Pomáhala Matce Tereze a Tom Cruise ji skoro dostal k oltáři. Penélope Cruz slaví narozeniny

Michaela Pašková
Foto: The Weinstein Company

Už od útlého mládí toužila Penélope Cruz stát se herečkou. Povedlo se jí to už v době, kdy mnozí ještě pořádně nevědí, co budou chtít v životě dělat. Přenádherná diva, která se pravidelně umísťuje v žebříčku nejkrásnějších žen světa, překvapivě nedebutovala ve filmu.

Uznávaná herečka a modelka Penélope Cruz se narodila 28. dubna 1974 na madridském předměstí. Kromě toho, že v dětství milovala balet, který také vystudovala, toužila stát se herečkou. Za toto přání vděčí svému otci, který jí v deseti letech koupil Betamax, tehdejší konkurenci známějšího VHS. V pouhých 15 letech podepsala smlouvu s agentem, kterého poté uháněla, aby jí sehnal roli. Producenty byla však vzhledem ke svému nízkému věku odmítána. V současné době je vdaná za španělského režiséra a herce Javiera Bardema, se kterým vychovává dvě děti.

Na Netflixu ji můžete vidět v těchto filmech:

  • Bolest a sláva
  • Vanilkové nebe
  • 355
  • ESCOBAR
  • GRIMSBY

Herecký debut a první vážný vztah

Než si v roce 1992 zahrála ve španělské komedii Šunka, šunka, stihla v patnácti letech debutovat jako herečka ve videoklipu písně La Fuerza del Destino španělské popové skupiny Mecano. Její malá role zapříčinila, že se zamilovala do dlouhovlasého Nacha Cana. Jejich vztah přetrvával pár let, a dokonce spolu po nějakou dobu bydleli.

Charitativní činnost

Od svého prvního hollywoodského filmu se urputně věnuje charitě a filantropii. Založila Nadaci Sabera, která poskytuje pomoc dívkám bez domova a lidem trpícím tuberkulózou v indické Kalkatě. Dokonce tam pro dívky nechala postavit školu. Jako dobrovolnice pracovala v Ugandě a Indii, kde pomáhala Matce Tereza na klinice pro malomocné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jakoby Marilyn z oka vypadla. Netflix převypráví tragický příběh nepochopené modelky, která zemřela za podivných okolností

Osudový režisér

Se španělským režisérem Pedrem Almodóvarem natočila neuvěřitelných šest filmů. Prvním byl romantický thriller Na dno vášně, který na ČSFD dosahuje krásných 82 %. Než se Penélope stala režisérovou múzou, stihl v roce 1989 natočit dramatický film Spoutej mě. Právě tento snímek dopomohl k tomu, aby se budoucí herecká hvězda začala zajímat o herectví ještě více.

Foto: Mongrel Media

Noční můra

V roce 1998 byla obsazena do jednoho ze svých prvních anglicky mluvených filmů Hi-Lo Country: Poslední kovboj. Jazyková bariéra se pro ni stala noční můrou, kvůli které se zamykala na záchodě a brečela. Nerozuměla tomu, co po ní chce režisér a co se vůbec na place děje. Nyní údajně hovoří čtyřmi jazyky. V rozhovoru pro magazín VOGUE prohlásila, že se po přestěhování do Los Angeles cítila nesmírně izolována: „Byla jsem velmi osamělá. Nacházela jsem kočky na ulici a brala si je s sebou. Tehdy jsem se starala o spoustu koček.“

Změna životního stylu

Po účinkování ve westernu Krása divokých koní režiséra Billyho Bob Thorntona se rozhodla změnit svůj životní styl a stát se vegetariánkou. Snímek, který byl natočen podle románu Cormaca McCarthyho, sleduje příběh dvou kovbojů, kteří sní o lepším životě v Mexiku. Po dokončení natáčení byla herečka příběhem natolik dojata, že obrátila svůj život vzhůru nohama. Od té doby je obhájkyní práv zvířat a vegetariánského životního stylu.

PSALI JSME: Má jen základní školu a často platí pokuty aneb 6 zajímavostí o dnešní oslavenkyni Aně Geislerové

Prestižní ocenění

Za roli ve filmu Vicky Cristina Barcelona, pod kterým je podepsán Woody Allen, v roce 2009 vyhrála Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli. Stala se tak první španělskou herečkou, která prestižní ocenění získala. „Pořád nemůžu věřit tomu, že jsem loni vyhrála Oscara,“ prohlásila v rozhovoru s Charlie Rose, který byl zveřejnilo CBS NEWS, a doplnila, že vzhledem k vyrůstání v chudší rodině znělo její přání stát se herečkou pro okolí jako sci-fi. Rozkošným faktem je, že prvním španělským hercem, který Oscara získal, je právě její manžel, Javier Bardem.

Slavní partneři

S Tomem Cruisem natočila snímek Vanilkové nebe. Během spolupráce se do sebe zamilovali. Tom dokonce Penélope požádal o ruku, ale k oltáři spolu nedošli. Po tříletém zasnoubení herecký pár svůj vztah přátelsky ukončil v roce 2004. Následně Penélope randila s hereckým kolegou Matthewem McConaugheym, se kterým se seznámila při natáčení snímku Sahara. Vtipné je, že Tom Cruise i Matthew McConaughey byli magazínem PEOPLE označeni za Nejvíce sexy muže.


Zdroje: VOGUE, CBS NEWS, TONS OF FACTS, 10 Facts about, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.