Moderní verze Pelíšků? Jeden z lepších slovenských snímků o zániku Československa míří na Netflix

Eva Lenská
Foto: B Production/Bontonfilm

Vzpomínáte si na dobu, kdy zaniklo Československo a vznikly dva samostatné státy? Právě o tom pojednává tragikomedie režiséra Michala Kunese Kováče A máme, co jsme chtěli (A máme, čo sme chceli), kterou za pár dní uvede Netflix. Film je sice slovenský, ale hraje v něm i několik českých hvězd.

Poslední den společného Československa, tedy 31. prosince 1992, se na silvestrovskou oslavu schází jedna veliká federální rodina. Setkají se ještě jako bratři, rozejít se však musí už jako cizinci. Téma posledního večera společného státu jde ale stranou, když syn najednou vyčte svému otci jeho staré hříchy a spolupráci s StB.

Otec dostane infarkt a v nemocnici se rozhodne vyzpovídat mladému doktorovi. Rodinné setkání doma se mezitím mění v naprostý chaos a během hádek a s každým dalším panákem borovičky se vynášejí na povrch nová a nečekaná tajemství.

ČTĚTE TAKÉ: VZRUŠUJÍCÍ NOVINKA S NICOLE KIDMAN NAŽHAVILA BENÁTKY. FILM SI VYSLOUŽIL 6,5MINUTOVÉ OVACE VE STOJE I NADŠENÁ HODNOCENÍ

V českých kinech měl snímek, ve kterém si mimo jiné zahráli Eva Holubová, Bolek Polívka a Anna Šišková, premiéru letos 7. března. Na ČSFD si vysloužil docela dobré hodnocení 64 %. Jak na film reagovali diváci? Někteří jej přirovnávali k snímkům Známí neznámí, Vlastníci a Pelíšky.

„Michal Kunes Kováč natočil moc pěkný film o soudržnosti rodiny a také o tom, že pravda mívá mnoho tváří a že při jejím odkrývání může vyplout na povrch nejedno nemilé tajemství. Vyzdvihnout bych chtěla hlavně skvěle vystavěný příběh a až nebývale vyrovnané herecké výkony těch nejvyšších kvalit,” nešetřila chválou jedna z divaček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ADAPTACE KNIHY MUŽ JMÉNEM OVE S TOMEM HANKSEM MÍŘÍ NA NETFLIX. DIVÁCI FILM HODNOTÍ JAKO VTIPNÝ A EMOTIVNÍ ZÁROVEŇ

„Vtipné momenty střídají tragické události,” napsal spokojený divák. „Téměř celý film se odehrává v jednom bytě. Zajímavé je sledovat kostýmy, vybavení bytu, také soundtrack, který nás vrací do 90. let. Historické události jsou zde zobrazeny dokumentárním stylem, což přidává na autentičnosti,” doplnil.

„Jde o moderní verzi Pelíšků? Ne, ale zároveň do ní snímek nemá daleko. Dialogy jsou výstižné, vtipné a také zaujmou. Zároveň ale filmu chybí nějaká větší gradace a postrádá komornější atmosféru, kterou od podobných filmů očekávám. Přesto je to film, který zahřeje u srdce a udává směr, kterým by se slovenská kinematografie měla ubírat,” naznal další divák.

Tragikomedie A máme, co jsme chtěli bude mít na Netflixu premiéru už 4. září.

Zdroj: Bontonfilm, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.