Harrison Ford existoval dvakrát a v 81 letech se chystá do první Marvelovky. Dnes slaví narozeniny

Eva Pospíchalová
Foto: Lucasfilm

Jednoho z nejznámějších herců v historii určitě každý viděl aspoň v některé z jeho známých rolí. Do filmových pamětí se zapsal především ve Star Wars nebo jako legendární Indiana Jones. Věděli jste ale například, že má stejnojmenného kolegu nebo, že se po něm jmenuje druh hmyzu?

Harrison Ford se narodil před krásnými 81 lety, tedy 13. července v Chicagu. Je tváří americké kultury a několika celosvětově populárních filmů, patřil dokonce i k sedmi nejbohatším hercům v Americe. Skrz svou dlouhou kariéru jsme ho poznali jako archeologa Indiana Jonese, Han Solo ve vesmírných Star Wars i policistu v Blade Runner. Co jste o něm však doposud možná nevěděli?

Nemá ani jednoho Oscara

Ford za svojí kariéru získal pouze jednu nominaci na Cenu Akademie za nejlepší herecký výkon, a to za roli detektiva v thrilleru Svědek. Profesně se však vydává více směry. Je například licencovaným pilotem, bývalým skautem a ekologickým aktivistou.

Vyhodili ho ze školy

V posledním roce střední školy ho vedení instituce čtyři dny před maturitou vyhodilo za údajné plagiátorství. Přestěhoval se tedy do Kalifornie a snažil se uplatnit jako dabér, komentátor a herec. Nic z toho se mu však neosvědčilo, a tak se vyučil tesařem. V Kalifornii se ale postupně spřátelil s několika filmaři, přes které se dostal až k Georgi Lucasovi a postavě Han Sola ve Hvězdných válkách.

ČTĚTE TAKÉ: 9 herců a hereček, kteří se stali slavnými až po třicítce. Dnes zná jejich jména přitom skoro každý

Slavný dvojník

V šedesátých letech umělce filmaři uváděli jako Harrisona J. Forda, i když nemá prostřední jméno. Stávalo se tak proto, aby si herce nikdo nepletl s Harrisonem Fordem, jenž často účinkoval v němých filmech a byl v té době velmi populární.

Pavouci i mravenci

V roce 1993 byl nový druh pavouka pojmenován Calponia Harrisonfordi a v roce 2002 nový druh mravence Pheidole Harrisonfordi. Stalo se tak jako uznání hercova dlouholetého přínosu v oblasti ochrany přírody a životního prostředí.

Nemá rád Donalda Trumpa

Poté, co bývalý prezident Trump řekl, že jeho oblíbeným Fordovým snímkem je Air Force One, protože se v něm „postavil za Ameriku“, herec nečekal s odpovědí. Státníkovi vzkázal, že je to jen film a učinil kritická prohlášení proti Trumpově prezidentské kandidatuře. Umělec aktivně podporuje Joe Bidena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Striptér nebo kosmetička mrtvol. Herci, kteří se před hvězdnou kariérou živili něčím jiným

Ford nedávno dokončil údajně poslední díl Indiana Jonese, jenž je aktuálně v kinech. Dočkáme se ho také v nové Marvelovce, a to konkrétně v novém dílu Kapitána Ameriky!

Zdroje: Netflix, WikipediaMEAWW, People

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.