Recenze na film Díra 2: Pokračování hitu Netflixu, které zvedá žaludek, má dobré základy, ale za jedničkou dost pokulhává

Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Megahit Netflixu Díra (The Platform), který se řadí mezi jeho nejsledovanější neanglicky mluvené filmy, se po necelých pěti letech dočkal pokračování. První díl diváky naprosto nadchl, ale také vyvolal spousty otázek. Odpověděla na ně Díra 2 (The Platform 2), nebo dokázala ještě víc zmást?

O čem je španělský film Díra?

Díra, alegorie proti kapitalismu, je považována za nejlepší španělský film v historii Netflixu. Hororový thriller s prvky sci-fi z rukou režiséra a scenáristy Galdera Gaztely-Irrutiy přímo vychází z fungování skutečné lidské společnosti. Děj prvního i druhého dílu se odehrává v dystopickém futuristickém vězení známém jako Díra, kde jsou cely v patrech nad sebou a uprostřed nich je hluboká díra, kterou každý den projíždí plošina s jídlem. I když je na ní pro každého vězně jedno jídlo, které si předem vybral, na ty v nejnižších patrech se často nedostane.

Platforma s jídlem v celém příběhu hraje hlavní roli. Je úhledně prostřená a plná těch největších delikates. Vězni v horních patrech mají tu výhodu, že mohou jíst jako první. Čím níž však jsou, tím méně toho na ně zbyde. Spodní patra pak bojují o zbytky a na ty úplně dole se většinou nedostane vůbec. Jelikož jsou na každém patře dva spolubydlící, možná si dokážete představit, co jsou odkázáni jíst ti, na které nic nezbyde. Když už mnoho dní nemáte žádnou potravu, lidskost jde zkrátka stranou.

TAKÉ JSME PSALI: FILM NEZMĚNÍ SVĚT, ALE MŮŽE ZMĚNIT DIVÁKA: REŽISÉR VYSVĚTLIL NEJASNÝ KONEC TEMNÉHO THRILLERU DÍRA

Recenze na film Díra 2

První díl o lidech uvězněných v podivném vězení, který byl dokonale načasovaný na březen 2020, kdy se šířil koronavirus a celý svět čelil lockdownům, byl skvěle natočený, zahraný, měl dobrý scénář s výjimečným poselstvím, jež opravdu diváka donutil se zamyslet. Konec ale skončil zvláštně nedokončeně, tedy tak, aby si ho každý divák mohl domyslet podle sebe. Ne každý to tak ale chce. O to více jsem se těšila na druhý díl, když jsem se dozvěděla, že se ho Netflix chystá uvést. Doufala jsem, že se děj někam posune a my se dozvíme trochu víc.

V druhém díle opět vidíme stejnou věznici, ale nové postavy, nové vězně. Tentokrát se Galder Gaztelu-Urrutia soustředí na systém, který by mohl umožnit vězňům přežít a dále se zabývá studií lidské povahy. Ve vězení je na rozdíl od minula nastolen přísný řád, jehož dodržování hlídají a také tresají sami vězni. Díky němu se ale může dostat jídlo i k těm z nejnižších pater a všichni mohou přežít.

Hlavní postavou v Díře 2 je tentokrát Perempuan (Milena Smit), kterou poprvé vidíme, jak sdílí celu s tlouštíkem Zamiatinem (Hovik Keuchkerian), který je ve vězení nováčkem. Hned od začátku mu vysvětluje pravidla fungování, tehdy ještě v poměrně vysokém patře, kde ještě jakž takž nastolená pravidla vězeňského řádu fungují.

The Platform 2 (Díra 2) - film na Netflixu
Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Tentokrát má fungování vězení jakýsi pseudonáboženský význam. Řád tady totiž měl nastolit muž, o kterém se mluví jako o jakémsi mesiáši, který byl vězněm, jež sám hladověl, ale ostatní vězně krmil svým vlastním masem. Ostatní ho za to uctívají a většina jím nastolená pravidla dodržuje. Někteří jsou dokonce schopni zajít tak daleko, že bez mrknutí oka zabijí toho, kdo si ukousl byť jen malé sousto z jídla, které náleží někomu jinému.

ČTĚTE TAKÉ: PŘÍBĚH, KTERÝ TRAUMATIZOVAL CELÉ ČESKOSLOVENSKO: NOVÝ SERIÁL O OHAVNÉM ZLOČINU MÍŘÍ NA VOYO

I když systém funguje čím dál lépe a jednoho dne vězni dokonce oslavují, že se jídlo dostalo až do 175. patra ze 333, bohužel se nakonec stává, že jsou všichni lidé vězni sami sobě se svými touhami a myšlenkami a ani ten nedokonalejší systém není imunní vůči lidské slabosti. I když se nejdříve snaží mnoho vězňů pravidla dodržovat a riskovat životy při trestání těch, kteří je porušili, nakonec ti samí souhlasí se vzpourou proti „mesiášovi“ a jeho skupince a boji za jakousi „svobodu“.

The Platform 2 (Díra 2) - film na Netflixu
Foto: NICOLAS DASSAS/NETFLIX © 2023

Stejně jako Díra, i Díra 2 je bravurně natočená se skvělou myšlenkou. Nechybí samozřejmě hromada brutálních a krvavých scén, ze kterých se zvedá žaludek a slabší povahy před nimi budou zavírat oči. Dvojka je vlastně ještě brutálnější, než jednička. Děj má velmi dobré základy, které však nejsou příliš dotažené. Začíná velmi slibně a zajímavě, ale postupně se dostává spíše do pomalejších a trochu nudných fází. Ani tentokrát se nedočkáme nějakého hlubšího dalšího rozuzlení. Díra 2 nastoluje spíše další otázky. Opět si musíme vše domyslet sami a zapojit vlastní fantazii. Když už jsem si myslela, že ještě něco zajímavého přinese potitulková scéna, která vypadala slibně, závěr ani zdaleka tak zajímavý, jak film začínal, nebyl.

ČTĚTE TAKÉ: 5 PSYCHOLOGICKÝCH THRILLERŮ, Z KTERÝCH BUDETE MÍT HUSÍ KŮŽI A MŮŽETE JE SLEDOVAT NA NETFLIXU

Rozhodně je tady prostor, na čem stavět a Galder Gaztelu-Urrutia má přesně tohle v plánu. Do budoucna by chtěl přijít s filme Díra 3. Jenomže Díra 2 má bohužel oproti jedničce hodně podprůměrná hodnocení a tak kdo ví, jestli se toho bude chtít Netflix potřetí vlastně účastnit. Na druhou stranu, já bych se ze zvědavosti asi podívala, protože bych konečně chtěla nějaký uspokojivý závěr a jsem kvůli skvělé jedničce z roku 2020 ochotná dělat, že dvojka neexistovala.

Na Rotten Tomatoes dávají aktuálně filmoví kritici Díře 2 55 % a diváci usmolených 29 %. Čeští a Slovenští diváci jsou o něco shovívavější se svými 49 % na ČSFD, ale proti 73 %, které dali jedničce, je to velká slabota. Moje hodnocení prvního dílu je tak 80 %, dvojce dávám 60 %.

Filmy Díra i Díra 2 si aktuálně můžete online pustit na Netflixu.

Zdroje: autorská recenze, ČSFD, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.