Caitriona Balfe bojuje za práva žen a byla andílkem Victoria’s Secret. Hvězda seriálu Cizinka slaví narozeniny

Eva Lenská
Foto: Starz!/Sony Pictures Home Entertainment

Dnes slaví 43. narozeniny irská herečka Caitriona Balfe, kterou zasvěcení všichni znají jako odvážnou a tvrdohlavou Claire Fraser ze seriálu Cizinka. Začínala jako modelka a kromě Cizinky si zahrála i v několika filmech. My se nyní zaměříme na pár zajímavostí z jejího života a kariéry.

Caitriona Mary Balfe se narodila 4. října 1979 v Dublinu. Vyrůstala v malé vesničce Tydavnet, poblíž Monaghanu v sedmičlenné rodině. S modelingem začala v 18 letech, během studií na Dublinském technologickém institutu. Deset let se objevovala v reklamních kampaních i na přehlídkových molech značek Chanel, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Balenciaga, Givenchy a Oscar de la Renta, než se začala věnovat herectví.

Do role odvážné Claire Beaucham Randall Fraser byla obsazena v roce 2013. Svým temperamentním a věrohodným herectvím okouzlila kritiky a získala si mnoho fanoušků. V roce 2019 se provdala za svého dlouholetého přítele Tonyho McGilla. O dva roky později porodila syna.

Na Netflixu ji můžete vidět a slyšet v těchto seriálech a filmech:

  • Cizinka (6. řad)
  • Hra peněz
  • Temný krystal: Věk vzdoru (hlas)
  • Vánoce s Angelou 2 (hlas)
Foto: Starz!/Sony Pictures Home Entertainment

Domluví se třemi jazyky

Herečka přirozeně hovoří anglicky, ale jelikož je Irka, ovládá plynule i irskou gaelštinu. Kromě toho se dokáže domluvit také francouzsky, což není zas tak překvapivé, neboť jako modelka žila nějakou dobu ve Francii.

Kamarádka Sama Heughana

Víte, proč mají Jamie a Claire v Cizince tak dechberoucí a přirozené milostné scény? Protože mezi Caitrionou a Samem to přímo jiskří. Jejich vzájemná chemie je nepopiratelná. Stejně tak i jejich dlouholeté přátelství. Oba se na sebe mohou vždycky spolehnout a Sam si dokonce pochvaluje, že mu Caitriona dává skvělé rady.

Foto: Sony Pictures Releasing

Je patronkou organizace World Child Cancer

Caitriona je oddanou patronkou organizace World Child Cancer, jejímž cílem je zlepšit diagnostiku a léčbu dětí s rakovinou v nejchudších zemích světa. V rámci spolupráce s touto charitativní organizací každoročně pořádá kampaň na výrobu triček, přičemž veškeré finanční prostředky jdou na podporu této organizace.

Zastává se žen a žádá rovnoprávnost

Herečka se nebojí veřejně zastávat žen a jejich práv a bojovat za rovnoprávnost. V roce 2018 během historického irského referenda o zrušení ústavního zákazu potratů, dala jasně najevo, že podporuje právo žen rozhodovat o svém těle. Řekla, že interupce je osobní, soukromé rozhodnutí, do kterého by nikdo, a už vůbec ne stát, neměl zasahovat.

Foto: Starz!/Sony Pictures Home Entertainment

Tajemství dokonalé pleti

Tato irská kráska se může pyšnit opravdu zářivou a bezchybnou pletí. V čem tkví tajemství její krásy? Herečka přiznala, že nikdy nechodí spát s make-upem na obličeji. Je hrdá na to, že se tímto receptem na svěží pleť řídila už jako náctiletá. Bez důkladného odlíčení a vyčištění pleti by to zkrátka nešlo.

Andílek Victoria’s Secret

Kdo by to byl řekl, i Caitriona patřila k andílkům Victoria’s Secret. V roce 2002 se účastnila přehlídky Victoria’s Secret po boku legendárních modelek, jako jsou například Alessandra Ambrosio a Adriana Lima. Nebylo to však jednoduché. Mezi opálenými dívkami zářila díky své bělostné pleti jako padlý sníh. Musela se nechat rovnou několikrát nastříkat bronzovým samoopalovacím nástřikem. I přesto byla na mole nejbělejší.

Zdroj: All Womens Talk, The Things

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.