Smrt ve stínu májky: 5 hororů se špetkou folklóru, které se hodí na strašidelné večery

Barbora Kučerová
Foto: A24

Žena s květinovou korunou ve vlasech tančí kolem ohně a zpívá lidovou píseň, aby přehlušila řev, který se ozývá z nedalekého lesa. Připadá-li vám tato scéna děsivá nebo alespoň znepokojivá, představujeme vám hororový podžánr folk horor.

Trend folk hororů pochází z 60. let a v nedávné době ho oživila popularita americko-švédského filmu Slunovrat s Florence Pugh v hlavní roli. Mezi filmové klasiky tohoto žánru patří Kukuřičné děti Stephana Kinga a československé Kladivo na čarodějnice. Folklórní horory se odehrávají v izolovaném prostředí, většinou na vesnici a v semknutém společenství. Čerpají z mýtů, lidových pověr a pohanských rituálů. Nadpřirozené zlo v těchto hororech není nutné, strach jde i z lidské povahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Duchařská lahůdka pro odvážné. Na Netflix míří Sestra Smrt od ikony španělské hororové kinematografie

Apoštol

Píše se rok 1905 a Thomas se vydává na vzdálený velšský ostrov, aby osvobodil svou sestru ze spárů náboženského kultu, který za ni požaduje výkupné. Obyvatelé ostrova tvrdí, že se jejich půda stala plodnou, protože pravidelně přináší krvavou oběť. Jenže finance na nákup zvířecích obětin se tenčí a bohyně čeká…

Film je dostupný na Netflixu.

Záhada Blair Witch

Na první pohled působí tento kultovní horor z roku 1999 jako amatérské záběry pořízené partičkou studentů. Ti vyrazili do lesů v Marylandu, aby natočili dokument o lokální legendě, známé jako čarodějnice z Blair. Jenže kdo se moc ptá, moc se dozví, a tak se brzy začnou dít podivné věci.

Film najdete na Netflixu.

Slunovrat

Rozchod Dani a Christina je na spadnutí. Aby oddálili nevyhnutelné, vyrazí se svými přáteli do Skandinávie. Mladí Američané se ubytují v odlehlé vesničce, kde se zrovna koná slunovrat. Když je místní přizvou ke svým rituálům, ráj na zemi se mění v peklo, z kterého není úniku.

Ke zhlédnutí na Amazon Prime.

Vesnice

Horor z roku 2004 se odehrává v odlehlé vesnici, která je již mnoho let odříznutá od okolního světa. V okolních lesích číhají krvelačné zrůdy, které každého odvážlivce zahubí. Když ve vesnici onemocní chlapec, rozhodne se Lucius vkročit na zakázané území.

Film vysílá Disney+.

Ulice strachu – 3. část: 1666

Folk hororu odpovídá i třetí část Ulice strachu, hororu pro mladistvé na motivy knih R. L. Stinea, autora Husí kůže. V třetím díle se Deena propadne do roku 1666, aby odhalila pravdu o Sarah Fier, zatímco její přátelé bojují v roce 1994 o život a o budoucnost celého města.

Všechny tři části najdete na Netflixu.

Zdroje: Wave Radio, Advojka, ČSFD

Diskuze
Pokud chcete přispět do diskuze, musíte se přihlásit.