Jakoby Marilyn z oka vypadla. Netflix převypráví tragický příběh nepochopené modelky, která zemřela za podivných okolností

Tereza Pulgretová
Foto: Netflix

Poslední dobou jakoby se s nešťastnými hollywoodskými příběhy roztrhl pytel. Ať už je řeč o životopisném filmu Elvis (2022), dokumentu Tajemství Marilyn Monroe: Ztracené nahrávky (2022) nebo připravovaném fikčním seriálu The Idol od HBO Max, zdá se že diváci doslova prahnou po historkách o zvrácených osudech hvězd uměleckého průmyslu. Na Netflix se nyní přidá další podobný snímek, ve kterém si tentokrát filmaři posvítili na nikdy nepochopenou modelku Anne Nicole Smith.

Tisíce lidí ji milovaly, vzhlížely k ní, tisíce ale Annu Nicole Smith také nenáviděly a opovrhovaly ní. Jen málo z nich ovšem znalo její pravé já, které bylo víc než jen hezká a naivní tvářička. Ženu, kterou většina viděla jako stereotypní sexsymbol devadesátkové popkultury, nyní vykreslila režisérka Ursula Macfarlane v novém světle s dokumentu Anna Nicole Smith: Neznáte mě.

„Chtěla být především dobrou matkou a svobodnou ženou se svým vlastním životem a názory. Přijde mi, že mnoho předchozích knížek a filmů, které o ní byly napsány, tento celý narativ trochu překrucovaly,“ okomentovala pro Tudum.

Ve filmu se proto zaměřila na vyprávění osudu především z perspektivy samotné Smith. A díky bohatému archivu audio záznamů, televizních rozhovorů a nahrávek osobních telefonátů, se jí to také dařilo. Velký podíl na tom měli také její blízcí přátelé, kteří Smith znali takovou, jaká doopravdy byla.

Foto: Netflix

Svatba s miliardářem

Anna Nicole Smith se narodila v roce 1967 v Texasu jako Vickie Lynn Hogan. V 17 letech se poprvé vdala a porodila syna Daniela. Po rozhodnutí opustit své rodné město a začít kariéru celebrity se ale její život začal otáčet naruby. Živila se jako tanečnice v baru, pomalu se ale i se svojí, pro modelku netypickou postavou, začal probojovávat do časopisů. V roce 1992 se stala Playmate pro pánský magazín Playboy.

Teprve o dva roky později ale odstartovalo pořádnou mediální jízdu její setkání s ropným magnátem devadesátiletým J. Howardem Marshallem, který mladou Smith viděl tančit v baru. Poté se stala herečkou a zahrála si například v úspěšném snímku Bláznivá střela. Po několika měsících známosti si miliardáře vzala.

V očích Marshallovi rodiny a široké veřejnosti se jevila jako zlatokopka, a to i přesto, že její přátelé i v novém dokumentu dodnes tvrdí, že se pár skutečně miloval. Když v roce 1995 bohatý podnikatel zemřel, začaly tahanice o dědictví, které ikona prohrála.

Děsivý americký sen

Od vleklých soudních sporů to s ní šlo z kopce. Prohloubila se její závislost na drogách a stále více bojovala s váhou. V některém období byla schopná drasticky přibrat a stejně tak zase shodit klidně i 30 kilogramů za pár měsíců.

Největší rána ale přišla v roce 2006, když se jí narodila dcera Danniellyn a zároveň zemřel syn Daniel. Zhroutila se a v podstatě nikdy už se nevzpamatovala. Stejně jako její celoživotní vzor Marilyn Monroe, které byla nápadně podobná, odešla v necelých 40 letech života za podivných okolností na předávkování léky.

„Její příběh je zároveň svědectví o tom, jak člověka může touha po americkém snu naprosto spolknout a poté vyplivnout ven bez špetky autenticity a obrázku o sobě samém,“ dodala režisérka.

Dokument Anna Nicole Smith: Neznáte mě o sladkých začátcích, tragickém konci a podivných událostech, které ho doprovázely, si na Netflixu můžete pustit od 16. května.

Foto: Netflix

Zdroje: ČSFD, Netflix, FDb, Rolling Stone

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.