Chilský romantický film Vroucí trpělivost oslavuje lásku a poezii Pabla Nerudy

Eva Lenská
Foto: Diego Araya Corvalán/Netflix

Kdo má rád romantiku a poezii, může se těšit na chilský snímek Vroucí trpělivost (Ardiente Paciencia), který Netflix uvede už začátkem prosince. Určitě to bude krásný dárek i pro milovníky knih Antonia Skármety a básníka Pabla Nerudy.

Mladý rybář jménem Mario (Andrew Bargsted) sní o tom, že se stane básníkem. Když se posléze stane pošťákem opravdového básníka Pabla Nerudy (Claudio Arredondo), vstoupí do světa metafor a veršů, aby si splnil nejen svou touhu psát verše, ale aby dobyl i srdce krásné Beatriz (Vivianne Dietz), ženy svých snů.

„Tvá hruď stačí mému srdci, má křídla stačí tvé svobodě. Slova z mých úst dosáhnou nebe…“ To je několik prvních veršů, které napsal své vysněné dívce, a při jejich čtení můžeme snadno analyzovat hloubku lásky, kterou cítí. Nicméně, patří tyto verše skutečně jemu, nebo spíš Pablu Nerudovi?

Snímek natočil režisér Rodrigo Sepúlveda podle knihy chilského spisovatele a scénáristy Antonia Skármety. Kniha se v originále jmenuje Ardiente paciencia, ale je známá i pod názvy Burning Patience a The Postman. Příběh v roce 1994 úspěšně zfilmoval i britský režisér Michael Radford. Jeho adaptace si vysloužila pět nominací na Oscara. A jednoho také dostala.

Francisco Ramos, jenž má na starosti obsah Netflixu pro Latinskou Ameriku, uvedl: „Jsme hrdí na to, že jsme mohli realizovat filmovou adaptaci tohoto výjimečného Skármetova románu. Chceme pokračovat ve vyprávění latinskoamerických příběhů, ve vyprávění příběhů, které oslavují kulturu a místní ikony našich zemí, stejně jako Vroucí trpělivost oslavuje Pabla Nerudu. A spolu s tím mít možnost pokračovat ve spolupráci s chilskými talenty a zprostředkovávat jejich příběhy divákům po celém světě.“

Snímek Vroucí trpělivost trvá 90 a na Netflixu bude dostupný 7. prosince.

Zdroj: paudal, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.