Bonda

Filmy s Benedictem Cumberbatchem, které najdete na Netflixu:

  • Síla Psa
  • Mauritánec: Deník z Guantánama
  • Mauglí: Příběh džungle
  • Spider-Man: Bez domova
  • 1917
  • Králova přízeň

Zdroje: Mirror, Lion’s Roar, HuffPost, DailyStar, MentalFloss, Telegraph, Heavy, RadioTimes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.