Povznášející a vtipné dobrodružství plné emocí: Do českých kin míří animák Rozzum v divočině, který bodoval i na festivalu v Torontu

Eva Lenská včera
Foto: CinemArt

Na filmovém festivalu v Torontu měl před několika dny premiéru i jeden americký animovaný snímek, který byste si neměli nechat ujít. Rodinný film s názvem Rozzum v divočině (The Wild Robot) režiséra Chrise Sanderse sklidil pochvalné recenze a jistě pobaví vás i vaše děti. Do českých kin se dostane už tento měsíc.

Robotka z výrobní řady typu Rozzum (pro přátele Roz) byla zkonstruována proto, aby plnila úkoly od svých lidských zadavatelů. Když však kvůli nehodě ztroskotá na ostrově, kde žádní lidé nejsou, netuší, co si s nově nabytou svobodou počít. Kromě toho se musí naučit, jak si zvyknout na nehostinné podmínky hroudy hlíny uprostřed oceánu obývané jen zvířaty. Roz má naštěstí natolik pokročilý software, že časem zvládne se zdejšími obyvateli komunikovat i spolupracovat. Dokonce se stane adoptivní mámou opuštěného housete.

ČTĚTE TAKÉ: FILM, KTERÝ DOBYL ČESKO, TEĎ BUDE BOJOVAT O OSCARA. KANDIDÁTEM JSOU MÁDLOVY VLNY INSPIROVANÉ SKUTEČNÝMI UDÁLOSTMI

Všechny Roziny zážitky postupně vedou k tomu, že tam, kde dříve byl jen bezchybný počítačový program, jsou nyní myšlenky, názory, nápady a především city, které mohou být občas nedokonalé. Robotí holka ve světě bez lidí prostě najednou zlidštěla. Bohužel jí dělají starosti její výrobci, kterým chybí jeden stroj, a usilovně po něm pátrají. Navíc se musí postarat o svého adoptivního ptačího synátora. Toho musí připravit na odlet do teplých krajin, než přijde zima.

Snímek byl natočen podle bestselleru spisovatele Petera Browna, který v roce 2019 vyšel i v češtině pod názvem Robot v divočině. „Mám rád velké dobrodružné příběhy, ale ještě víc mě těší, když v nich můžu pozorovat drobné, až intimní emocionální momenty, které si odnesete z kina. Na tyhle scény se rád soustředím i jako tvůrce a tady jsem si to užil vrchovatě,“ řekl režisér Chris Sanders, který k filmu napsal i scénář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 4. ŘADA UKÁŽE JINOU VERZI BRIDGERTONOVÝCH, NEŽ JAK JE DIVÁCI DOPOSUD ZNALI. TVŮRCI CHYSTAJÍ DALŠÍ ZMĚNY

První recenze na Rozzum v divočině

Poté, co měl Rozzum v divočině 8. září premiéru na filmovém festivalu v Torontu, sklidil celou řadu pochvalných recenzí. Na Rotten Tomatoes má například skvostné hodnocení 100 %. „Je zřejmé, že všichni, kdo za filmem stojí, respektují své diváky bez ohledu na jejich věk. Výsledkem je film, který je skvěle zpracovaný a silně rezonuje s divákem v mnoha rovinách. Emoce, které při sledování pocítíte, ve vás zůstanou ještě dlouho po jeho skončení,“ napsal o něm Dan Bayer z Next Best Picture.

„Působivý rodinný film, který připomíná několik klasických filmů tohoto žánru a zároveň přináší nový pohled na moderní model rodiny, přijetí sebe sama a schopnost osamostatnit se,“ uvedl Tim Grierson z magazínu Screen International. „Je to povznášející, vtipné, dojemné a ohromující animované dobrodružství, které vás jen utvrdí v tom, jakou sílu má rodičovská láska,“ dodává Ferdosa Abdi ze Screen Rant.

V originále hrdiny namluvili Lupita Nyong’o, Pedro Pascal známý populárních seriálů jako Hra o trůny, Narcos, The Last Of Us nebo Mandalorian, Stephanie Hsu, hvězda StarWars Mark Hamill, Bill Nighy nebo Kevinova máma Catherine O’Hara. O český dabing se postarali Tereza Bebarová, Jaromír Nosek, Matěj Převrátil, Jan Vlasák, Zuzana Slavíková a Petr Rychlý.

Animovaný rodinný snímek Rozzum v divočině bude mít v českých kinech premiéru 26. září.

Zdroj: CinemArt, Wikipedie, Rotten Tomatoes

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.