Tom Cruise zachraňuje životy i mimo film, je skutečný Aladin a Nicole Kidman si vzal, aby si zachránil pověst. Dnes slaví 61. narozeniny

Top Gun: Maverick / Foto: Paramount Pictures

Živoucí akční legenda Tom Cruise dnes slaví 61. narozeniny. Za pár dní do kin vstoupí jeho další film – první část Mission: Impossible Odplata, kde opět ukázal, že se ničeho nebojí a do všech šílených kaskadérských kousků se vrhl po hlavě. A i v tomto věku má stále co nabídnout! V následujících řádcích si na Toma posvítíme a podíváme se blíže na pár zajímavostí z jeho života.

Poslední hollywoodský akční hrdina Tom Cruise se v současnosti chystá na další comeback se snímkem Mission: Impossible Odplata, jenž do kin dorazí už 17. července. Jelikož dnes slaví 61. narozeniny, rozhodli jsme se podívat blíže na jeho kariéru i osobní život.

Iron Man nebo Matrix

Málokdo by si představil v roli Irona Mana někoho jiného, než Roberta Downeyho Jr, a v roli Nea z Matrixu zase Keanu Reevese. Jenomže věděli jste, že Tom Cruise byl zvažován pro obě tyto hlavní role? Iron Mana však před obsazením Downeyho Jr. odmítl. Jaké by to bylo, kdyby si tyto role zahrál, to už nikdy nezjistíme. Ale nelitujeme.

Zlatý důl

Top Gun: Maverick je nejvýdělečnějším filmem Toma Cruise, který v pokladnách překonal miliardu dolarů. Snímek, jenž se stal hitem roku 2022, je po Titanicu druhým nejvýdělečnějším domácím kouskem Paramountu.

TAKÉ JSME PSALI: Nejnebezpečnější kaskadérské kousky Toma Cruise v Mission: Impossible. Při posledním ho od smrti dělilo 6 sekund

Zázračné vyléčení dyslexie

Tom Cruise je jedním z nejznámějších přívrženců scientologie. Podle svých slov díky ní dokonce překonal dyslexii. „Ptal jsem se sám sebe, jestli jsem normální, nebo idiot. Snažil jsem se soustředit, ale cítil jsem úzkost, frustraci, nudu. Když jsem v roce 1980 absolvoval střední školu, byl jsem funkčně negramotný. Chtěl jsem vědět, proč systém selhal. Nakonec jsem se jako dospělý naučil dokonale číst pomocí metody L. Rona Hubbarda (zakladatele Scientologické církve),” řekl pro XL Semanal, přílohu španělských novin ABC.

Vrácení Zlatých glóbů

V květnu 2021 Tom Cruise vrátil své tři ceny Zlatý glóbus za filmy Jerry Maguire, Magnolia a Narozen 4. července. Učinil tak na protest proti nedostatku rasové diverzity a údajného morálního pochybení Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu. Jde o dosud nejvýraznější odmítnutí HFPA od jediné hvězdy poté, co několik herců – včetně Scarlett Johansson a Marka Ruffala – vyzvalo průmysl, aby „ustoupil“ od Globů, dokud nebudou v rámci HFPA zavedeny zásadnější reformy.

Chtěl být knězem

Tom Cruise se narodil a vyrůstal v nábožensky založené katolické rodině. Jeho první vysněnou kariérou ve čtrnácti letech proto bylo stát se františkánským knězem. Dokonce se zapsal do semináře, ze kterého však po roce odešel. Ačkoliv některé zdroje tvrdí, že byl vyloučen kvůli pití. Naštěstí se stal nakonec hercem a my můžeme na filmových plátnech sledovat všechny jeho perfektní akční scény.

Navždy a daleko / Foto: Universal Pictures

Vzal si Nicole Kidman, aby chránil svou pověst

Podle médií se Tom Cruise oženil s Nicole Kidmanovou, svou druhou bývalou manželkou, aby ochránil svou pověst v době, kdy bulvární deníky byly plné tvrzení, že je gay. Tyto fámy začaly kolovat, když gay pornohvězda Chad Slater sdělil, že měl s Cruisem vztah. Později se však ukázalo, že tyto informace byly nepravdivé.

Vzala si ho Nicole Kidman, aby se chránila před sexuálním obtěžováním

„Být vdaná za Toma Cruise ve 22 letech je něco, o čem se vždy zdráhám mluvit, protože jsem teď vdaná za muže, který je mou velkou láskou, a skoro mi to připadá neuctivé,“ řekla herečka v roce 2018 pro The Cut. „To znamená, že jsem se vdala velmi mladá, ale rozhodně to pro mě nebyla moc – byla to ochrana. Vdala jsem se z lásky. Manželství s extrémně mocným mužem každopádně v té době bránilo tomu, abych byla sexuálně obtěžována.“

Rozvodových 33

Absurdní shodou okolností bylo Nicole Kidman, Katie Holmes a Mimi Rogers, tedy všem třem bývalým manželkám Cruise, v době rozvodu 33 let. Hranice je každopádně o něco dál než u Leonarda DiCapria.

Tom zachránil Ray-Ban

V roce 1981 zažívala populární značka brýlí Ray-Ban znatelné finanční turbulence. Svých slavných brýlí byla tehdy schopna prodat pouze osmnáct tisíc kusů. Díky Tomovi, který si nasadil tyto sluneční brýle v několika svých filmových hitech, jako jsou Riskantní podnik, Top Gun a Rain Man, byla celá firma zachráněna. Ray-Ban v roce 1986, kdy vyšel Top Gun, zaznamenal 40% nárůst prodeje.

