Animák Nimona je novým hitem. Sto bodů pro Netflix, hodnotí diváci film, který Disney zamítlo

Barbora Kučerová
Foto: Netflix

Animovaná komedie s LGBTQ+ tématikou od tvůrce She-Ry a Záleskautek přistála 30. června na Netflixu a ve společnosti Disney si pravděpodobně rvou vlasy. Nimona se okamžitě umístila na žebříčku TOP 10 nejsledovanějších filmů tohoto týdne a recenzenti nešetří chválou.

Dlouho očekávaný animák Nimona, který vychází ze stejnojmenné grafické novely nebinárního autora ND Stevensona, je konečně ke zhlédnutí na Netflixu. Zdá-li se vám jméno povědomé, ND Stevenson stojí za seriálem She-Ra, důležitým dílem pro LGBTQ+ komunitu.

Cesta Nimony na filmová plátna nebyla jednoduchá. Snímek mělo produkovat studio Blue Sky, tvůrci Doby ledové. Jejich mateřské společnosti Disney se nelíbila LGBTQ+ tématika Nimony, konkrétně polibek dvou postav, a nejspíš i to v únoru 2021 přispělo k tomu, že bylo Blue Sky po 34 letech existence zrušeno. Oficiálním důvodem jsou finanční potíže v pocovidové době. Pro jednoho odpad, pro druhého poklad, řekl si Netflix a projekt převzal.

Když je rytíř Ballister (Riz Ahmed známý z filmu Venom) obviněn ze zločinu, který nespáchal, nevěří mu nikdo v království, dokonce ani jeho partner Ambrosius (Eugene Lee Young z The Try Guys). Pomoci mu může jen Nimona, teenagerka se zálibou v chaosu, která je zároveň měňavkou, jejíž zabití má Ballister v popisu práce. Hranice mezi hrdiny a příšerami se stírají a dvojice se vydává na cestu změnit osud celého království.

V hlavní roli Nimony, divoké měňavky, se objevila Chloë Grace Moretzová, kterou můžete znát z hororové Carrie Stephena Kinga z roku 2013 nebo kultovní akční komedie Kick-Ass. V roce 2022 se sešla se zástupci Marvel Studios a podle vlastních slov herečka vyjednává spíše o roli padoucha.

V rozhovoru pro ComicBook Moretzová řekla: „Myslím, že mě vždycky zajímali padouši a záporné postavy. Nimona je něco jako antihrdinka. To je na tom to zábavné. Má dobré srdce, ale někdy sejde z cesty a má zvláštní způsob, jakým nahlíží na věci.“

Známé jméno je i Eugene Lee Young, který původně působil ve společnosti BuzzFeed a v současné době vede se svými společníky YouTube kanál The Try Guys. V roce 2019 se přihlásil se ke své homosexuální orientaci. „Pro všechny v zemi je hrdina, ale zároveň se nestydí za svou orientaci,” říká o své postavě. „Miluje svého přítele, ale je rozpolcený mezi povinností a láskou. To je skutečnost pro mnoho lidí z LGBTQ+ komunity. Vzpíráme se systému, ve kterém se cítíme vězněni.“

Foto: Netflix

Hodnocení

Animovaný film má aktuálně skvělé hodnocení. Na ČSFD si drží úctyhodných 74 % a pyšní se mnoha pětihvězdičkovými hodnoceními. „Hyperaktivní hlavní hrdinku si snad ani nejde nezamilovat. Futuristicky středověký svět, ve kterém se příběh odehrává, vypadá naprosto fantasticky, animace je originální a krásná (všechny ty kovové odlesky). A když dojde na emoce, neříkejte mi, že někdo zůstane chladný. To nejde. Sto bodů pro Netflix,“ píše jeden z recenzentů. „Netflix vydá ročně jeden animák, ale ten animák je topový,“ doplňuje své dojmy další. Skvěle si snímek vede i na Rotten Tomatoes. Tamtí kritici mu dávají 93 % a publikum dokonce ještě o jedno procento víc.

Zdroj: ComicBook, Netflix, ČSFD, Digital Spy

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.