K herectví se dostal díky vloupačce a málokdo zná jeho skutečné jméno. Vin Diesel slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: Universal Pictures

Není pochyb o tom, že Vin Diesel je jednou z největších akčních hvězd v branži a jeho úspěch je čím dál tím větší. Jenže v nám známém drsňákovi, mistru nakopávání zadků a vládci ulic v roli Dominica Toretta, se skrývá mnohem víc.

Vin Diesel se narodil 18. července 1967 v Californii. Díky úspěšné sérii Rychle a zběsile se už šílených 22 let v doprovodu svých přátel prohání ulicemi jako Dominic Toretto. Je zřejmé, že se této role jen tak nevzdá, protože nedávno vstoupil do kin v pořadí už desátý díl. Vinovi fanoušci ale momentálně nejvíce čekají na čtvrtý díl Riddicka. Přestože byla akční série původně zrušena, herec ji přivádí k životu.

Pravé jméno

Vin Diesel se ve skutečnosti narodil jako Mark Sinclair, což je na hony vzdálené jménu, pod jakým ho zná veřejnost a fanoušci. Vin za své jméno částečně převzal příjmení svého adoptivního otce (Vincent), zatímco Diesel pochází z doby, kdy v sedmnácti letech pracoval jako vyhazovač v newyorském klubu. Už jako teenager byl zřejmě dostatečně zastrašující na to, aby se mohl na částečný úvazek věnovat této profesi. Přezdívku Diesel údajně získal proto, že měl v práci vždy spoustu energie a byl nažhavený.

Dvojče

Úspěšný herec má bratra, dvojče, Paula Vincenta. Nicméně vypadají zcela odlišně. Za prvé, Paul má spoustu vlasů! V minulosti Diesel na své facebookové stránce sdílel momentku, na které je jeho bratr zachycen po boku zesnulého Paula Walkera. Akční hvězda fotografii komentovala slovy, že se jeho bratr spíše podobá jeho nejlepšímu příteli. Čas od času o něm mluví v rozhovorech. Většinou jen potvrdí, že má bratra, a zasměje se nad tím, jak jeden časopis zveřejnil fotku úplně cizího člověka a vydával ho za Paula.

"The Two Pauls"Pablo and my mother would have deep conversations… she claimed, that it was no accident that this…

Posted by Vin Diesel on Saturday, March 22, 2014

K herectví se dostal vloupačkou do divadla

Přestože byl jeho adoptivní otec hereckým instruktorem a divadelním manažerem, Diesel se k herectví nedostal přes rodinu. Místo toho zvolil mnohem neobvyklejší způsob. V sedmi letech se s bratrem a několika kamarády vloupal do divadla, které plánovali zdemolovat. Ředitelka divadla je nicméně přistihla, ale místo aby zavolala policii, dohodla se s nimi. Výsledkem bylo, že chlapci hráli v její hře Dinosaur Door. Diesel následně v divadle působil do doby, než odešel studovat na Hunter College.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: 13 zajímavostí o Rychle a zběsile: V jedničce zdemolovali 78 aut. Režisér Justin Lin kvůli Vinu Dieselovi od filmu odstoupil

První větší úspěch

Po studiu na univerzitě se herec nejprve pokusil o tradičnější cestu k hollywoodskému úspěchu. Bohužel mu to nevyšlo, a tak se rozhodl zkusit filmařinu. Jeho první krátkometrážní snímek Multi-Facial pojednával o problémech, s nimiž se potýkají herci různých ras. Nejenom, že snímek za pouhých 3 000 dolarů režíroval, ale rovněž k němu napsal scénář, produkoval a zahrál si v něm hlavní roli. Film měl takový úspěch, že byl dokonce promítán na filmovém festivalu v Cannes. Po úspěchu Multi-Facial se zaměřil na další projekt, Strays. Oba snímky viděl legendární režisér Steven Spielberg, na kterého udělal Diesel dojem. Speciálně pro něj napsal postavu v hitu Zachraňte vojína Ryana.

Foto: 1998 Dreamworks Pictures

Platba za cameo

Hvězda Dieselova kalibru může požadovat vysoké honoráře, ale za své cameo v Tokijské jízdě chtěl něco jiného. Přestože se ve filmu objevil jen na krátký okamžik, jeho honorář mohl znamenat pro vznik filmu problém. Jelikož jeho oblíbený projekt Riddick vzhledem k nízkým tržbám tehdy skončil, požádal studio, aby mu místo tradičnější platby poskytlo práva. Jedna z jeho oblíbených rolí tak nyní patří výhradně jemu.

Daredevil

Než se Ben Affleck stal Batmanem, oblékl si na sebe v roce 2003 červený oblek ve snímku Daredevil. Film byl katastrofou a často se umisťuje na předních místech žebříčku nejhorších superhrdinských filmů posledních dvaceti let. Jedná se o snímek, jehož akceptaci Affleck dodnes lituje. Téměř se mu vyhnul, protože původně byl do role slepého superhrdiny zvažován Diesel. Ten však roli naštěstí odmítl, protože se chtěl soustředit na Xandera Cage a xXx.

PSALI JSME TAKÉ: Od Star Wars po Pottera: 10 filmových sérií, které stále vydělávají miliony a konec jejich úspěchu je v nedohlednu

Jedna z nejsledovanějších celebrit

V žebříčku 10 nejsledovanějších celebrit na Facebooku se drží už mnoho let. V roce 2015 před ním byli pouze Shakira a Cristiano Ronaldo. V současné době ho na této sociální síti sleduje přes 106 milionů lidí, díky čemuž se aktuálně Diesel drží na 5 příčce. Sledovanější jsou už pouze Lionel Messi, Will Smith, Shakira a Cristiano Ronaldo.

Na Netflixu ho aktuálně můžete vidět v těchto snímcích:

  • Zachraňte vojína Ryana
  • Rychle a zběsile 9


Zdroje: SCREEN RANT, HowStuffWorks, CNBC, kolsquare

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.