ČTĚTE TAKÉ: Od Al Pacina po Cruise: 10 filmových hitů, které si nově můžete pustit na Netflixu i s češtinou

Top Gun / Foto: Paramount Pictures

Den Toma Cruise

Vzhledem k tomu, že Tom Cruise navštívil Japonsko vícekrát (asi 24x) než kterákoli jiná hollywoodská celebrita, japonská asociace Memorial Day 10. října roku 2006 prohlásila, že toto datum každého roku bude v Japonsku oslavováno jako Den Toma Cruise.

Tom Cruise je skutečný Aladin

V jednu chvíli, když jsme pracovali na Aladinovi, jsem o něm přemýšlel spíše jako o postavě Michaela J. Foxe,“ říká animátor postavy Glen Keane. Jeffrey Katzenberg, tehdejší předseda Walt Disney Studios, však navrhl, aby Aladinovu osobnost založili na Tomově postavě v Top Gunu. „Dostal jsem film a podíval jsem se na něj a všiml jsem si všech jeho póz. Jeho postojů. Byla tam taková sebedůvěra. Způsob, jakým mu trčela hruď. Byla v něm domýšlivost,” řekl Keane.

Aladin / Foto: Walt Disney Pictures

Tyranský otec

V rozhovoru pro časopis Parade před lety Cruise promluvil o svém otci. Řekl, že Thomas Cruise Mapother III. byl „tyran a zbabělec“. „Byl ten typ člověka, který tě ještě kopne, když se něco pokazí. Byla to skvělá lekce mého života,“ uvedl herec. Když bylo Cruiseovi dvanáct let, jeho matka Mary Lee otce opustila. Vzala s sebou Toma i jeho sestru Lee Anne, které umělec později pomáhal finančně. Jako chlapec dělal různé drobné práce, jako bylo sekání trávníků nebo prodávání vánočních a velikonočních pohlednic po domech.

Cruise se s otcem sešel o deset let později, když Mapother umíral v nemocnici na rakovinu. „Setkal se se mnou pouze na základě toho, že se ho nezeptám na nic z minulosti. Když jsem ho viděl v bolestech, pomyslel jsem si, jaký má osamělý život,” svěřil se Cruise. „Bylo mu něco přes čtyřicet. Bylo to smutné,“ dodal.

Kaskadér každým coulem

V roce 1994 získal Tom Cruise svůj pilotní průkaz a vlastní malý dopravní letoun Gulfstream IV. Pilotovat umí i stíhačky a vrtulníky, což opět ukázal ve svých filmech Top Gun: Maverick nebo v Mission: Impossible. Kromě létání se ve volném čase věnuje také seskokům padákem a potápění.

Gaučový skok, který otřásl Hollywoodem

Vystoupení Toma Cruise v roce 2005 v The Oprah Winfrey Show bylo ikonickou televizní epizodou a zlomovým bodem v tom, jak diskutujeme o celebritách a jak jim rozumíme. Na internet bylo tehdy nahráno video s ústřižkem tohoto „gaučového skoku“, které se stalo jedním z prvních virálních videí na YouTube. A také zplodilo několik parodií od Family Guy po Scary Movie 4.

TAKÉ ČTĚTE: Herci, kteří dostali zaplaceno za filmy, ve kterých se vůbec neobjevili: Johnny Depp si do kapsy strčil rovnou 16 milionů dolarů

Skutečný hrdina

V srpnu 1996 Cruise zachránil pět lidí, jejichž jachta začala hořet kvůli elektrickému zkratu. Herec přešel do krizového režimu s využitím odborných dovedností, které si během let vypiloval při provádění vlastních kaskadérských kousků, a vydal se na záchranu.

Stejný rok pomohl ženě jménem Heloisa Vinhas poté, co měla nehodu. „Pokud to není Superman, může to být Batman. Batman totiž nemá superschopnosti,” sdělila tehdy třiadvacetiletá Heloisa magazínu People. Herec jel s ženou do lékařského centra UCLA, kde byla ošetřena se zlomenou nohou a pohmožděnými žebry. Když Cruise zjistil, že nemá pojištění, zaplatil za její ošetření účet ve výši zhruba 152 tisíc korun.

O dva roky později běžel na pomoc sousedce, kterou přepadli na londýnské ulici. Herec přispěchal na záchranu Rity Simmonds, jež zloději okradli o šperky v hodnotě 153 tisíc dolarů, když vystupovala ze svého sportovního vozu. „Tom byl skvělý. Vrhl se po silnici se svými bodyguardy a zahnal útočníky,” vzpomínala oběť.

Léčivé schopnosti

Podle scientologie dokáží vysoce postavení členové svým dotykem léčit vymknutý kotník, zraněné končetiny, nachlazení a bolest v krku. „Moji zasvěcení mi říkají, že Tom Cruise nyní dosáhl úrovně operačního thetanu VI,” řekl redaktor scientologického blogu The Underground Bunker Tony Ortega pro RadarOnline. Na této úrovni podle něj dokáže uzdravovat dotykem.

Mission: Impossible Odplata – První část / Foto: Christian Black / Paramount Pictures

Zdroje: Cleveland, The Globe and Mail, Variety, Wio News, Discover Walks, The Cut, Mental Floss, KoiMoi, Insider, CBS News, Haute Living, Paper Mag, Web Archive, Radar Online.

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.